Nejfalešnější svíčková

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 39
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      ks mrkev větší
    • 1
      ks petržel menší
    • 1
      ks celer menší
    • 14
      ks nové koření cca
    • 6
      ks pepř mletý kuličky
    • 3
      ks bobkový list
    • 50
      g máslo nebo olej
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      kelímek smetana
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      lžíce cukr
    • 1
      lžička ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do litru vody přidáme koření a necháme přejít varem: necháme odstát, aby koření pustilo aroma, abychom později mohli použít pouze přecezený vývar. Zeleninu očistíme, na hrubo nastrouháme a na rozpuštěném másle orestujeme do růžova. Pak přidáme lžíci a půl hladké mouky, ještě chviličku restujeme a dolijeme asi 2 dcl vody, povaříme jen chviličku a umixujeme vše buď v mixéru, nebo přímo v hrnci tyčovým mixérem do hladka. Potom dolijeme vývarem z koření, přidáme smetanu, 2 vrchovaté lžíce cukru a dostatečně osolíme. Necháme přejít varem, aby se nesrazila smetana, a dochutíme octem.
2
Do omáčky můžete přidat třeba sekanou, karbanátek nebo kousek vařevého hovězího z polévky - to pro ty, co se bez masa neobejdou (třeba já) a podáváme s knedlíkem.
Zařazení: Ostatní
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Markéta
    Markéta |

    12. 2. 2017 08:24

    Odvar z koření jsem si dělala den předem, zeleninu použila mrazenou penny po svíčkovou a octa dala nepatrně víc, to je věc chuti o kterou vlastně u svíčkové jde. Všichni mají tu zaručeně nejlepší a přitom je v podtatě jednoduchá, jen se musí dobře ochutit a na to musí být správný cit. Je skvělé, že autor/ka? napíše nejfalešnější a nevydává omáčku za nejlepší a nejpravější. Je to vlastně prima varianta pro všední den, zvládnutá za pár okamžiků, kterou jsem docela ráda zkusila a klidně se k ní i někdy vrátím, pokud nebudu zrovna hostit kapacitu z jakou je například Gordon Ramsay.

  • Hanka
    Hanka |

    18. 12. 2016 14:57

    Byla výborná, dík za recept.

  • Eva
    Eva |

    28. 6. 2016 20:53

    Omacka byla vyborna, ale asi jsem neco nechtene pokazila a nechtene smazala predesle komentare. Nevim jak to napravit.

  • Eva
    Eva |

    28. 6. 2016 20:50

    Nedopatrenim jsem vas komentar oznacila za zavadny, omlouvam se, chtela jsem jen reagovat na komentar a napsat, ze nam taky moc chutnala a ze dekuji za recept.

  • xposa
    xposa |

    7. 2. 2015 14:55

    Výborný recept. Většinou tedy dávám poměr zeleniny přibližně stejný, chutná nám svíčková míň mrkvová. S tím kořením zvlášť to je výborný nápad a omáčce to dá jiný rozměr. Dělám omáčku bezlepkovou, zahušťuji rýžovou moukou. Moc díky za recept

  • Pavla Němečková
    Pavla Němečková |

    19. 7. 2014 10:53

    Jsem mile překvapená, chutná skvěle a obejdu se i bez toho masa.

  • Lucka
    Lucka |

    4. 7. 2014 14:28

    Mnamka jako od maminky, pouzivam i mlete nove koreni.

  • Štěpka
    Štěpka |

    29. 5. 2014 10:10

    Omáčka se mi povedla na výbornou a za recept bych chtěla velice poděkovat. Vyzkoušela jsem už svíčkovou na několik způsobů. Dokonce jsem i nakládala maso nebo zkusila udělat omáčku ze zeleniny halalí. Jestli můžu doporučit, udělejte si vývar z koření už den předem, je pak ještě silnější a omáčku perfektně doladí. Taky jsem zkoušela místo šlehačky jednou dát zakysanou smetanu, ale ta se mi v omáčce jakoby srazila.

  • kleopatra
    kleopatra |

    13. 4. 2013 20:33

    právě jsem ji dodělala,je užasná.Zítra bude s králíčkem a knedlík ;-)

  • bábona
    bábona |

    3. 2. 2013 01:16

    Dělám takhle svíčkovou také, bobkový list jen 1 (víc by nám moc vonělo), začínám osmažením cibulky, na ni zeleninu. Kuličky koření a pepře + 1 stroužek česneku do čajítka. Měkkou zeleninu rozmixuji. přidám smetanu, zahustím záklechtkou z hl.mouky, nebo zásmažkou. Kostku - 2 slepičího bujónu, dosolit, trošku octa (ochutnávat a přikápavat ocet) Kdo si není jist ochucováním octem, místo sladké smetany přidá nakonec kysanou smetanu a už neoctit.. Přidávám k ní cokoliv. Sekanou, nebo v polévce uvařím půl kuřete, oberu, nakrájím, vložím do omáčky. To pak přiliju kuřecí vývar místo vody. Příloha: knedlík. Když omáčku s kuřecím masem, někdy i vrtulky, nebo bramborový knedlík. ;-)

  • babka
    babka |

    2. 2. 2013 10:12

    Za mých mladých let ji měli v každé hospodě a já ji strašně milovala. Stála asi kolem pěti korun, když byli všichni doma, občas jsem jí dělala. Zrovna tak polskou omáčku s vepřovými jazyky a pajšl, který hodně lidíé nenávidí, ale kdo umí vařit, ví o čme mluvím. Všechny zdravím a přeju hodně dobrých jíděl. <3

  • Renata Káncová
    Renata Káncová |

    20. 5. 2012 13:02

    Byla výborná a jednoduchá :-* . Dělám jí stejně, jen navíc přidávám špetku tymiánu. Moje bábinka mě jí učila stejně, abych prý uměla uvařit i bez masa a říkala mi, že největší kumšt je omáčku dobře ochutit :-P .

  • Lenka
    Lenka |

    16. 2. 2012 17:05

    ja omáčku vubec nezahuštuji tyčovym mixerem rozmixuju zeleninu přidam dvě šlehačky dochutim sul cukr citron.štavu a hotovo

  • Božena Hánová
    Božena Hánová |

    23. 1. 2012 18:26

    Po nějakém čase jsem jí zas udělala, chutná nám a ani se extra nesnažím jí rozmixovat. Zelenina nám nevadí, jen nesmí být přičmoudlá, to ztratí sladkost a zhořkne, ale tady spíš záleží na dochucení, to je kumšt u každé bílé omáčky a chce to něco málo kuchařské praxe.

  • alenaeb
    alenaeb |

    17. 10. 2011 16:14

    samozrejme slehacku ,trochu hladke mouky. Knedlik.

  • alenaeb
    alenaeb |

    17. 10. 2011 16:12

    Zrovna vcera jsem ji delala,uvarim mrkev celer a petrzel s novym korenim, bobkovy list,-vse dohromady,rozmixuji a ochutim sul ,cukr,ocet-k tomu sekana a brusinky.

  • veronika
    veronika |

    25. 9. 2011 16:17

    postupovala sem podle receptu ale teda bez urazky nechutnala mi.

  • Jeriová Dagmar
    Jeriová Dagmar |

    18. 8. 2011 15:53

    Já zeleninu mixuji s částí vývaru z koření. Nesmíte jí hodně opražit, nebo jí rozmixovanou ještě přeceďte. S dochucováním to už není vůbec složité a vylévat nic nemusíte.

  • Jeriová Dagmar
    Jeriová Dagmar |

    18. 8. 2011 15:48

    Je to výborná a rychlá omáčka. Jako náhrada za pravou svíčkovou dostačující a navíc mám vetšinou všechny suroviny doma. Někdy dávám i jalovec.

  • Petra
    Petra |

    13. 7. 2011 12:19

    postupovala jsem naprosto presne podle receptu, ale vubec mi to tedy nechutna :-! zelenina jelikoz neni poradne rozvarena tak se ani nedala rozmixovat do hladka, je to bez chuti...tohle by mi nesnedl ani pes, takze to jdu vylit do ...no vite kam :-( Ja nevim, ze tohle vzdycky delam, mam osvedceny recept a stejne chci vyzkouset jiny a pak to takhle dopadne. skoda surovin :-(

  • werne
    werne |

    9. 7. 2011 21:11

    delam casto,je vyborna <:-) :-P

  • J.M.
    J.M. |

    24. 6. 2011 12:11

    Tahle rychlá svíčková se mi osvědčila nejvíc. Chutná všem a není s ní moc práce.

  • Knut
    Knut |

    27. 4. 2011 14:29

    Výborná! Doporučuji těm, co nejsou pro velké vyvařování, ale rádi si pochutnají ;-) . U nás velká spokojenost <:-) .

  • vole
    vole |

    15. 4. 2011 17:12

    pico

  • Dita
    Dita |

    9. 4. 2011 09:47

    Celkem rychlá večeře s plátkem sekané z minulého dne. Moc dobrá, místo petžele jsem dala jen celer. <:-)

  • Alice
    Alice |

    8. 2. 2011 12:54

    Máme rádi omáčky,ale nikdo nechce maso.Tohle je naprosto přepychový recept pro naší rodinu!Děkuji

  • recepty73
    recepty73 |

    9. 12. 2010 18:01

    ...jsem rád,že Vám chutnalo ;-)

  • Doro-te
    Doro-te |

    9. 12. 2010 15:57

    dobrý rychlý snadný recept...chválím...svíčková se povedla..a všem to můžu jen doporučit :-)

  • recepty 73
    recepty 73 |

    16. 8. 2010 17:58

    :-((Já Mo,nejsem autorka,ale autor...,napište co chutná Vám,třeba pak Váš komentář pochopím:-o...,možná jste jen začátečník,který se pere s dochucováním,ale to vyjadřování....:-((.Jiří

  • Olga .
    Olga . |

    13. 8. 2010 13:25

    ...no, nikdy by mě nenapadlo, že vlastně vařívám "Nejfalešnější svíčkovou" :-)))Akorát, k na tuku (máslo, slanina) dočervena osmažené zelenině ještě přidám cibuli nadrobno. Toho vavřínu bych dal tak jeden lísteček, a s cukrem bych byl také opatrnější (mrkev, cibule je dosladka). Aby to mělo trošku barvu, část cukru bych "připálil" na kulér...V receptu mi chybí důkladné provaření "mouky" - nic se tím nepokazí. Naopak, nebyla třeba chuť mouky důvodem kanalýzy??? Ale tady se domnívám, že na vině jsou spíše ruce, v tomto připadku obě. Tedy, obě levé :-))) Myslím, že k napsání i negativního komentáře má každý právo. Lze to napsat i kultivovaně, ale jak to kdo napíše, je vlastně jeho a jen jeho vizitka :-())) Mám názor, že některá slova na kulinářském fóru by měla býti na indexu; doufám, že "kanalýza" k nim nepatří :-)))

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    12. 8. 2010 19:06

    Čtu si tady komentáře a, netuším proč tuto omáčku,která už podle názvu není pravá svíčková,ale pouze náhražka,tak odsuzujete.Vyzkoušela jsem ji už několikrát k sekané nebo karbenátkům a bylo to velice dobré.Dochutila jsem podle našich chutí a bylo to super.Ona se nabízí otázka,jak to kdo uvaří,jak dodrží recept a jak následně dochutí.Nemáme všichni stejné chutě,a nejspíš proto je těch receptů a variant milióny.o)))

  • Lada Jedličková
    Lada Jedličková |

    12. 8. 2010 15:44

    Ajaj,tak tento recept už nikdy více...... zkusila jsem ,protože s přítelem milujeme svíčkovou -ale upřímně řečeno,nic horšího jsem dosud nevytvořila....

  • zdenka supolova
    zdenka supolova |

    9. 8. 2010 12:07

    Pročpak asi tito "komentující" nepíší pod svým jménem?Zřejmě mají v sobě aspoň trochu studu,když už nic jiného.

  • ladka stafl
    ladka stafl |

    8. 8. 2010 23:59

    Já Mo - zvratky bys měla poznat už v začátku, proč to teda vaříš.... prudit ale můžeš i po přečtení receptu, to jo ... u nás se tomu říká iq skákajícího vrabce - vrabečci, promiňte......jestli to není tím, že vařit neumíš avyléváš si své komplexy.....

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    8. 8. 2010 21:16

    Nejako nám v poslednej dobe hulvátske komentáre ála Já Mo pribúdajú. Takto to vypadá, keď zodpovední flákajú svoju prácu.

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    8. 8. 2010 20:57

    Mila, Ja Mo, predevsim autorka neni aororka, ale autor a v receptu problem nevidim, asi jste spatne dochutila, neni tam zadna ingredience, co by pripominala zvratky, jinak slova jako blivajz a hnus se nehodi ani do slovniku predskolaku. Pokuste se priste prosim vyjadrovat kultivovane.Pokud vam to slovni zasoba nedovoli, radeji pouze napiste, ze vam nechutnalo, bude to tak lepsi, nez nekoho takto urazet!!! Kolik tady mate receptu vy???

  • Já Mo
    Já Mo |

    8. 8. 2010 14:07

    Dělala jsem k obědu přesně podle receptu. Takový blivajz jsem ještě nejedla. Celé jsme to vylili do záchodu. Autorka zřejmě nemá chuťové buňky. Protože omáčku, co chutná jako zvratky, není vhodné nazývat svíčkovou.Hnus!!

  • Tereza Rydlová
    Tereza Rydlová |

    24. 10. 2009 13:27

    Paráda, můj první pokus o "svíčkovou". Upekla jsem k ní sekanou, tak doufám, že bude manželovi chutnat. Mně teda chutná :-)

  • Emil Lehký
    Emil Lehký |

    15. 4. 2009 10:02

    Dala jsem zmraženou zeleninu pod svíčkovou a místo octa štávu z citronu je to rychlé a dobré

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    23. 2. 2009 12:03

    Přesně takhle také připravuji,a s karbošákama.Je to kvalitní náhražka svíčkové,která netrvá takovou dobu.Vyzkoušela jsem i z halali,ale to mělo ke svíčkové daleko,ikdyž to nebylo také špatné.