Celý rok se střídají kulinářské výzvy, které vybízí ke klasikám i k experimentováním. Jsou zde tradiční sváteční události jako Vánoce, Velikonoce nebo Silvestr, a také ty méně tradiční, ale oblíbené, jako jsou halloweenské oslavy nebo Valentýn.
Kromě svátků, které nám napovídá kalendář, jsou i příležitosti, ke kterým vybízí roční období. Mezi takové kulinářské příležitosti patří jistě grilování a letní pikniky. Po celý rok je aktuální téma oslav – ať už narozeninových, svatebních nebo těch novoročních, takže slané pečení nebo míchání drinků nezná roční období. Stejně tak je tomu u jedlých dárků, kterými můžete své blízké potěšit kdykoli.
Zdravé recepty nebo recepty vegetariánské či veganské patří také do specifické nesezónní kategorie a nejinak je tomu u svačin, které v létě plní batůžky výletníků a zbytek roku školní či pracovní tašky.
Žloutky, cukr a máslo třeme, Pak přidáme strouhanou kůru, hladkou mouku s kypř. práškem a mléko. Nakonec pevný sníh z bílků. Těsto vylijeme na... více o Pravá třešňová bublanina
Uvaříme a nasekáme na malé kousky zeleninu, kterou chceme použít (např. květák, nebo brokolici, bílé zelí, kapustu, spařené kopřivy, mangold, houby - ... více o Vegetariánská nádivka
Marináda: česnek, všechno koření, citrónovou šťávu a olej vhodíme do misky. Všechny bylinky drobně posekáme a přisypeme rovněž do misky. Vše řádně... více o Hejk na grilu
Pro přípravu těsta na Linecké cukroví prosijeme na válu mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout... více o Linecké cukroví
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Vajíčka a brambory nakrájíme na kostky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky. Zamícháme, okořeníme, osolíme. Zálivka: 1 dcl vody, trošku cukru a... více o Vajíčkový salát
Vykuchané pstruhy osolte a pokapejte citronem. Nechte je krátce rozležet. Obalte je v hladké mouce smíchané s pepřem a nasekanou petrželkou. Upečte z... více o Pstruzi po mlynářsku
Zeleninu očistíme, nakrájíme podélně a naskládáme v jedné vrstvě na pečící papír, který jsme slabě potřeli olivovým olejem. Pak na plechu osolit,... více o Grilovaná kořenová zelenina
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Vánoční perníčky - hned měkké
Nivu nastrouháme a smícháme se smetanou. Listové těsto vyválíme na tenký plát, který radýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý položíme kolečko salámu... více o Jednohubky z listového těsta
Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno... více o Vánoční bramborový salát
Rýži uvaříme podle návodu, na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme houby (jesliže máme sušené, nejprve je povaříme ve vodě nebo v mléce a... více o Rýžový kuba
V míse rozmícháme tvaroh s máslem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, omytými rozinkami, posekanými oříšky a mlékem. Nakonec přisypeme smíchanou mouku... více o Tvarohová vánočka
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou... více o Ořechové košíčky
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Houby namočíme přes noc do vody. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, na slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme. Kroupy... více o Houbový kuba
Na omáčku, rozpustit máslo a přidat šalotku a usmažit do sklovata. Přidat 120 ml šampaňského, přivést k varu a vařit 2 minuty, potom přidat rybí vývar... více o Lososové eskalopy na šampaňském
Máslo s cukrem utřeme, přidáme za stálého míchání vejce. Banány rozmačkáme vidličkou a společně s kůrou a šťávou přidáme do vaječné pěny. Čokoládu... více o Banánový chlebíček
Mleté maso se s ničím nemíchá, jen se utvoří tvar hamburgeru a to tak, že maso přehazujete z ruky do ruky jako balónek a tím se maso stlačuje a tvoří... více o Klasický americký hamburger na grilu
Plátky masa lehce naklepeme a nejméně na 1 hodinu vložíme do marinády z ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Banány podélně a příčně rozdělíme, abychom... více o Grilované medailonky s banány
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou... více o Obrácené řízky od babičky
Houby povaříme ve vodě, lehce nasekáme (pokud jsou to větší kusy), propláchneme, přidáme mléko, krupičku, sádlo. Chvilku povaříme na mírném ohni,... více o Staročeský kuba
Kořenovou zeleninu (jako na svíčkovou) nastrouhám a na másle osmažím. Skleněnou misku Kavalier vymažu máslem, dám vrstvičku zeleniny, na ní osolené... více o Kapr na zelenině a víně
Olivový olej, citronovou šťávu a chilli omáčku smícháme v dresing. Nakrájíme si 4 cibule, papriku a rajče a smícháme s cizrnou. Promícháme s dresingem... více o Vepřové kotlety s cizrnou
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Šunku nasekáme na drobné kousíčky. Na pánvi rozpálíme trošku oleje, rozklepneme 3 vejce, trošičku osolíme. Když se dopékají, posypeme je sekanou... více o Španělská vajíčka
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já... více o Nejúžasnější jogurtové řízky
Omyté kopřivy dáme na chvíli podusit, přidáme vajíčka a koření. Listové těsto vyválíme a potřeme boloňskou omáčkou. Vychladlé kopřivy s vajíčkami... více o Velikonoční roláda
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Přesetou mouku smícháme s kořením, droždím a cukrem v míse. Zvlášť umícháme máslo s mlékem a vejcem, přidáme k mouce a dobře promícháme. Přendáme na... více o Hot cross buns
Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka
Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Připravíme si 4 malé ohnivzdorné misky a vytřeme je máslem. Dno trochu osolíme a opepříme. Opatrně rozbijeme vejce do... více o Vejce En Cocotte
Kuře rozdělíme na 8 dílů a necháme marinovat, nejlépe přes noc v marinádě. Pečeme v troubě na střední výkon a podlijeme vodou. Podáváme s nesolenou... více o Marinované kuře Vietkong do trouby i na gril
Rozehřejeme si olej na pánvi. Rajčata, cibulku, papriku, bramboru a šunku nakrájíme, česnek rozmačkáme a vše přidáme na pánev. Vaříme 7-8 minut, pak... více o Španělská omeleta
Oloupeme a nakrájíme cibuli. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V misce si rozmícháme vejce s nastrouhaným... více o Míchaná vejce s avokádem
Vajíčka nakrájíme na plátky, salám, papriku na kostičky. Na dno vyšší nádoby klademe nejdříve vajíčka, potom salám, papriku a kukuřici (nechat okapat)... více o Vajíčkový salát na patra
Pohanku zalejeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Kroupy uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené houby,... více o Pohankový kuba
Houby udusíme na oleji, dáme do pekáče na vrstvu alespoň 2 cm vysokou. Osolené a opepřené porce kapra obalíme v polohrubé mouce, do které jsme... více o Kapr na houbách - lze péct nebo grilovat
Na olivovém oleji orestujeme cibulku a sloupnutá pokrájená rajčata, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Česneková omáčka na brambory: kelímek zakysané... více o Vepřová panenka po provensálsku na grilu
Změklý tuk vyšleháme s měkkým tvarohem a bílým jogurtem, přidáme nastrouhané ředkvičky, citronovou šťávu, sůl a vše zlehka promícháme.... více o Rychlá ředkvičková pomazánka
4 plátky krkovice lehce poklepeme, velmi málo osolíme a opepříme, protože směsi koření už sůl a pepř obsahují. Marináda: v misce smícháme grilovaní... více o Grilovaná krkovice s česnekovou omáčkou
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Filet necháme s kůží. Z obou stran potřeme olejem, citronovou šťávou, posolíme, okořeníme. Necháme v lednici rozležet, stačí pár hodin. Grilujeme v... více o Losos na grilu
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané... více o Grilovaný lilek
Vše kromě prsíček dle návodu dát do mísy a pořádně promíchat (kdo používá mix fix, do kterého se tato dávka skvěle vleze doporučuji, protože se to v... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě na gril
Rajská jablíčka a jablka omyjeme, cibuli a jablka oloupeme (vyjmeme jádřince) a vše nakrájíme na malé kousky, přidáme rozkrájenou feferonku. Dáme do... více o Chutney z nedozrálých rajčat
Švestky vypeckujeme, cibuli oloupeme a z nedozrálými rajčaty nakrájíme na drobno a zvolna dusíme asi 30-40 minut. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a... více o Chutney švestkové
Jablka omyjeme a oloupeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na kostičky, k tomu přidáme vypeckované a nadrobno nakrájené švestky, dáme do kastrolu a... více o Chutney - rychlé
Utřeme cukr, máslo a žloutky. Přidáme mleté přechy a mléko střídavě s moukou smíchanou s práškěm do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kokosové kostky III.
Slejeme nálev z Moravanky a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme aby se rozpustila (nevaříme). Do toho přidáme všechny... více o Aspiková vaječná tlačenka