Zavařování hub

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 6
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      kg houby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Touto směsí naplníme skleničky 1 cm pod okraj. (Pozor! Použijte klasické skleničky se závitem, ne ty novější s jemným závitem).

RADA: 10 rad, jak skladovat potraviny, aby se tak rychle nekazily

3
Naplněné a uzavřené je naskládáme do hrnce (na dno kousek látky, nebo kapesník) a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu. Občas zkontrolujeme hladinu vody, měla by být těsně pod víčka a doléváme vařící vodou třeba z varné konvice. Při vytahování víčko mírně povolíme a upustíme trochu vzduchu a ihned zpět zatáhneme. Tím se uvolní ze skleničky přetlak a po vychladnutí perfektně drží, víčka při chladnutí lupou, to je známka, že víčko chytlo.
4
Takto zavařené houby nepřipomínají "omáčku" i když jste použili houby větší a měkčí. Nakrájené tvary zůstanou.
Použité ingredience v tomto receptu: Houby Pepř mletý Sůl

Komentáře k receptu

  • Jirka
    Jirka |

    15. 7. 2016 06:33

    Nikdy víčka nepovoluji. Zavařování není o tom, že by ve skleničce zůstal přetlak. Při vaření samozřejmě přetlak vzniká, ale ten ohřátý vzduch unikne přes víčko ven. Vidíte, že když zavařujete a máte skleničky pod vodou, tak z nich unikají bublinky. A o to jde. Pak, když se to ochladí, vzniká ve sklenicích podtlak, který drží víčko "přicucnuté"

  • Bambíno
    Bambíno |

    15. 9. 2014 09:10

    Tak to je naprostý nesmysl, který vznikl překroucením faktu, že rozmrazené houby se rychle kazí

  • Honza
    Honza |

    10. 9. 2014 13:21

    20 roků houby jen mrazím, dokonce teď na internetu to říkal mykolog, že to lze tak dělat, jen už si nepamatuju adresu. Ještě jsem nenašel zmrazenou toxickou houbu. Samozřejmě je dělám i jinak ( v láku , v sádle a pod.).

  • Jana
    Jana |

    4. 9. 2014 16:55

    houby mi pění ikdyž jsem povolila víčko,je to v pořádku nebo už ted jsou zkažené???

  • Petr
    Petr |

    25. 9. 2013 22:46

    A to se jako zavařuje na sucho ? Ničím to nemám zalívat ? Díky

  • bookus
    bookus |

    25. 6. 2013 22:56

    http://bovinky.blogspot.cz/2013/06/zavarovani-zampionu.html Malé žampiony se očistí a ve smaltované nebo aluminiové nádobě s trochou jedlé sody povaří, pak se dá svrchní hnědý povlak lehce sloupnouti. Očištěné žampiony vaříme pak ve vodě, kam jsme přidali .....

  • pšourkin
    pšourkin |

    14. 10. 2012 03:54

    http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce

  • renda
    renda |

    1. 10. 2012 12:56

    Víš proč se vaří, dusí?!...když houba zmrzne stává se toxickou....i jedlá....tepelnou upravou před zmrznutím se tomu zabrání....nevypadá sice tak dobře, ale má to svůj důvod holka....!

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    10. 8. 2010 09:01

    Taky jsem takhle kdysi sterilovala houby, ale teď to dělám tak, že nechám vydusit vodu a pak je dám do skleniček a steriluji 2x asi po hodině. Vydrží i několik let, pokud se nesní.

  • Jitka Vavrčíková
    Jitka Vavrčíková |

    9. 8. 2010 13:58

    Nevím, proč při zmrazování všichni houby a hříbky ovařujete. Já je očistím, nakrájím, dám do plastové krabičky a rovnou do mrazáku. Po vyjmutí pro přípravu jídla je propláchnu v sítku. Myslím, že ovařováním ztrácejí naprosto svoji chuť. A jestli mně tam zůstane kousek jehličí, to mi vůbec nevadí. Pořád je to více hygienické než to co si nosíme ze supermarketů!!!

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    13. 1. 2008 12:55

    Děkuji panu Jaroslavovi za obsáhlé rady nám všem!!Určitě se jimi příště budu řídit,ohledně toho víčka. Jana

  • Jaroslav Turoň
    Jaroslav Turoň |

    27. 11. 2007 09:24

    Houby je třeba víc napěchovat pak jsou skleničky plnější. Dělám to takhle již několik let a ještě nikdy se mi nestalo, že by se z toho stalo nějaké pyré, nebo podobně... Nevím, kde se stala chyba..( Janě Nesvadbové). Toho povolení a opětného zatáhnutí víčka se není třeba obávat, jen je to třeba udělat opravdu zatepla pomocí utěrek, chňapek...ihned při vytahování skleniček. Tím se docílí podtlaku ve skleničce (při chladnutí),který víčko vtáhne "dovnitř".(Jani Remkové) :-) A soli a pepře? Jako Vlasta Burian - přiměřeně...(pro Jarču).:-)Jara1

  • Jarča
    Jarča |

    26. 9. 2007 06:48

    Tak jsem to taky zkusila, asi se musí houby do skleniček trochu natlačit, aby byly po zavaření plné, někde jich mám taky míň. Rozvařené je nemám, vypadají docela dobře. Jen by bylo možná dobré upřesnit na jaké množství hub kolik soli a kolik pepře. Děkuji za recept.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    18. 9. 2007 11:04

    Iveto,to je výborný recept,co děláte,ale myslím,že ne každý chce dělat houby na kyselo!Ikdyž já určitě,ale zkusím ty houby s paprikou a cibulí!!Jana

  • Iveta
    Iveta |

    15. 9. 2007 11:22

    já zavařuju houby už mraky let,jen jedním způsobem...a to,že povařím směs hub asi 5 minutek ve slané vodě,scedím,mám už připravený nálev z Deka,cukerinu a octa.Houby dám přes noc,nebo alespoň na 4 hodinky do poloviny nálevu a nechám je nasáknout.Poté je scedím,dám do skleniček,doleju zbylým nálevem,navrch dám kolečka cibule a steriluju 20 min.na 80 stupňů.Jsou výborné,bez šlemu.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    15. 9. 2007 10:52

    Tak jsem vyzkošela a je sice pravda,že v některých skleničkách je méně,ale asi jsem jich tam dala míň.Většina je téměř plná a jen asi 1 cm je tam houbové šťávy na dně.Víčka jsem ale neuvolňovala,jak autorka píše,ze strachu,že by se mi pak zkazily houby.Není z hub žádná kaše,jsou to opravdu kousky hub,vzhlednější,než kybych je dusila,snažila jsem se to dělat přesně podle návodu a jsem spokojená!Hodnotím za 1! Jana Remková

  • Jana Nesvadbová
    Jana Nesvadbová |

    14. 9. 2007 08:44

    Hned jsem tento recept zkusila a jednu skleničku po zavaření vyzkoušela, z naplněné skleničky byla zhruba čtvrtina prázdná a zavařená směs bylo něco jako naprosto nevzhedné pyré - nebo houbový sulc- fakt to máte vyzkoušené - prosím dejte vědět, kde jsem uděla chybu---byla to klasická houbová směs- nikoli jeden druh

  • Anonym
    Anonym |

    14. 9. 2007 07:31

    Tak toto neznám,a abych řekla pravdu, asi bych to sama od sebe neprubla.Ale když je vyzkoušený ,tak zkusím.Není po zavaření sklenička poloprázdná?Já je napřed trochu předvařím v osolené vodě,právě pro to, abych neměla sklep poloprázdných skleniček.Jestli ne,odpadá zbytečná práce a mytí nádobí navíc.Prosím moc o odpověď.Dík.PS

  • Jarča
    Jarča |

    14. 9. 2007 07:23

    Houby na kyselo: nakrájené houby povařit v osolené vodě 5 min., během vaření sbírat pěnu, po uvaření slít a propláchnout, po vychladnutí plnit do skleniček, já dávám na dno jen kolečko cibule. Zalít vychladlým svařeným lákem (třeba jako na okurky) a sterilovat 15 min.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    13. 9. 2007 11:45

    Mooooc děkuji za tento recept!Přítel se za chvíli vrátí z hub a vím,že má zase plný koš a v mražáku už na nic jiného nemám místo,a tak jsem chtěla tady najít nějaké řešení a vy jste mi tady spadla z nebe!!! Nebyla jsem si jistá,jestli mám houby předvařit a vidím,že nemusím.Tak moc děkuji a hned i známkuji!Za 1!! Nemáte ještě recept na zavařené houby na kyselo? Hulova.Remkova@seznam.cz předem děkuji! Jana