• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Zavařování hub
    Napište svůj komentář k receptu

    Zavařování hub

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    3.3
    hodnotilo: 30
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    Zavařování hub
    6fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    8 porce
      • 1
        lžíce sůl
      • 1
        lžička pepř mletý
      • 1
        kg houby

    Postup přípravy receptu

    1
    Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.

    RADA: Jak na voňavé sušené houby?

    2
    Touto směsí naplníme skleničky 1 cm pod okraj. (Pozor! Použijte klasické skleničky se závitem, ne ty novější s jemným závitem).

    RADA: 10 rad, jak skladovat potraviny, aby se tak rychle nekazily

    3
    Naplněné a uzavřené je naskládáme do hrnce (na dno kousek látky, nebo kapesník) a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu. Občas zkontrolujeme hladinu vody, měla by být těsně pod víčka a doléváme vařící vodou třeba z varné konvice. Při vytahování víčko mírně povolíme a upustíme trochu vzduchu a ihned zpět zatáhneme. Tím se uvolní ze skleničky přetlak a po vychladnutí perfektně drží, víčka při chladnutí lupou, to je známka, že víčko chytlo.
    4
    Takto zavařené houby nepřipomínají "omáčku" i když jste použili houby větší a měkčí. Nakrájené tvary zůstanou.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Smaženice z hub

    Smaženice z hub

    Krkonošský hubník

    Krkonošský hubník

    Guláš z hub

    Guláš z hub

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Jirka
      Jirka | 15. 7. 2016 06:33

      Nikdy víčka nepovoluji. Zavařování není o tom, že by ve skleničce zůstal přetlak. Při vaření samozřejmě přetlak vzniká, ale ten ohřátý vzduch unikne přes víčko ven. Vidíte, že když zavařujete a máte skleničky pod vodou, tak z nich unikají bublinky. A o to jde. Pak, když se to ochladí, vzniká ve sklenicích podtlak, který drží víčko "přicucnuté"

    • Bambíno
      Bambíno | 15. 9. 2014 09:10

      Tak to je naprostý nesmysl, který vznikl překroucením faktu, že rozmrazené houby se rychle kazí

    • Honza
      Honza | 10. 9. 2014 13:21

      20 roků houby jen mrazím, dokonce teď na internetu to říkal mykolog, že to lze tak dělat, jen už si nepamatuju adresu. Ještě jsem nenašel zmrazenou toxickou houbu. Samozřejmě je dělám i jinak ( v láku , v sádle a pod.).

    • Jana
      Jana | 4. 9. 2014 16:55

      houby mi pění ikdyž jsem povolila víčko,je to v pořádku nebo už ted jsou zkažené???

    • Petr
      Petr | 25. 9. 2013 22:46

      A to se jako zavařuje na sucho ? Ničím to nemám zalívat ? Díky

    • bookus
      bookus | 25. 6. 2013 22:56

      http://bovinky.blogspot.cz/2013/06/zavarovani-zampionu.html Malé žampiony se očistí a ve smaltované nebo aluminiové nádobě s trochou jedlé sody povaří, pak se dá svrchní hnědý povlak lehce sloupnouti. Očištěné žampiony vaříme pak ve vodě, kam jsme přidali .....

    • pšourkin
      pšourkin | 14. 10. 2012 03:54

      http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce

    • renda
      renda | 1. 10. 2012 12:56

      Víš proč se vaří, dusí?!...když houba zmrzne stává se toxickou....i jedlá....tepelnou upravou před zmrznutím se tomu zabrání....nevypadá sice tak dobře, ale má to svůj důvod holka....!

    • Majka Rončáková
      Majka Rončáková | 10. 8. 2010 09:01

      Taky jsem takhle kdysi sterilovala houby, ale teď to dělám tak, že nechám vydusit vodu a pak je dám do skleniček a steriluji 2x asi po hodině. Vydrží i několik let, pokud se nesní.

    • Jitka Vavrčíková
      Jitka Vavrčíková | 9. 8. 2010 13:58

      Nevím, proč při zmrazování všichni houby a hříbky ovařujete. Já je očistím, nakrájím, dám do plastové krabičky a rovnou do mrazáku. Po vyjmutí pro přípravu jídla je propláchnu v sítku. Myslím, že ovařováním ztrácejí naprosto svoji chuť. A jestli mně tam zůstane kousek jehličí, to mi vůbec nevadí. Pořád je to více hygienické než to co si nosíme ze supermarketů!!!

    • Jana Remková
      Jana Remková | 13. 1. 2008 12:55

      Děkuji panu Jaroslavovi za obsáhlé rady nám všem!!Určitě se jimi příště budu řídit,ohledně toho víčka. Jana

    • Jaroslav Turoň
      Jaroslav Turoň | 27. 11. 2007 09:24

      Houby je třeba víc napěchovat pak jsou skleničky plnější. Dělám to takhle již několik let a ještě nikdy se mi nestalo, že by se z toho stalo nějaké pyré, nebo podobně... Nevím, kde se stala chyba..( Janě Nesvadbové). Toho povolení a opětného zatáhnutí víčka se není třeba obávat, jen je to třeba udělat opravdu zatepla pomocí utěrek, chňapek...ihned při vytahování skleniček. Tím se docílí podtlaku ve skleničce (při chladnutí),který víčko vtáhne "dovnitř".(Jani Remkové) :-) A soli a pepře? Jako Vlasta Burian - přiměřeně...(pro Jarču).:-)Jara1

    • Jarča
      Jarča | 26. 9. 2007 06:48

      Tak jsem to taky zkusila, asi se musí houby do skleniček trochu natlačit, aby byly po zavaření plné, někde jich mám taky míň. Rozvařené je nemám, vypadají docela dobře. Jen by bylo možná dobré upřesnit na jaké množství hub kolik soli a kolik pepře. Děkuji za recept.

    • Jana Remková
      Jana Remková | 18. 9. 2007 11:04

      Iveto,to je výborný recept,co děláte,ale myslím,že ne každý chce dělat houby na kyselo!Ikdyž já určitě,ale zkusím ty houby s paprikou a cibulí!!Jana

    • Iveta
      Iveta | 15. 9. 2007 11:22

      já zavařuju houby už mraky let,jen jedním způsobem...a to,že povařím směs hub asi 5 minutek ve slané vodě,scedím,mám už připravený nálev z Deka,cukerinu a octa.Houby dám přes noc,nebo alespoň na 4 hodinky do poloviny nálevu a nechám je nasáknout.Poté je scedím,dám do skleniček,doleju zbylým nálevem,navrch dám kolečka cibule a steriluju 20 min.na 80 stupňů.Jsou výborné,bez šlemu.

    • Jana Remková
      Jana Remková | 15. 9. 2007 10:52

      Tak jsem vyzkošela a je sice pravda,že v některých skleničkách je méně,ale asi jsem jich tam dala míň.Většina je téměř plná a jen asi 1 cm je tam houbové šťávy na dně.Víčka jsem ale neuvolňovala,jak autorka píše,ze strachu,že by se mi pak zkazily houby.Není z hub žádná kaše,jsou to opravdu kousky hub,vzhlednější,než kybych je dusila,snažila jsem se to dělat přesně podle návodu a jsem spokojená!Hodnotím za 1! Jana Remková

    • Jana Nesvadbová
      Jana Nesvadbová | 14. 9. 2007 08:44

      Hned jsem tento recept zkusila a jednu skleničku po zavaření vyzkoušela, z naplněné skleničky byla zhruba čtvrtina prázdná a zavařená směs bylo něco jako naprosto nevzhedné pyré - nebo houbový sulc- fakt to máte vyzkoušené - prosím dejte vědět, kde jsem uděla chybu---byla to klasická houbová směs- nikoli jeden druh

    • Anonym
      Anonym | 14. 9. 2007 07:31

      Tak toto neznám,a abych řekla pravdu, asi bych to sama od sebe neprubla.Ale když je vyzkoušený ,tak zkusím.Není po zavaření sklenička poloprázdná?Já je napřed trochu předvařím v osolené vodě,právě pro to, abych neměla sklep poloprázdných skleniček.Jestli ne,odpadá zbytečná práce a mytí nádobí navíc.Prosím moc o odpověď.Dík.PS

    • Jarča
      Jarča | 14. 9. 2007 07:23

      Houby na kyselo: nakrájené houby povařit v osolené vodě 5 min., během vaření sbírat pěnu, po uvaření slít a propláchnout, po vychladnutí plnit do skleniček, já dávám na dno jen kolečko cibule. Zalít vychladlým svařeným lákem (třeba jako na okurky) a sterilovat 15 min.

    • Jana Remková
      Jana Remková | 13. 9. 2007 11:45

      Mooooc děkuji za tento recept!Přítel se za chvíli vrátí z hub a vím,že má zase plný koš a v mražáku už na nic jiného nemám místo,a tak jsem chtěla tady najít nějaké řešení a vy jste mi tady spadla z nebe!!! Nebyla jsem si jistá,jestli mám houby předvařit a vidím,že nemusím.Tak moc děkuji a hned i známkuji!Za 1!! Nemáte ještě recept na zavařené houby na kyselo? Hulova.Remkova@seznam.cz předem děkuji! Jana

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Zavařování & nakládání Nakládané houby
    Ostatní Zavařování a nakládání Zavařování Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Houby Pepř mletý Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Pečený losos

    Pečený losos

    Katův šleh (drůbeží)

    Katův šleh (drůbeží)

    Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,

    Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky…

    Křehký dort s revení

    Křehký dort s revení

    Melounový sorbet

    Melounový sorbet

    Květáková polévka s kořenovou zeleninou

    Květáková polévka s kořenovou…

    Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

    Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

    Tradiční jablečný koláč

    Tradiční jablečný koláč

    Bramborovo-fazolový salát

    Bramborovo-fazolový salát

    Doporučujeme

    50 minut
    Kulajda

    Kulajda

    120 minut
    Galetka s batáty a kozím sýrem

    Galetka s batáty a kozím sýrem

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    15 minut
    Bramboráky

    Bramboráky

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    Poslední sledované recepty

    34
    Carpaccio z červené řepy
    Carpaccio z červené řepy
    25
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    24
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle
    23
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš
    22
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš

    Zajímavé články

    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort: Galerie 50 nejkrásnějších
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort:…
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře:…
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste…
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez zbytečných éček
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez…

    Sledujte nás

    AHA.cz Veronika Gajerová (57) z Ordinace: Záchrana před novými dluhy!

    Veronika Gajerová (57) z Ordinace: Záchrana před novými dluhy!

    AHA.cz Tolik brala Jurinová na Nově! O tom může Borhyová jen snít

    Tolik brala Jurinová na Nově! O tom může Borhyová jen snít

    AHA.cz Deník Aha! 16.1.2021

    Deník Aha! 16.1.2021

    Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit ani žít? Těmto to nebude fungovat!

    Která znamení by spolu neměla chodit ani žít? Těmto to nebude fungovat!

    Dáma.cz Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

    Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

    Ženy.cz 3 největší trendy v manikúře pro rok 2021! Inspirujte se

    3 největší trendy v manikúře pro rok 2021! Inspirujte se

    Maminka.cz Očekávání vs. realita. Kresby mateřství, které pobaví i uklidní! Jedeme v tom všichni

    Očekávání vs. realita. Kresby mateřství, které pobaví i uklidní! Jedeme v tom všichni

    Reflex.cz To nejhorší na špatném rezervačním systému a čachrech s vakcínou: Nikoho už to nepřekvapuje!

    To nejhorší na špatném rezervačním systému a čachrech s vakcínou: Nikoho už to nepřekvapuje!

    E15.cz OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    Abecedazahrady Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Další doporučené recepty:

    Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
    Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
    Zavařenina z růží
    Zavařenina z růží
    Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
    Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
    Závin "Šílený Max"
    Závin "Šílený Max"
    Závin s nivou
    Závin s nivou
    Závin s uzeným masem
    Závin s uzeným masem
    • Recepty.cz
    • Zavařování hub
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí