Uvařit sypké jáhly podle receptu: https://www.recepty.cz/recept/oblozeny-chlum-zakladni-recept-167937
2
Během vaření jáhel propasírovat marmeládu skrz střední kovové sítko do misky, pro odstranění tužších vláken. Naředit vodou do požadované hustoty jako polevu.
3
Uvařené jáhly namačkat do naběračky (sběračky), nebo jiné "formy" požadovaného tvaru. Vyklepnout kopeček na talíř. Hotové kopečky pokapat rozpuštěným šmolcem. Dále polít naředěnou marmeládou.
4
Poznámka autora receptu: Dle popisu receptu od Jiřího Marholda, Krkonošská kuchařka, Jáhly s vomastou. Lze vylepšit přidánínm sekaných oříšků, mandlí, kešu, nebo hrozinek do jáhel. Obměna může být s povidly, rozetřenými a naředěnými na požadovanou hustotu. Nebo s karamelem (golden syrup).