Páj s brambory, šunkou a zeleninou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Petrusak

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks brambory uvařené, menší
    • 1
      balení listové těsto chlazené nebo mrazené
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • 3
      ks vejce 1 na potření těsta
    • 2
      ks špekáček pokrájené na kostičky
    • 100
      g šunka krájená na kostičky
    • 50
      g anglická slanina pokrájená najemno
    • 1
      snítka tymián může být i sušený, pak dvě špetky
    • 1
      ks mrkev větší, čerstvá, pokrájená na kostičky
    • 1
      ks pórek najemno nakrájený, menší, pokud je velký, stačí polovina
    • 4
      stroužek česnek najemno nakrájený, nebo utřený
    • 1
      ks jarní cibulka najemno nakrájená
    • 1
      lžička grilovací koření
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička pepř mletý
    • tuk
    • 1
      plechovka sterilovaný hrášek malá

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jsou to takové francouzské brambory v anglickém kabátě:-), jinak jídlo, co dům dal.
2
Uvařte brambory skoro do měkka (nebo použijte zbytek vařených z předchozího dne).
3
V kastrůlku poduste mrkev s pórkem, anglickou, česnekem a jarní cibulkou, okořeňte solí, pepřem a tymiánem. Vše nechejte vychladnout.
4
Mezitím si v misce rozšlehejte dvě vejce se solí, troškou grilovacího koření a kysanou smetanou. Šunku a špekáčky pokrájejte na kostičky, přidejte do misky okapaný sterilovaný hrášek.
5
Mrkvičku s pórkem a anglickou, šunku, uzeninu a hrášek smíchejte se smetanou.
6
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
7
Z listového těsta vyválejte dvě kola o průměru 24 - 26 cm, podle toho, jak máte velkou dortovou formu. Tu vymažte (i když jde o listové těsto, je to lepší), já používám domácí sádlo. Na dno dortové formy dejte první kolo z těsta, vytáhněte okraje. Navrstvěte rovnoměrně připravenou směs.
8
Druhé kolo buď propíchejte, nebo do něj můžete vykrojit formičkami pár hvězdiček, srdíček, dírky tam být musí! Toto kolo položte na směs a okraje vejcem spojte se spodním těstem. Vršek hezky pomažte vajíčkem.
9
Pečte na 200 stupňů, cca 35 minut, až koláč krásně zezlátne. Směs uvnitř nebude úplně pevná, ale koláč to udrží, krájí se dobře a chutná znamenitě. Jen počítejte s tím, že je to hodně syté.
10
Doporučuji jako přílohu ledový salát.

Komentáře k receptu

  • ruza
    ruza |

    22. 2. 2017 11:02

    a kde jsou ty brambory?