Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 25 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g mrkev
    • 50
      g sezamová semínka
    • zázvor (kousek čerstvého)
    • 1
      ks limetka (nebo citrón)
    • 2
      svazek koriandr
    • 4
      lžíce sezamový olej
    • 75
      ml zeleninový vývar
    • 2
      lžíce med
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mrkve oloupejte nebo oškrábejte a podélně rozkrájejte. Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly pokryté, trochu osolte, uveďte do varu a asi 4 minuty mírně povařte. Sceďte a mrkev přesuňte do zapékací formy. Sezamová semínka nasucho opražte v pánvičce (dejte pozor, aby se nespálila). Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Z citronu ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Lístky koriandru otrhejte a rozmixujte se sezamem, sezamovým olejem, vývarem, medem a citronovou šťávou na pesto. Osolte, opepřete a promíchejte s mrkví. Nechte asi 20 minut marinovat a pak podávejte posypané citronovou kůrou, s čerstvou bagetou na doplnění.
2
----
3
**Know-how**
4
Pesto je studená bylinková omáčka hutné konzistence, původem z Itálie. Originální verze je z Janova a kombinuje lístky bazalky, olivový olej, pinie, česnek a parmazán či pecorino. Podle vzoru „pesto genovese“ vznikají další a další variace. Povinná sestava je bylinka a olej, zbylé ingredience vytvářejí spíš umělecký dojem.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.