Ať už si pamatujete na ty od babičky, nebo teprve objevujete kouzlo domácího kynutého těsta, tento recept vás provede krok za krokem k dokonalým, vláčným koláčům s bohatou náplní. Ačkoliv příprava kynutého těsta vyžaduje trochu trpělivosti, výsledek rozhodně stojí za to!
Mléko zahřejte - nesmí být ale horké! Přisypte do něj lžičku cukru, promíchejte a rozdrobte do něj droždí. Několik minut nechte vzejít kvásek.
2
Mouku prosejte do mísy, přidejte do ní sůl, zbývající cukr, vanilku, citronovou kůru, změklé máslo a vejce. Nakonec přilijte vzešlý kvásek. Ze všech surovin vypracujte těsto.
Hotové těsto přendejte do mísy, poprašte ho lehce moukou, aby neoschlo, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout.
4
Vykynuté těsto ještě krátce propracujte, rozdělte ho na 9-10 dílů, ze kterých vytvarujte bochánky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě chvilku kynout.
Do středu každého bochánku udělejte důlek na náplň a potřete ho rozšlehaným vejcem. Nyní připravte náplň - máslo a tvaroh vidličkou rozmačkejte se žloutkem, přidejte cukr, špetku vanilky a citronové kůry. Konzistenci můžete doladit přidáním malého množství mléka.
Do každého důlku dejte trochu náplně. Nakonec můžete koláče ještě posypat drobenkou, kterou připravíte z mouky, studeného másla a cukru. Vše prsty propracujte, aby vznikla sypká směs.
7
Koláče pečte v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut. Propečenost zkontrolujte zapíchnutím špejle - těsto se nesmí lepit.