Karamelové řezy II.

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 23
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Jana z VM

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks žloutek
    • 140
      g moučkový cukr
    • 140
      g ořechy mleté
    • 0,5
      ks čokoláda na vaření
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 5
      ks bílek
  • Krém
    • 1
      plechovka kondenzované mléko
    • 1
      kostka máslo
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Den předem uvaříme kondenzované mléko na karamel - ve vroucí vodě vaříme 1 hodinu (úplně to stačí, je zbytečné vařit je déle). Žloutky utřeme s cukrem, zvlášť smícháme ořechy, strouhanku, nahrubo nastrouhanou čokoládu. Ušleháme sníh z 5 bílků a společně se strouhankou, smíchanou s ořechy a nastrouhanou čokoládou zamícháme do žloutkového základu. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve středně vyhřáté troubě. Pečení dlouho netrvá, asi tak 10-15 minut, musíme zkoušet špejlí a povrch musí pěkně zčervenat.
2
Ve šlehači ušleháme máslo a postupně zašleháme karamel. Můžeme přidat trošku rumu. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakonec potřeme nebo pocákáme čokoládovou polevou. Dáme ztuhnout.
3
Řezy jsou vynikající a velice rychle zmizí!
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Malý Jaryn
    Malý Jaryn |

    2. 5. 2015 11:56

    Ti načisto jeblo ty kokot?? :'( :-D :-D :'(

  • Lenka
    Lenka |

    13. 1. 2015 22:36

    Bude vadit, když dám do těsta obyč čokoládu? Ne na vaření?

  • jana
    jana |

    24. 3. 2014 13:49

    Jdu dnes na to! těším se na výsledek.

  • bejšovka
    bejšovka |

    20. 4. 2013 13:31

    Dnes jsem řezy vyzkoušela a je to delikatesní a řekla bych až slavnostní chuť. Karamel je samozřejmě sladký, ale s tím snad musí každý počítat. Vše jsem udělala přesně podle recpetu, jen másla do krému jsem dala 3/4. Dopadlo to super. Korpus je vynikající, dala jsem ho na menší plech 32x22 cm a je vysoký cca 2,5 cm. Výborná, čistá ořechová chuť. Pekla jsem ho na na 180 asi 17 min. a je akorát. Rozhodně nepráší, jak tady někdo psal. Pořád jsem ho zkoušela špejlí. Z pečícího papíru jde dobře ven. Určitě zopakuji. Chuťově se hodí opravdu ke slavnostní příležitosti nebo na vánoce.

  • Alena
    Alena |

    24. 3. 2013 17:59

    Ve 13hod upečeno, v 17hod snědeno - fantastické a to v rodině nikdo nemá rád karamel, skvělý recept, děkuji

  • Renata
    Renata |

    11. 5. 2012 17:46

    Dobry den,je mi 19 let tento zakusek jsem delala dnes poprve,povedl se mi na 1 takze tento recept zaradim do oblíbendch..:)

  • kojot
    kojot |

    4. 2. 2012 11:17

    lucie jsi pip :-)) :-|

  • KIKINA
    KIKINA |

    4. 2. 2012 11:13

    Tendle recept je dobrej ale jeste lepsi je recept na cokoladove muffiny ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! <3

  • Lucie
    Lucie |

    31. 1. 2012 15:56

    Nechybí tam náhodou prášek do pečiva? Ted jsem je dělala a těsto je takový divný :) Ale vynikající budou určitě i tak ;)

  • marcela
    marcela |

    16. 8. 2011 10:57

    Nieco podobne som robila podla tohoto receptu http://recepty.pozri.sk/recept-karamelovy-zakusok-405 :-)

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    29. 12. 2008 08:31

    Tyhle svoje karamelové řezy jsem opět dělala - můžu jen o svátkcích, protože je mám tak ráda, že bych je postupně snědla sama.... Teď dávám do krému ještě navíc půlku hery, protože se mi krém zdá dost sladký. S tou herou je takový lehčí, krásně se našlehá a nahoru ta čokoládová poleva - nemají chybu. Opět jsem vánoční cukroví trochu rozdávala a největší úspěch měly právě tyto řezy. Už nejsou.....

  • Zdeňka Koňaříková
    Zdeňka Koňaříková |

    2. 5. 2008 14:16

    Pekla jsem řezy na včerejší oslavu. Všem chutnaly a chtějí ať upeču znova. Polevy je docela hodně, nedala jsem ji celou.

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    12. 11. 2007 11:34

    Tak jsem vyzkousela,jsou vyborne,po vikendu nic nezbylo,ale toho kremu je opravdu strasne moc,dala jsem na rezy jen polovinu a druhou pulku jsme polizovali s manzelem celou nedeli a jeste v pondeli zbylo na rohlik na snidani ;-))),jinak davam za 1,jo,a jeste misto cokoladove polevy jsem rezy jemne poprasila kakaem

  • Marcela Žihlová
    Marcela Žihlová |

    1. 8. 2007 11:06

    Je to uplně super! Fakt výborný, akorát bych dala méně másla, polevy bylo strašně moc a ten karamel bohatě stačil. Jinak bomba!

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    14. 12. 2006 19:50

    Já už jsem to také slyšela,že se to Salko vaří v mikrovlnce na plný výkon 10-15 minut a to ve větší misce,jelikož začne bublat(nikdy jsem to ale nezkoušela).Jedná se samozřejmě o obsah plechovky.Plechovka se do mikrovlnky nedává.Aspoň určitě ne v tomto případě:o)))

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    14. 12. 2006 13:27

    Hanko, taky jsem to pochopila, až když jsem to četla podruhé

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    14. 12. 2006 12:07

    Jojo Gábino máš pravdu, seděla jsem si na vedení.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    14. 12. 2006 12:00

    řekla bych, že Lenka myslela nalít Salko do nádoby a dát do mikrovlnky.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    14. 12. 2006 10:42

    ???? to jako plechovku do mikrovlnky ???? To snad NÉÉÉÉÉÉ!!!!!

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    14. 12. 2006 10:36

    Ale Salko je plechovka, to ta mikrovlnka nevyluzuje žádné zvuky??? Ta moje teda kov nemá ráda.

  • Lenka
    Lenka |

    14. 12. 2006 10:21

    Mám skvělý typ na rychlejsí uvaření salka, stačí caa 10 min. v mikrovlnce. Nádoba musí být do mikrovlnky dostatečně větší než obsah salka, je to přece jen mléko a při varu se zvedá.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    21. 4. 2006 12:53

    I já se musím zastat karamelového krému.Nám opravdu moc chutná.Tyto řezy jsem sice nezkoušela,ale často dělám moučník 3bit a tam se tento krém taky používá.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    21. 4. 2006 12:49

    Ja mám práve opačné skúsenosti, krém má krásnu karamelovú chuť, preto ho robím pomerne často.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 4. 2006 12:38

    Je to zvláštní, protože krém je po vyšlehání s máslem nádherně karamelový, to snad potvrdí téměř každý, kdo tento krém někdy dělal. Snad to bude tím kondenzovaným mlékem, nevím, ale já s tím mám samé dobré zkušenosti.

  • Klerys
    Klerys |

    21. 4. 2006 11:20

    Řezy jsem dělala před pár dny a povedly se. Mezi oblíbené je ale bohužel nezařadím, těsto bylo výborné, škoda že ho nebylo víc, ale krém mi moc nejel. Salko jsem vařila hodinu a půl, bylo sice krásně husté a hnědé, ale výraznější karamelovou chuť nemělo. Krém mi chutnal jen jako máslo s velkým množstvím cukru.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    23. 3. 2006 12:52

    Opraveno.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    23. 3. 2006 12:44

    Prosím Kovářovi, aby opravili recept v postupu a vymazali "moukovou směs", Místo toho prosím dát "...společně se strouhankou, smíchanou s ořechy a nastrouhanou čokoládou..." Díky za opravu.

  • Jana¨z VM Řezníčková
    Jana¨z VM Řezníčková |

    15. 3. 2006 15:26

    Vrazím tam 1 lžíci tuhého sádla. Vyzkoušejte dát nejdříve trochu, potom můžete přidat, nebo přidám kousek čokolády, dělám to od oka podle toho, jak potřebuji hustou polevu. Ale s tím sádlem fakt nemá chybu !!!

  • Žofie
    Žofie |

    15. 3. 2006 14:07

    Janko, na tú polevu se dáva 1 lžíce roztopeného sádla, nebo l lžice tuhého sádla?Děkuji

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    3. 3. 2006 11:41

    Hlavně,že už je Vám dobře :-) už jsem jí zkoušela,dala jsem lžíce asi tak dvě a byla taková lepkavější ,ale jinak dobrá ,takže jsem si říkala ,že příště zkusím jen jednu lžíci ;-) ,ale i tak Vám děkuji za radu...

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    3. 3. 2006 08:56

    Omlouvám se za pozdní odpověď, zklátila mě chřipka. Na tu polevu dávám tak 1 lžíci sádla na 1 čokoládu, vyzkoušejte, jaká bude hustota. Je ale fakt vynikající !!

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    7. 2. 2006 12:29

    Ráda bych také vyzkoušela čokoládovou polevu se sádlem,můžete mi prosím napsat kolik mám dát toho sádla na jednu 100g tabulku čokolády?Děkuji za radu :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    7. 2. 2006 07:19

    Upečené řezy se vůbec z plechu nevydělávají, natřou se krémem a polijí čokoládovou polevou. Potom se krájí na čtverečky. Poslední dobou dělám čokoládovou polevu pouze z čokolády na vaření a sádla !! Žádný 100% tuk, který je moc tuhý, sádlo polevu zvláční, dobře ztuhne a jde perfektně krájet, vůbec se neláme !! A nádherně se leskne.

  • jaja 13
    jaja 13 |

    6. 2. 2006 16:08

    Protože ten korpus je velmi lehký a choulostivý na vyndání z plechu, peču tento moučník tak, že plech vyložím pečícím papírem, na něj naskládám dortové oplatky a na ty teprve naliju těsto a upeču. Po upečení oplatky vůbec nenarušují chuť moučníku, ale krásně drží tvar.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    7. 12. 2005 11:00

    Já nemám ráda kupovanou čokoládovou polevu, připadá mi taková umělá, dělám polevu z čokolády na vaření a kousku 100% tuku (Omega). Ta je u nás v rodině nejvíce uznávaná. Není také špatná poleva z čokolády "Kaštany" , je to dražší, ale výborné!

  • Hanka
    Hanka |

    6. 12. 2005 13:21

    Řezy se na poprvé povedly, dávám taky za 1 a už se těším na další jejich pečení. Jenom, prosím, paní Jano, jakou čokoládovou polevu dáváte? Přímo už vyrobenou v sáčku nebo děláte z čokolády na vaření? Předem děkuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    28. 11. 2005 07:14

    Teď v zimě je to zbytečné, stačí dát plech s řezy na chvilku do chladna, to úplně postačí.

  • Pavlína Burkovičová
    Pavlína Burkovičová |

    27. 11. 2005 17:21

    Dobrý den,je nutné dávat zákusek ztuhnout do lednice?dík za odpověď Pavla

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    24. 11. 2005 11:13

    Ano, ořechy jsou vlašské a čokoláda na vaření 10 dkg.

  • Martina
    Martina |

    23. 11. 2005 22:27

    Chci tento recept vyzkoušet, karamelový krém znám, ale chtěla bych se zeptat jsou míněny ořechy vlašské a čokoláda na vaření 10 dkg?Díky.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 11. 2005 16:38

    Omlouvám se , ten předchozí komentář byl můj. Zapomněla jsem se přihlásit.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 11. 2005 16:37

    Já se moc omlouvám, že teprve teď reaguji na dotazy - byla jsem mimo dosah internetu. Takže, co se týče karamelu, já jsem nikdy neměla problém s "tuhnutím" krému. Plechovku SALKA vařím ponořenou ve vroucí vodě něco přes hodinu, potom vydělám, dám do komory do chladna do druhého dne. Druhý den - až vychladne korpus - který nevyklápím !!, proč taky, když se natře krémem - našlehám 25 dkg másla , příp. kousek Hery navíc , postupně zašlehávám karamel (uvařené salko) a našlehaný krém rozmažu na "buchtu", po krátkém ztuhnutí poleju čokoládovou polevou (a pořád zakrajuju rohy....).Myslím, že ta plechovka má asi 20 dkg, nevím určitě - momentálně doma žádné nemám, tak nevím, ale zjistím - pro Martinu a dám vědět. Jak jste to mysleli s tím "odležením karamelu" ? Já to dělám tak, jak jsem tady popsala, takže nevím, co bych ještě dodala. Díky všem, kterým chutnalo, za pochvalu !!! Jo - plechy vysypávám tím, co mě napadne, nejčastěji strouhankou, ořechy nebo kokosem, to je jedno.

  • Anonym
    Anonym |

    20. 11. 2005 17:04

    můžu se jenom zeptat, jestli je nutné nechat karamel den odležet? díky

  • Monika
    Monika |

    16. 11. 2005 16:00

    To je pravda! Zvláštní chuť (i jiné zabarvení) dodá navíc pár lžic melasy.

  • Hrozinka
    Hrozinka |

    15. 11. 2005 22:32

    Malá připomínka ke kondenzovanému mléku - pokud nechcete zrovna krém karamelový, lze udělat z kondenz. mléka jakýkoliv krém - stačí prostě vyšlehat 1 kostku másla nebo jakéhokoliv margarínu s jednou plechovkou (25dkg) NEVAŘENÉHO slazeného mléka - a pak dochutit čímkoli - trochu rumu, kakaem, oříšky, kokosem...Je to nejrychlejší krém a hlavně - pokud mají obě ingredience stejnou teplotu, tak se nikdy nesrazí, jako krémy z pudinku nebo mouky!!!!!!!!!!!

  • martina
    martina |

    15. 11. 2005 21:55

    Tou moukovou smesi mysli pani Jana smes strouhanky, nastrouhanou cokoladu a orechy, mouka v tomto receptu neni, uz se o tom bavily damy tady v debate, zkuste si procist celou debatu. Papa

  • Lenka
    Lenka |

    15. 11. 2005 17:39

    V postupu je psáno,,střídavě s moukovou směsí,, ať se koukám jak se koukám,tak tam v receptu žádnou mouku nevidím.Jestli je strouhanka mouka,to pochybuji.

  • Zuzka
    Zuzka |

    15. 11. 2005 12:33

    Moc děkuju za recept, bylo to výborný. Jsem teprve začátečnice v pečení, takže mě potěšilo, že recept je poměrně jednoduchý. Mám jen jeden dotázek - čím vysýpáteplech? Moukou nebo strouhankou? Já ho vysypala strouhankou a korpus mi nešel moc dobře vyklopit, museli jsme mu pomoct (ale připečený nebylvůbec). Jinak doma se olizovali všichni aý za ušima :o) Dávám Vám 1 :o) (škoda že nejde dát "s hvězdičkou") :o) Mějte se krásně

  • martina
    martina |

    14. 11. 2005 22:03

    Moc dekuju za radu Mike!! Priste to zkusim, jak to rikate, napadlo me to o tom mleku, kdyz jsem ho druhy den otevrela, chutove i vzhledove nevypadalo zkaramelizovane. Dam pak vedet, jak to dopadlo. Ty blaho, to je fakt super, ze sem lidi muzou psat rady a dojmy z danych receptu, hrozne to pomaha zlepsovat se! :-) O te nadmorske vysce jsem taky premyslela... Holt v cizine je to jine vsecko, i igredience nejsou, jednou jsme s kamaradem delali pro 15 spanelu knedlo zelo vepro, to je na napsani romanu, jak to probihalo :-) Pekny den vsem!

  • Mike Muller
    Mike Muller |

    14. 11. 2005 21:22

    Já vám řeknu proč vám to teklo, protože jste určitě to kondezované mléko neměla dostatečně zkaramelizované. Já doporučuji vařit jednu hodinu po jedné straně a hodinu po druhé straně a stejnak ještě někdy, když otevřu plechovku, tak kondezované mléko není všude zhěndlé tak jak by mělo být. Pak určitě ten problém mít nebudete. Věřte mi. Taky nadmořská výška hraje roli v tom, jak co se dlouho vaří. Tak ať to španělům chutná. Já myslím, že tenhle recept nemá chybu. Moje babička nám ho dělala vždycky k narozeninám. Docela pracný a taky kalorická bomba, ale jednou za čas to stojí za to.

  • martina
    martina |

    14. 11. 2005 20:04

    Pani Jano, predne chci poblahoprat k vasemu receptu, vcera jsem ho zkusila a je vynikajici! Vubec ne mastny, jak tu nekdo pise a ze je sladky je prece pochopitelne, kdyz je z karamelu. Mam ale prece jen dotaz, korpus mi vysel fantasticky, ale ten krem z karamelu se mi pak roztekal a neztuhl. Muzete mi napsat, jake maslo do pouzivate, kolik g a hlavne kolik g toho kondenzovaneho mleka? Tady ve Spanelsku se prodavaji kondenzovane mleka ve velkych plechovkach, mozna jsem toho udelala moc, nevim... Jinak tu mely rezy velicajzny uspech u spanelu a kazdy, kdo ochutnal si odnesl i recept. Mejte se!

  • Magdina
    Magdina |

    14. 11. 2005 10:40

    Je to možný, ale já čekala až zčervená ten povrch. Máme horkovzdušnou troubu a nějak pořád nemůžu přijít na to jak v ní péct-někdy je to nedopečený, někdy zase přepečený.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    14. 11. 2005 10:26

    Magdino, myslím, že jste korpus pekla příliš dlouho. Chce to jenom chvilku, potom se vysušuje. Já jsem pekla opravdu mnohokrát a nestalo se mi, že bych musela těsto páčit. Naopak - je velice vláčné a dobře se krájí.

  • Magdina
    Magdina |

    14. 11. 2005 08:33

    Řezy výborné, měly úspěch ale příště to těsto zkusím podle receptu Karamelové řezy. Tento korpus byl dost nízký ale hlavně šel špatně řezat z plechu-doslova jsem ho pášila. V receptu Karamelové řezy je i mouka a pr. do peč,jinak je recept velmi podobný, tak zkusím i tuhle variantu.Dávám za 1!!!!!

  • Jana z Kanady
    Jana z Kanady |

    12. 11. 2005 00:30

    Prasek do peciva je slozen s kukuricneho skrobu,monocalcium phosphate a pecici sodyV Kanade se soda prodava ve vetsim baleni(500 gr)a dava se do lednicky,zbavuje ruznych "vuni".Soda se tez da pouzit misto prasku na nadobi.Dobre se s ni vycisti pripalene hrnce;trochu sody,trosku vody,udela se kasicka,necha chvili odmocit a bez velke namahy se hrnec vycisti.Dobre se cisti hrnecky od kavy nebo caje.Je to dobre,bez toxic latek.Zrovna tak je dobre pouzivat ocet.Sice to sem nepatri,ale kdyz uz jsme u te sody..

  • Anonym
    Anonym |

    11. 11. 2005 14:44

    Ja jediny rozdil vidim v tom, ze soda je prece jen citit a prdopec ne:-)

  • Jana Han
    Jana Han |

    11. 11. 2005 11:25

    Take mne kdysi zajimalo, jaky je rozdil mezi praskem do peciva a jedlou sodou tzv. sodou na peceni. Nekdo me vysvetlil, ze prasek do peciva je soda ,do ktere je pridana kukuricna skrobova moucka a v tech receptech, kde je uveden prasek do peciva i soda, je to pry proto, aby testo bylo jeste vice nadychane. Fakt je, ze hodne receptu uvadi pouziti obojiho, asi na tom neco pravdy bude. Pokud se tyka vanilkoveho cukru, zkuste se zeptat na vanilku tekutou /prodava se v malych lahvickach nebo vanilkovou pastu, ta je zase v malinkatych slenickach. Ale jinak bych si s vanilkou v predpisech nedelala starosti, muzete ji klidne vynechat a nic se na chuti nezmeni.

  • martina
    martina |

    11. 11. 2005 09:57

    Na Vanoce jedu domu, takze nakoupim potrebne mnozstvi prasku do peciva a budu tady pak vsechny vykrmovat :-). Spanelky nepecou a kdyz pecou, tak naprosto jine pecivo, neni nad nase kolace... Pokud budu jeste do Vanoc neco pect, zkusim to s tou sodou, dam vam pak vedet, mejte pekny den!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 11. 2005 08:18

    Já sodu sice nepouživám, ale podle mnoha receptů - i na tomto serveru - mám zato, že soda prášek po pečiva nahradí. Jaké množství ale nevím, snad stejné. Jakpak pečou Španělky bábovky a podobné moučníky, které je zapotřebí "nadýchnout"? Když se Vám nezadaří, ať Vám rodinka pošle z Česka balíček s tímto potřebným práškem, nebo Vám jej pošlu sama, to přece není problém, ne?!

  • Martina
    Martina |

    9. 11. 2005 23:34

    Teda uz asi hodinu hledam vsude po netu nejaky karamelovy moucnik, ktery me "padne do oka" a jsem tady! Ta smes kritik a chlay me naprosto vybizi a jdu do toho! :-) Pani Jano, asi budete zkusena kucharka, ja toho ve svych 23 letech jeste moc v kuchyni neumim, ale snazim se, vareni a hlavne peceni me neuveritelne relaxuje... Mam na vas dotaz, ziji dlouhodobe ve Spanelsku a nemaji tu bohuzel prasek do peciva, ani vanil.prasek,tudiz prichazim o spoustu moucniku... Cim bych mohla nahradit tyto ingredience? Jde to jedlou sodou? Mockrat dekuji za odpoved a v nedeli mi drzte pesti, uz jsem se nabidla, ze vase karam. rezy udelam pro celou rodinu meho pritele :-) Mejte se!

  • Eva P
    Eva P |

    9. 11. 2005 14:26

    Děkuji za změření plechu :-) Něco jsem asi fakt zvrtala protoze ja to mela 1cm i s kremem. Ale ještě jednou musím podotknout, že chuťovým buňkám to vůbec nevadilo.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    9. 11. 2005 10:55

    Plech měří 42x32 cm, takže jsem to téměř odhadla - je to měřeno i s tím zvednutým okrajem, ne jenom vnitřní plocha. A ten základní korpus je tak asi 1 cm vysoký.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    8. 11. 2005 06:56

    Evo, moc se omlouvám,musela jsme večer ještě něco zařizovat a pak vařit na druhý den a měla jsem dost fofry, na plech jsem zapomněla... Pokusím se na to nezapomenout dneska - napíšu si to na lístek a strčím ke klíčům, jo, jo, už ta hlava tak nemyslí , je toho moc.

  • Eva P
    Eva P |

    7. 11. 2005 13:05

    Já ještě jednou moc děkuju za ty rady, určitě se do toho v nejbližší době zase pustim, protože to byla fakt mňamka. A dám vědět jestli jsem byla úspěšnější. :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    7. 11. 2005 12:27

    Ale já ho přece změřím - pokud ovšem nezapomenu - ten korpus je nízký, ale ne zase tak moc, aby se musel škrábat, takže třeba to příště vyjde. A skutečně vždycky do másla zašlehávám karamel nebo v jiných krémech puding a šlehaná vejce. Vždycky je potřeba nejdříve ušlehat máslo a potom přidávat ty nastavovací suroviny. tak mě to učila moje maminka a problém nebyl nikdy. Zdar Vaší práci !!

  • Eva P
    Eva P |

    7. 11. 2005 11:13

    to Salko jsem dělala den předem, byl z toho krasny karamel, v tom myslim problem nebude, pak jsem to dala do robotu a pridavala postupne maslo, priste to teda zkusim opacne a ten plech kvuli me nemerte :-) já myslím že asi máme stejny, přístě to třeba zkusím na nějakém menším pekáčku :-)jinak také moc děkuji za okamžitou a věcnou odpověď.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    7. 11. 2005 11:01

    Evo, já je peču na plechu s vyšším okrajem o velikosti tak asi 45 x 30 - nevím přesně, ještě to doma změřím - je to normální plech na koláče a buchty - ne ten větší s nízkým okrajem, kde já pëču rolády a řezy. Zítra dám vědět přesnou velikost plechu.Nevím, proč Vám ten krém tekl, to se mi ještě nestalo. Karamel musí být uvařený den předem, měl by mít stejnou teplotu s máslem (přidávám i kousek Hery) a do našlehaného másla postupně přidávám a zašlehávám karamel. Krémem potřu vychladlý korpus - dám do komory (mám chladnou) a po ztuhnutí poleju čokoládovou polevou. Nevím, kde by mohla být chyba. Popřemýšlejte nad svým postupem, jestli něco nebylo jinak. Ale ten krém je po vyšlehání dost tuhý, takže nevím.. Jinak moc díky za pochvalu!!

  • Eva P
    Eva P |

    7. 11. 2005 09:15

    dávám jedničku, protože chutově to bylo super, kamarádka mi řekla, že to je nejlepší, co jsem ji kdy podstrčila (mám ji jako pokusného králíka :-)) akorát se chci zeptat na pár věcí: na jak velkém plechu pečete, protože já to měla strasně tenké (ten korpus), skoro jsem to seškrabávala a ten krém (ačkoliv byl výborný), tak pár minut po vyndání z lednice mi z toho začínal stékat, prostě byl moc řídkej. Tak nevim, kde jsem udělala chybu, chtěla bych je určitě ještě upéct tak děkuji za všechny případné rady a zkušenosti.

  • Iveta Š.
    Iveta Š. |

    20. 10. 2005 19:48

    Zrovna jsem upekla a i když to ještě pořádně neztuhlo, už mám v sobě dva kousky. Je to vážně výborné!

  • Ivana
    Ivana |

    15. 10. 2005 19:25

    Uzavřenou plechovku dám do vyššího hrnce, aby byla celá potopená. Pokud je potřeba, tak vodu během vaření dolít.

  • Anonym
    Anonym |

    15. 10. 2005 14:32

    vaří se plechovka zavřená nebo otevřená

  • Daniela
    Daniela |

    14. 10. 2005 15:37

    Je to moc a moc dobré. A pokud to někomu připadá moc sladké, tak ať krém nastaví herou, nebo pudinkem. Krém považuji i jako dobrou změny na krém na dorty.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    14. 10. 2005 12:36

    Moc díky všem za pochavlu, potěšilo to daleko víc, než umístění v TOP receptech. :o))

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    13. 10. 2005 19:18

    Právě jsem se zakousla do kousku těchto řezů a musím říci, že na takovou dobrůtku můj mlsný jazýček už dlouho čekal! Je to slaďoulinké, díky oříškům krásně křupavé a čokoládová poleva navrchu už jen dokonala své.:-) Známkuji 1!

  • Zdeňka z O.
    Zdeňka z O. |

    13. 10. 2005 15:26

    Moučníky pečeme a jíme proto,že máme rádi sladké,ne?Komu vadí sladké,ať si dá kyselý okurek.Řezy jsou moc dobré!

  • Petra Wagnerova
    Petra Wagnerova |

    13. 10. 2005 10:45

    Nedá mi to abych nereagovala. Já s těmito řezy sklidila neuvěřitelný úspěch. Dokonce manžel nedojedl oběd, že si prý nechává místo v žaludku na tu dobrůtku (řezy). Rodičům chutnali a tento víkend dělám řezy znovu pro manželovi rodiče.Ale je pravda, že jsem nedala celé máslo, dala jsem asi jen 3/4 a stačilo to.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 10. 2005 11:47

    Nemám co promíjet, to je věc chuti každého. Ale o pachuti se mluvit nedá, to se snad ani o žádném nezkaženém jídle neříká, ne?! A odporné jídlo? Mně doma učili, ža tak se o žádném jídle nemluví!! To je zase věc slušnosti....A koukám že se zase - jako mnoho dalších dobrých receptů - propadly z prvního místa. Pochopitelně.....

  • Michaela Brábníková
    Michaela Brábníková |

    12. 10. 2005 09:52

    Musím se přidat na stranu kritiků. Včera jsem řezy vyzkoušela a i mně připadají přímo odporně sladké. Možná bych příště zkusila dvojnásobné množství těsta a jen polovinu karamelu, případně pudinkový tip od Jany H. Ale nejspíš tento recept rovnou zavrhnu, ještě teď mám pachuť v puse. Promiň Jano z VM :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 10. 2005 09:45

    Já se všem moc omlouvám, že jsem zmateně napsala do postupu "moukovou směs" - tam by patřila strouhanková směs, ještě jednou se moc omlouvám. Díky :o)

  • zombice z vasi ulice
    zombice z vasi ulice |

    11. 10. 2005 12:47

    Ja jsem sice taky hned nepochopila kolik je te mouky, tak jsem si precetla vsechny komentare a uz to vim a dostala jsem na tu dobrotu oooobrovskou chut.A ti spravni zivitele co jim vadi cela kostka masla a toooolik toho sladouckeho mleka holt nevedi o co prichazeji :o))) Jedny rezy s kremem ze salca jsem uz taky pekla.Jednou.Jdou na ne totiz cerstve jahody a ty vzdycky snim driv nez se mi dopece piskot.No a na ty jahody jde krem ze salca a na to prosiiiim jeste slehacka :o)Jednou se mi to podarilo udelat cele a bylo to moc dobre.Takze se co nejdrive pustim do teto variace s cokoladou. Ahoj :o)

  • Marie Němcová
    Marie Němcová |

    7. 10. 2005 09:43

    Nedá mi to reagovat na to,že jsou řezy moc sladké.Ano krém je sladký.Ale to už vyplývá z názvu rceptu.Karamely patří mezi nejsladší bombony a karanel samotný je sladký,takže už z názvu lze předpokládat ,že to bude sladké.Stejně tak,jako,když si koupím syrečky,je mi jasné,že zrovna nevoní.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    7. 10. 2005 08:28

    Skutečně se dává jenom ta strouhanka.

  • Afi
    Afi |

    6. 10. 2005 15:19

    Do těsta se nedává kromě strouhanky žádná mouka?

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    6. 10. 2005 11:21

    Mě se nezdály tučné a příliš sladké, ale to je individuální pocit. Nepochopila jsem, z čeho radíte ubrat cukr?

  • Edita
    Edita |

    6. 10. 2005 10:27

    Řezy jsou moc tučné a hrozně sladké. Myslím, že není na závadu nastavit krém pudinkem a ubrat cukru.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    6. 10. 2005 07:54

    Znám několik způsobů nastavovaných krémů , ale v tomto receptu je jenom máslo a uvařený karamel, žádné nastavování. Pokud se to zdá moc sladké, může se do krému přidat ještě více másla nebo kousek Hery, ale to už každá zkušená kuchařka ví, že?? A s pudingem je to už jiný recept,je to Váš recept, paní Jano Hamalová.

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    5. 10. 2005 16:38

    Ano i nám připadalo, že jsou moc sladké a tučné. Když jsem je dělala poprvé, tak přesně podle receptu.Podruhé jsem to vyřešila tak, že jsem koupila karamelový pudink a udělala jsem nastavený krém. Pak prý chutnaly ještě víc,než poprvé. Jsou moc dobré, recept už jsem rozdala známým.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 10. 2005 12:58

    Milá Oluše, jestli Vás nezastaví komentář, že je to moc mastné a sladké.... Ocet se tam fakt nedává a krém bez másla neumím.... Dejte vědět, jak to dopadlo !!

  • Oluše
    Oluše |

    5. 10. 2005 11:59

    Zrovna,jsem obdivovala domácí vajíčka,polklaslinu z pochval,tak to skusíme,pak se ozvu.Krásný den všem!

  • Marie Němcová
    Marie Němcová |

    5. 10. 2005 10:26

    Karamelové řezy znám už asi 15 let.Recept jsem dostala od kamarádky.Dělám je vždy při zvláštních příležitostech,narozeniny,návštěvy.Ale teď jsem si uvědomila,že stále tady od vás zkouším něco nového a zapománám na staré dobré recepty.U nás je nedostatek ořechů,takže já jsem si upravila 2 recepty dohromady.Dělám základ dle receptu na buchtu MARGOT.Určitě tady je v receptech také-je kokosová,vláčná,voňavá.A na to dám ten krém z karamelu(Salka).Celé to poleju čokoládou.Kdo ochutnal-pěje Ódy.Takže o víkendu řezy Margot-karamel asi udělám a manželovi udělám radost.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 10. 2005 08:21

    Holky, díky za pochvalu. Jsou to řezy od mé maminky. Jsou opravdu výborné, já je mám taky moc ráda, proto je dělám jen občas... Sežrala bych je po kouskách za jeden den

  • Květuše
    Květuše |

    5. 10. 2005 07:07

    Řezy jsou chťově dobré, ale jsou strašně mastné a sladké.

  • Kafenka :-)
    Kafenka :-) |

    4. 10. 2005 19:09

    Paní Jano z VM, hrozně se mi líbí Vaše recepty a tak přestože se snažím nějaké to kilo shodit, budu muset co nejdřív vyzkoušet tyhle řezy.. nemůžu odolat a ještě mně v tom podporují pochvalné ohlasy všech kuchařinek.. takže asi tuto sobotu hurá na to!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    4. 10. 2005 16:20

    Tak výborné řezy jsem už dávno nejdla! Jsou skutečně vynikající - díky!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    25. 10. 2004 12:10

    Vážená paní Mirko, do andílka mám daleko a určitě jsou daleko lepší a zkušenější kuchařky a cukrářky, ale když budete chystat manželovi dort, zkuste můj - Výborný narozeninový dort - recept je zde nedávno uveden. Je opravdu moc dobrý a v naší rodině se traduje již asi 4 pokolení. Vždycky se povede a všem vždycky moc chutná!

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    22. 10. 2004 17:09

    Vy jste takovej kucharskej andilek pani Jano:) Dekuji moc! Za par dni bude mit manzilek narozeniny tak to vyzkousim a zkusim vytvorit neco peknyho na dort, pak urcite napisu!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    22. 10. 2004 07:49

    Paní Mirko, našla jsem před chvíli jeden domácí recept na marcipán. Ještě jsem to ale nezkoušela.Takže: spaříme 25 dkg mandlí, umeleme je, smícháme s 12,5 dkg moučkového cukru a 12,5 dkg krupicového cukru, přidáme citronovou šťávu, 2 bílky a vypracujeme.Snad Vám to takhle bude stačit, více jsem z toho receptu nevyčetla. Jerstli to zkusíte a povede se, dejte, prosím, vědět.

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    20. 10. 2004 23:11

    Prosim o pomoc.....místo mletých oříšků jsem použila mleté mandličky....ale asi pulka mi jich zbyla(prodava se tu moc velky baleni) a chtela bych si udelat domaci marcipan ale nemuzu najit zadny recept....poradi mi nekdo? Tady jsou vsichni tak moc sikovni......

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 10. 2004 07:27

    Jsem velice ráda, že je další příznivec těchto řezů. Mám radost a děkuji za pozdrav paní Janě H.!

  • Jana H.
    Jana H. |

    9. 10. 2004 20:48

    Evičko, upečeno, ochutnáno a musím konstatovat, že se přidávám k hodnocení ostatních příznivců tohoto receptu.Dávám 1******. Ahojki , a't nám chutná. Mějte se fajn všichni. Zdravím paní Janu z VM.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    8. 10. 2004 09:52

    Opraveno.

  • Eva
    Eva |

    8. 10. 2004 09:24

    Děkujeme za ujasnění. takže se na to Jančo H. můžeme vrhnout.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    8. 10. 2004 07:11

    Já se moc omlouvám, vůbec jsem si nevšimla, že ta mouka tam opravfdu nepatří!!!!!!! Ingredience jsou napsány dobře, ale v popisu práce se mi tam mouka připletla, jsem to ale zmatkař!Moc se omlouvám, ještě jednou - ŽÁDNÁ MOUKA TAM NENÍ, je tam jenom ta strouhanka!!!!

  • Jana H.
    Jana H. |

    7. 10. 2004 18:35

    A já to chci taky vědět, protože je chci taky upéci.Mouka???? Evičko třeba se to dovíme.

  • Eva L
    Eva L |

    7. 10. 2004 12:22

    Když mám smíchat mouku s ořechy tak jakou mouku máte namysly, když tvrdíte, že mouka do tohoto receptu nepatří? Kolik a jaká to má být mouka? Už v tom udělejte jasno.

  • Eva
    Eva |

    7. 10. 2004 12:15

    Tak jakou tam mám tu mouku sakra dát a kolik? Píšet, že mouka do tohoto receptu nepatří a pak mám zas míchat mouku s ořechy.Chtěla bych to vyzkoušet ale tohle je mi nejasné.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    6. 10. 2004 16:14

    Mouku smícháme s těmi umletými ořechy, strouhankou a nahrubo nastrouhanou čokoládou v míse a jakmile máme ušlehaný sníh z bílků (taky zvlášť), tak k té žloutkové směsi postupně po lžících zamícháváme moukovou směs a sníh z bílků.Teď už je to jasné? Klidně se zeptejte znovu,ale až to vyzkoušíte, už budete příště vědět sama.

  • patricie
    patricie |

    6. 10. 2004 14:05

    Píšete,že zvlášť smícháme mouku,ořechy,...Tak má tam ta mouka být nebo ne?Nejsem příliš talentovaná pekařka,ale recept vypadá jednoduše a jistě bude vynikající.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    4. 10. 2004 08:02

    Děkuji za tak upřímnou a velikou pochvalu. Je to recept mojí maminky a ta, ikdyž již dva roky není mezi námi, má určitě velikou radost tam nahoře!Ještě jednou DÍKY !!

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    2. 10. 2004 23:22

    Karamel je prece sladky ne? Je to uzasny, kdyby se Vam to prece jenom zdalo prilis sladky tak si k tomu dejte cernou kavu. Deti a manzel se po tech rezech utlucou!

  • Eva
    Eva |

    2. 10. 2004 13:09

    Není to moc sladké? Ještě jsem to nedělala, ale kostka másla a to mléko.

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    1. 10. 2004 23:51

    No teda, to ze tento recept vypada opravdu dobre neni nic proti tomu jak UZASNE CHUTNA! Musim jen souhlasit s posledni vetou v receptu: "jsou vynikajici a velice rychle zmizi" to proste nema chybu, vsem doporucuji vyzkouset!!! Dekuji za uzasny recept!Mimochodem o karamel co zustal ve trech plechovickach jsme se spravedlive podelili:-)

  • autorka
    autorka |

    30. 9. 2004 12:56

    Byla bych velice ráda, kdyby paní Mirka - po ochutnuní výsledku svého pedčení - napsala svoje dojmy. Doufám, že i jí budou řezy chutnat!

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    29. 9. 2004 22:20

    Jo, urcite bude lepsi ten karamel uvarit, dekuji moc za radu a uz du na to!

  • Daniela
    Daniela |

    28. 9. 2004 17:04

    Vyzkoušela jsem je a nemaji chybu. Všem moc chutnalo.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 9. 2004 07:22

    Mouka do tohoto receptu nepatří, je tam přece strouhanka msíto mouky.Nebojte se řezy vyzkoušet, jsou opravdu moc dobré. Myslím, že není problém karamel uvařit a nekupovat náhražky, pokud nevíte, jaký bude výsledek.Ale to už záleží na Vás.

  • paprika
    paprika |

    24. 9. 2004 15:28

    Tak mne napadá, že bude v Americe asi snažší koupit argentinské DULCE DE LECHE a tím ten karamel z plechovky nahradit.

  • Michala Veselá
    Michala Veselá |

    24. 9. 2004 09:30

    Recept se mi líbí, jen z něho vypadlo, kolik je zapotřebí mouky a jaké. Doplníte?

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    24. 9. 2004 07:00

    Celou uzavřenou plechovku ponoříme do vody v hrnci, zaděláme pokličkou a když začne voda vřít, vaříme 1 hodinu. Zřejme budete muset uvařit dvě menší plechovky, nevím, jaký mají obsah. Ale však sama poznáte, až budete do másla přidávat ten karamel, jaký bude krém a kolik karamelu dát. Zbytek může rodina vylízat, protože je to moc dobré, že?Ať Vám řezy chutnají. U nás vždycjky¨- dělávám je větřšinou o Vánocích - brzo zmizí.

  • Mirka Bernier
    Mirka Bernier |

    23. 9. 2004 07:22

    Recept vypada velice dobre, akorat jsem lehce nepochopila to vareni kondenzovaneho mleka...to tu plechovku otevru a dam do vrouci vody? Jsem v USA a tady je kondenzovany mleko jenom v malych plechovickach tak z toho mam spatnej pocit...poradite pani Jano?