Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      kostka droždí 21 gramů =
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • 230
      ml vlažná voda dle potřeby, cca
  • Dále
    • švestky vypeckované, dle velikosti, cca 20 ks
    • smetana ke šlehání
    • zakysaná smetana slazená nebo bílý jogurt
    • drobenka : jednoduchá křupavá drobenka (recept zde uvedený)
    • mák mletý
    • rozpuštěné máslo
    • moučkový cukr
    • perník na strouhání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme část vlažné vody. Trochu vše v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Až se nám droždí zvedne, přidáme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat a kynout.
2
Těsto pak opět propracujeme a rozdělíme na stejně velké dílky, které na pomoučněném stole zploštíme a zabalíme do každého po jedné švestce. Pokud máme švestky hodně kyselé, můžeme do prostoru po vyndané pecce vložit kousek kostkového cukru.
3
Pevně zabalené švestky v těstě necháme na pomoučněném stole ještě cca 10-15 minut odpočinout a pak je naházíme do velkého hrnce s vroucí vodou. Vaříme cca 5 minut. Nejlepší je jeden knedlík na zkoušku vyndat, natrhnout a vyzkoušet, zda je hotový. Pak je všechny cedníkem vyndáme a všechny IHNED po vyndání několikrát propícháme jehlicí nebo vidličkou, aby z knedlíků vyšla přebytečná pára (jinak by se srazily!).
4
Pokud chceme, aby se nám knedlíky po vyndání v míse neslepily k sobě, pocukrujeme je nebo pokapeme máslem.
5
Knedlíky podáváme buď s máslem a mákem, nebo s křupavou drobenkou, strouhaným perníkem, smetanou...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Blanka
    Blanka |

    23. 8. 2016 17:35

    Děkuji za recept. Knedlíky se povedly a moc nám chutnaly. Dala jsem na ně mák se skořicí a přepuštěné máslo a s moučkovým cukrem jsem posypala navrch. Balada.

  • Monca
    Monca |

    11. 8. 2016 14:52

    Děkuji za recept..jenoduchý a moc dobrý.....knedlíčky už čekají na spíci andílky...;) :-)

  • Hanka Bendová
    Hanka Bendová |

    7. 8. 2016 17:49

    Děkuji za super recept. Byly to mý první kynutý knedlíky a byly parádní. Ještě jednou moc děkuji :-))

  • Vyskočilová Alena
    Vyskočilová Alena |

    28. 7. 2016 09:24

    Můj syn nemá rád ovoce z knedlíků. Asi mu vadí, že je teplé nebo kyselé nebo nevím. Teda ne že by najednou ovoce začal jíst, ale knedlíků snědl bez náplně( tu zase vyndal ) pět! Jsou vynikající a můžu je vřele doporučit. A taky doporučuji upravit množství na víc, jestli jste velký jedlíci :D.

  • Janina
    Janina |

    17. 9. 2015 12:05

    Už jsme po obídku a funíme blahem. Množství jsem si upravila pro pět osob a kdybych to byla nekomplikovala a udělala jich jednou tolik, tak by se stejnak snědlo všecko :-D . Děkuji za recept a zakládám do svých, aby se mi neztratil.

  • Hana Černá
    Hana Černá |

    4. 9. 2015 09:21

    Byly výborné :-*

  • Kristýna
    Kristýna |

    31. 8. 2015 07:59

    S vyndaváním a pícháním knedliků mi pomáhal přítel a na to že jsem plněné knedlíky dělala poprvé, byly jako kdyby je vařila mamka. Dík za recept, je super.