• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Valentýn
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Maso tří barev

Maso tří barev

Plněný vepřový bůček

Plněný vepřový bůček

Pivní salát

Pivní salát

Fofr koláč

Fofr koláč

Cuketový koláč II.

Cuketový koláč II.

Hodslavská řezanka

Hodslavská řezanka

Pomazánka z uzeného masa

Pomazánka z uzeného masa

Mámin ševcovský mls

Mámin ševcovský mls

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

30 minut
Losos s restovanou zeleninou

Losos s restovanou zeleninou

35 minut
Čočková polévka se slaninou

Čočková polévka se slaninou

45 minut
Polévka z pečeného květáku

Polévka z pečeného květáku

60 minut
Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem

Špenátový závin se špenátem, slaninou…

90 minut
Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

120 minut
Bůčková roláda s nádivkou

Bůčková roláda s nádivkou

50 minut
Limetkový dort s okurkou

Limetkový dort s okurkou

20 minut
Sekaná se slaninou a zeleninou

Sekaná se slaninou a zeleninou

Bazar
Vyšívaný pytlík na chleba a na pečivo-2ks Vyšívaný pytlík na chleba a na pečivo-2ks Více info
Sada - reklamní pivní kamiony - Paulaner Sada - reklamní pivní kamiony - Paulaner Více info
KOŠ NA CHLÉB KOŠ NA CHLÉB Více info
NOVÁ miska na pečení chleba + miska ve tvaru srdce NOVÁ miska na pečení chleba + miska ve tvaru srdce Více info

Poslední sledované recepty

338
Halušky se špenátem
Halušky se špenátem
77
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
66
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová…
64
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Londýnská restaurace se nestydí. Na jídelním lístku nabízí předehru i vyvrcholení!
Londýnská restaurace se nestydí. Na jídelním…
Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
Sladká zima: Na hubnutí je ještě čas, dopřejte si vydatný oběd na cukrové vlně
Sladká zima: Na hubnutí je ještě čas, dopřejte si…
Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti
Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha…
Plíseň – co je ještě k jídlu a co byste měli raději ihned vyhodit?
Plíseň – co je ještě k jídlu a co byste měli…
AHA.cz Rána do vazu Vignerové! Šťastná novinka Nesvačilové a Kolečka

Rána do vazu Vignerové! Šťastná novinka Nesvačilové a Kolečka

Mimibazar To musíte vidět: 50 rodinných fotek, na kterých lidé vtipně parodují okamžiky zachycené v dětství

To musíte vidět: 50 rodinných fotek, na kterých lidé vtipně parodují okamžiky zachycené v dětství

Dáma.cz Vánoční manikúra: Jak si upravit nehty ve stylu Vánoc? Inspirujte se v galerii

Vánoční manikúra: Jak si upravit nehty ve stylu Vánoc? Inspirujte se v galerii

Blesk pro ženy Tereza Ramba prozradila detaily ze zákulisí seriálu Docent. Kdo se nejvíc hádal a co už nemůže kvůli natáčení ani cítit?

Tereza Ramba prozradila detaily ze zákulisí seriálu Docent. Kdo se nejvíc hádal a co už nemůže kvůli natáčení ani cítit?

Ženy.cz Trendy z haute couture 2023: Zlatá horečka, sexy mini i návrat korzetových střihů

Trendy z haute couture 2023: Zlatá horečka, sexy mini i návrat korzetových střihů

Blesk.cz Naďa Urbánková (83) v nemocnici: Akutní převoz do Prahy!

Naďa Urbánková (83) v nemocnici: Akutní převoz do Prahy!

SportRevue.cz FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu. A pomůžou vždy antibiotika?

Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu. A pomůžou vždy antibiotika?

Blesk Horoskopy Která znamení mají sklon žít v milostném trojúhelníku a proč? Na tahle si dejte pozor!

Která znamení mají sklon žít v milostném trojúhelníku a proč? Na tahle si dejte pozor!

Abecedazahrady Toaletní stolek by měla mít každá žena: 28 DIY nápadů, jak vytvořit originální kousek!

Toaletní stolek by měla mít každá žena: 28 DIY nápadů, jak vytvořit originální kousek!

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí