Čaj ze sušených šípků

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Jarka O.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      šálek voda vhodná pro kojence
    • 0,5
      lžička šípky
    • 0,5
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme.
2
Před koncem varu osladíme a necháme 10-15 minut stát přikryté pokličkou.
3
Pak scedíme a podáváme vlažný.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Alice
    Alice |

    21. 12. 2011 14:10

    Dobrý den, ráda by jsem Vám chtěla nabídnout sušený šípek z oblasti Brdských lesů. Jsou výborné na přípravu šípkového čaje. Můj tel. 602936788

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    14. 3. 2011 20:44

    Dík za fotku :-*

  • recepty73
    recepty73 |

    14. 3. 2011 20:32

    ...super záležitost!Já ho nesladím,mám rád jeho trpkost ;-) :-P

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    26. 11. 2008 20:39

    Drcené šípky jsou lepší, lépe se z nich vylouhuje vše potřebné. Drtí se celé plody, tedy i se semínky. U nás na Vysočině je šípků všude dost, sbíráme je a sušíme nad kamny. Pokud je budete sbírat, tak někde opravdu v přírodě, dál od silnice. Drtím je v hmoždíři. Když dojdou, koupím v lékárně drcené rovnou, už mám holky velké, takže to nevadí. Já čaj dělám podle Lenky od té doby, co mi popsala svůj způsob a jsem spokojená, Váš způsob je rychlejší. Musím si ho někam poznamenat ;-)

  • Romana Mat
    Romana Mat |

    26. 11. 2008 15:00

    Našla jsem ještě jinou variantu ;)Lžičku drcených šípků zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu vyluhovat, poté je zahřejeme k bodu varu a necháme ještě 15 minut louhovat. *Netuším, co je nejlepší, pro zachování co nejvíce Céčka.*Chtěla jsem se zeptat: ty šípky sbíráte jen tak někde v přírodě na stráni? A louhuje se šípek celý i se semínky a vším? Díky a zdravím :)

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    24. 1. 2007 12:04

    Jaruško, to jste jako můj manžel, ten tam křížaly přidává také, i do mátového čaje, což se podle mě obě chutě tlučou, ale proti gustu žádný dišputát, jak říkala moje babička. Šípky také hodně vaříme.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    24. 1. 2007 11:46

    Lenko, ten Váš způsob zřejmě zachová víc vitamínu C. Zkusím to podle Vás:-) Malé děti už sice nemám, ale šípkový čaj máme rádi pořád. Já do něj ještě přidávám nasušené jablečné křížaly.

  • Lenka
    Lenka |

    24. 1. 2007 11:04

    Opravuji - ohřeju k bodu varu VODU! a horkou(teplou) vodou šípky přeleju. Chybička se vloudila ...

  • Lenka
    Lenka |

    24. 1. 2007 10:56

    Šípkový čaj je u nás velmi oblíbený. Obsahuje velké množství vitamínu C, výborný jako prevence proti nachlazení. Já každý rok nasuším 3 až 4 čtyřlitrové lahve. Čaj dělám tak, že ohřeju k bodu varu varu a horkou vodou zaliju sušené šípky (vařím ve 4-litrovém hrnci). Sundám z plotýnky a nechám přikryté nejlépe přes noc. Šípky pěkně změknou. Druhý den ohřeju a šípky rozmačkám. Uvolní se dužina ze šípků, čaj má pěknou barvu a je fakt dobrý.