Bublanina - tutovka (tutově se povede)

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 20
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vanusak

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g cukr
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 8
      lžíce voda
    • 8
      lžíce rostlinný olej
    • 4
      ks vejce oddělíme žloutky a bílky
    • kokos trocha na posypání či vysypání pekáče

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a přidáme k vyšlehané směsi, dobře promícháme.
2
Zcela nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Těsto nalijeme do moukou (nebo strouhaným kokosem) vysypaného pekáče s vyšším okrajem, poklademe hustě ovocem (čerstvým nebo kompotovaným), můžeme zlehka posypat kokosem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca na 180 °C. Párátkem nebo špejlí průběžně zkoušíme, zda je bublanina již propečená. Upečenou ji můžeme zlehka posypat moučkovým cukrem.
3
Tip: nám nejvíce chutnala bublanina z čerstvého ananasu, který zbyl po vánoční ovocné výzdobě. Z ananasu jsem okrájela tvrdou slupku a jednoduše rozkrájela na kostky, které jsem rozprostřela na bublaninu. Bylo toho akorát a bublanina byla krásně vláčná a provoněná.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • silvie22377z
    silvie22377z |

    16. 6. 2017 04:49

    Upekla jsem bublaninu jako rychly moucnik. Protoze ziji v cizine tak bohuzel mame pouze hladkou mouku. Mela jsem strach ze testo bude tvrdsi, ale pomohla jsem si tim, ze jsem misto 4 vajec dala 6 a dokonce jsem zapomela na olej a bublanina vysla jeste hezci nez je na obrazku.. Tak nadhernou bublaninu jsem jeste nikdy neudelala.. Zda se, za vajicka delaji kouzla..a jeste k tomu domaci, ktere mame denne cerstve od nasich slepicek..

  • vavrovabarbora
    vavrovabarbora |

    11. 7. 2015 10:00

    Poprve co jsem kdy pekla a jak je v nadpisu..tutove se povedla.Je skvela a i nemehlo jako ja ji zvladne :-D ...Tahle se mi z oblibenych urcite neztrati..Dekuji za uzasny receptik. <3

  • werymex
    werymex |

    27. 11. 2014 15:56

    Poprvé jsem pekla podle internetu a musím říct,že se mi to povedlo,díky přehledému návodu. Moc jsem si pochutnala, dělala jsem jí s jahodama :-) ;-)

  • Janeyx
    Janeyx |

    10. 4. 2014 14:02

    Vybrala jsem si jí jako první pokus v životě na bublaninu a musím říct, že naprosto super. Posílám foto. Dělala jsem jí s meruňkami z kompotu. Dobrou chuť všem! <3 <3 <3

  • Katka
    Katka |

    11. 3. 2014 13:25

    Jako začínající kuchařka jsem se bála toho sněhu, ale nakonec jsem našla bezva rady - vyndat vejce s předstihem z ledničky, aby měly při přípravě pokojovou teplotu, opravdu velmi důkladně oddělit bílek od žloutku (mám k tomu takovou plastovou vychytávku, tak to šlo o to líp), přidat špetku soli a pak šlehat na plný výkon šlehače (v mém případě ručního). Povedl se náramně. Těsto se mi zdálo - před přidáním sněhu - velmi husté, tak jsem přidala ještě dvě lžíce vody, ale asi to nebylo nutné - po přidání sněhu je těsto krásně vláčné. Pekla jsem ve skleněné zapékací míse cca 25 x 25 cm, příště možná použiji něco nižšího, ale i tak se bublanina krásně povedla. Chutná trošku jako piškot - prostě mňamka. Použila jsem čerstvý ananas, stejně jako autorka. Všem tento recept doporučuji a děkuji za něj! :-) Příště zkusím i jiné ovoce.

  • Eliška
    Eliška |

    22. 9. 2012 08:12

    Výborná, rychlá a lehká. Dala jsem napůl žitnou a pšeničnou mouku, třtinový cukr. Bílky a žloutky pořádně rozšlehala a krásně mi v troubě vyběhla. Akorát mám větší pekáč, tak příště dám 1,5 dávky.

  • bronousek
    bronousek |

    10. 6. 2012 16:27

    Dneska jsem vyzkoušela :-) Je velice dobrá, krásně lehká a chuťově báječná a hlavně rychlá! Určitě ji zařadím do svého pravidelného pečení :-)

  • nada
    nada |

    3. 10. 2011 08:45

    koukam na nejakej rychle upečenej kolač ,a našla sem tuten na bublaninu ,ale jelikož mi decka nemají radi v tom ovoce tak tam skusím dát nalamane kostky čokolady,ta se pak v tom cestíčku rospustí.Tak du nato

  • Jana
    Jana |

    13. 9. 2011 08:52

    Dobrý den, já ji peču už asi dva nebo tři roky a nikdy se nestalo, že bych se nesetkala s velkýma pochvalama <:-). Vždy je nadýchaná, lehoučká, z jakéhokoliv ovoce - jak od pekařky profeionálky a tou rozhodně nejsem 8-) Jen dělám z dávky a půl na veliký plech a ještě nahoru dávám drobenku, krásně se do toho zapeče a je trochu dokřupava. Vozím na chaty, peču návštěvám, prostě supr recept, děkuji!!!!! ;-)

  • Petr
    Petr |

    29. 7. 2011 13:49

    Mě je 15 a sem sám doma a nudim se, tak sem si řekl že něco upeču tak sem si vybral tohle a docela se to povedlo... Nahoru jsem dal borůvky :) Díky za recept !! :)

  • Katka
    Katka |

    13. 7. 2011 14:09

    Teprve v kuchyni začínám (je mi 18), po mamce ráda experimentuju, tak sem si udelala z 300 g cukru, 350g mouky, bez oleje, dvojnásob vody a 3/4 prášku.. Pokladla sem špendlíkama a meruňkama a buchta je výborná!:) Bohatě stačilo 35 minut na 180°..=) Díky za skvělý recept, určitě sem nezkoušela naposled.. :) :-)

  • nnln
    nnln |

    15. 6. 2011 18:48

    možná to tak není, ale nedala jste moc ovoce? to se mi někdy stane, že pak moc "nenabublá" a dívala jsem se na babiččiny recepty a u všech je v bublanině ne voda, ale mléko (asi s ním více reaguje ten prášek do pečiva) nebo alespoň mléko napůl s vodou a méně cukru. prášek do pečiva bych dala klidně celý a mléka i oleje je v receptech více. ale jak říkáte, dobrá je vždycky a snězená skoro na posezení:)

  • tombolka
    tombolka |

    15. 6. 2011 16:14

    Prave jsem bublaninu dopekla, ale neni to co jsem cekala :-\ . Napred jsem mela testo dost huste, takze jsem pridavala vodu, aby to slo vubec umychat a vubec, nejak mi to bublaninu nepripomina. Je to proste takova obycejna piskotova buchta :-P Moje babicka delavala vzdycky bublaninu a testo mela hodne ridke. Ve finale z neho byla nadychana, jemnoucka bublaninka :-) . Bohuzel recept nemam a tak stale hledam a zkousim a zatim nic. Ale jako dobry, decka ani manzel si nestezuji, pul plechu uz je pryc ;-)

  • Balů
    Balů |

    11. 6. 2011 23:07

    Naprosto luxusní, jednoduchý a moc chutný. :-) Dávám za 1

  • Markéta
    Markéta |

    11. 6. 2011 23:03

    Naprosto luxusní, jednoduchý a moc chutný. :-) Dávám za 1

  • djiuedj
    djiuedj |

    12. 4. 2011 15:42

    je to vynikající ;-) :-(

  • Martinkaf
    Martinkaf |

    16. 3. 2011 21:28

    Koláč byl naprosto vynikající. Protože jsem neměla kypřící prášek, musela jsem dát jedlou sodu. Těsto krásně nakynulo a bylo vláčné a jemné. Jako ovoce jsem použila broskve, ale asi to nebyl nejšťastnější nápad, protože broskve spadly na dno. Ale nkomu to nevadilo a půlka plechu zmizela mrknutím oka.

  • Sestrickasaruska
    Sestrickasaruska |

    8. 2. 2011 17:28

    Dnes jsem pekla tuto bublaninu, dělala jsem ji do dortpvé formy s jablky a jahodamy, takže z toho byl takový americký koláč... :-) Těsto je chuťově výborné, lehoučké, trochu piškotové. Doporučuji.

  • BERGAMINOVA ZDENKA
    BERGAMINOVA ZDENKA |

    22. 11. 2010 11:05

    Dobry den, mockrat vam dekuji za vyborny recept. pred chvilkou jsem dopekla, prave se s ni laduji ja i moje dcera a nemuzeme si ji vynachvalit. ja ji delala s visnemi. do testa jsem pridala trosku rumu. davam super, obrovskou 1.

  • Daniela Klečková
    Daniela Klečková |

    27. 7. 2010 20:50

    Super!Výborné!Dávám za jedna.Přidala jsem vodu z ananasu.Je to jemné,skvělé!

  • Daniela Klečková
    Daniela Klečková |

    27. 7. 2010 20:48

    Super!Výborné!Dávám za jedna.Přidala jsem vodu z ananasu.Je to jemné,skvělé!

  • Daniela Klečková
    Daniela Klečková |

    27. 7. 2010 19:10

    Hm,vypadá to dobře,zítra čekám vzácnou návštěvu,jdu na to.Pak napíšu komentář.

  • ledo ledo
    ledo ledo |

    2. 2. 2010 11:52

    Dnes jsem pekla tuto bublaninu s mraženým rybízem. Měla jsem menší vajíčka, tak jsem ubrala trochu mouky. Bubla se povedla, je krásně nadýchaná a za chvilku nebude. Určitě zopakuji.

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    17. 6. 2009 20:20

    Dnes jsem ji upekla a je moc dobrá. Dívky to měly hustší asi proto, že daly malá vajíčka. Já je vážím a jedno mělo 69 g. /69x4/ a výsledek byl dobrý. Nemusela jsem nic přidávat. Dobře se rozlévala. Dělala jsem s třešněma. Dala jsem si práci i s tím, že jsem je vypeckovala. Doufám, že bude chutnat i tátovi, vezu to zítra do nemocnice. Zařazuji do oblíbených.

  • Lenka P.
    Lenka P. |

    9. 6. 2009 13:31

    Použila jsem tento recept na třešňovu bublaninu. Těsto (před vmícháním bílkového sněhu) bylo moc husté.Což vzbudilo mou nedůvěru k tomuto receptu. Musela jsem přidat víc vody a oleje (jak píše Denisa). Ale výledek byl vyborný. Lehká, nadýchaná bublanina. Jinak v troubě jsem ji pekla na 180st. cca 30-40min.

  • Kristyna Kadlecova
    Kristyna Kadlecova |

    25. 9. 2008 16:22

    Prave jsem dopekla,vyborna,pekla jsem mix merunek a tresni a manzel / a to sladky moc nemusí/ nechtel dat ani navsteve ochutnat. Kokos nahoru i dolu. davam jedna.

  • Denisa
    Denisa |

    6. 6. 2008 17:28

    dneska jsem pekla... jen jsem přidala malou skleničku mléka - přišlo mi to docela husté a také o malinko více olejeale výsledek je vynikající - bublanina je nadýchaná a chutná! Pekla jsem s třešněmi :o)

  • Zuzana Hánová
    Zuzana Hánová |

    2. 2. 2008 18:05

    hned zítra vyzkouším