Bramborová kaše

moje hodnocení:

3,8

hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 400
      ml mléko 300-400
    • máslo
    • čerstvá zelenina na obložení
    • okurka na obložení
    • snitka petržele na obložení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná.
2
Kaši na talíři přelijeme zbylým máslem, obložíme zeleninou a nakládanou okurkou a ozdobíme petrželkou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • EvuŠ
    EvuŠ |

    7. 2. 2017 08:49

    Velmi chutná kaše se zeleninou. Určitě bych se ale nebála zeleninu smíchat přímo s kaší. Je opravdu chutná v tomto stavu - odzkoušeno díky https://srecepty.cz/clanky/bramborova-kase-neobycejne-lahodne-recepty, které mi v tom pomohly, jak na to :-) Přidejte tedy trochu uvařené mrkve nebo špetku kmínu a hned máte něco nového na talíři :-)

  • jerry2004
    jerry2004 |

    21. 10. 2016 10:45

    Jdu to vyzkoušet :-!

  • jerry2004
    jerry2004 |

    21. 10. 2016 10:45

    Jdu to vyzkoušet :-!

  • Jarmila
    Jarmila |

    1. 5. 2016 21:46

    Milé kuchařky a kuchtíci! Nedávno jsem dělala brambor. kaši a napadlo :-$ mne místo soli do brambor před vařením, jsem dala zeleninový bujón. Po uvaření jsem vývar scedila do jiné nádoby, do brambor dala kousek másla a přikryté nechala rozpustit, rozšťouchala, poté jsem šlehačem a přiléváním vývaru vyšlehala do požadované hustoty-žádné mléko! Manžel prohlásil, že už br. kaši jinak nechce, nám tedy moc chutnala! <:-) Chce to opravdu dobrý bujón, já je kupuji v Rakousku u HOFRA - mají hovězí drůbeží a dva druhy zeleninové, jsou to skutečné vývary v kostce, ale můžete vyzkoušet i naše, nejvíc by se podobala chuť od MAGI :-)

  • Pepil
    Pepil |

    10. 11. 2015 11:12

    A proč to tak je ti poradila taky? Jen tak ze zvědavosti.

  • Pemprs
    Pemprs |

    10. 11. 2015 11:10

    Nebojíš se toho syrového vejce?

  • Jeny
    Jeny |

    10. 6. 2015 18:53

    Jen malá připomínka - od své babičky: brambory, které vaříte na kaši nikdy nesolit!!!!! Dosolit až pak, Jeny

  • Ondra
    Ondra |

    13. 12. 2014 14:50

    Chyby jsou tam dvě. V Češtině malé č a my;)

  • Dementní zdrobněliny
    Dementní zdrobněliny |

    10. 7. 2014 17:32

    Kašička je pak nadýchaná jak peřinka? Hezky se pak napapinkáme, vyhajinkáme, vykakinkáme, a půjdeme ven na procházečku? Lidi, co používají zdrobněliny ohledně jídla, mi dokážou ono jídlo vždy dokonale znechutit. Neumíte se vyjadřovat normálně?

  • Vendy
    Vendy |

    4. 7. 2014 10:43

    Nejsem si jista, jestli ma nekdo, kdo napise misto my "mi", pravo nekoho poucovat o cestine. A nevidim duvod, proc by nemohlo byt napsano oloupat. Kazdy to pochopi, pouze nekdo s nizkou i teligenci, nebo rypal, ktery neumi priznat chyby a hleda je na ostatnich ne. :-X

  • FlameCZ
    FlameCZ |

    28. 5. 2014 11:11

    Coto <3 <3 <3 <3 <3 <3 kurva je!!!???

  • Astheart
    Astheart |

    17. 4. 2014 12:19

    Same, :D , Vy jste tam ty chyby udělal hned 2! :D "Čeština" ve větě má být s malým "č" a to "mi" to mě dostalo (!) ; správně je to MY. :) A v češtině se brambory mohou taky LOUPAT.

  • Sam
    Sam |

    14. 3. 2014 02:30

    Jedna chybicka v Cestine,syrove brambory se velice blbe olupuji,mi je doma vzdycky oskrabavali (a to skrabkou ne loupackou).

  • kazan
    kazan |

    2. 3. 2013 11:15

    Mluv za sebe trolle.

  • charlies99
    charlies99 |

    20. 2. 2013 15:11

    Do teplých ručně našťouchaných brambor přidám půl kostky ( pokojové teploty ) másla,něco horkého mléka či smetany, posolím, PŘIDÁM JEDNO SYROVÉ VEJCE a ručním mixérem našlehám. Kašička je pak nadýchaná jak peřinka. Možno " vmíchnout " na drobno nasekanou pažitku nebo zelenou nať cibulky. ......... Velmi zajímavou kombinací je přidat před mixováním vařenou brokolici nebo karotku.

  • copik
    copik |

    18. 1. 2013 23:04

    Nechápu,jak někdo,může psát recept na to,co dokáže udělat i desetiletý dítě. Možná ještě zkusit krupicovou kaši. :-! :-( :-D

  • Max
    Max |

    11. 1. 2013 09:43

    Mi prijde lepsi dat misto mleka trochu smetany. Ma to pak lepsi chut.

  • Ondra T.
    Ondra T. |

    30. 10. 2012 14:03

    ",takže žádného jako jsem třeba já a další nemůže urazit pár nedostatků" tak to Vám zřejmě budou konvenovat recepty pana Babicy "když nemáte limetku dejte tam citron, když nemáte citron, nedávejte tam nic". Jenže takhle se nikdo vařit nenaučí a už vůbec podle receptů s "drobnými nedostatky". Rád se pouštím do gastro experimentů, ale s rozumem, ale vynechávání základních surovin je trošku jiný oddíl :)

  • armend
    armend |

    28. 9. 2012 17:41

    mnamka <3

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    20. 4. 2012 16:22

    Dobrý den, máslo přidáno do ingrediencí. Bohužel ho autor neuvedl ani v předchozí verzi webu, tudíž množství není. Ale myslím, že to nevadí - je to spíše o chuti, kolik ho kdo preferuje...

  • imagoimagor
    imagoimagor |

    20. 4. 2012 16:01

    V ingrediencích není uvedeno máslo. Jinak tahle kaše je úžasná. My ji máme radši hustší a rozmačkanou pěkně ručně, musí mít takovou rustikální strukturu s malými kousky brambor. Taková tá dokonale vyšlehaná mixérem, rozlitá na talířii nám nic neříká.

  • Kristýna L.
    Kristýna L. |

    25. 11. 2011 20:45

    Když už opravujete někoho komentář, bylo by fajn si zkontrolovat svůj. Někdo má nedostatky v y/i a někdo v interpunkci... To se myslím také učí na prvním stupni..

  • Radek
    Radek |

    5. 7. 2011 11:23

    V první řadě plně souhlasím s p. zdenka supolova . Jinak podle mého se zde někteří chovají jako hovada "uvědomte si ,že někteří ,jako třeba já nedovedou vařit a chtěli by se něco naučit,takže žádného jako jsem třeba já a další nemůže urazit pár nedostatků . Paní či slečna zdenka supolova to řekla přesně a má pravdu. Jinak bych chtěl poděkovat za recept . Vše dopadlo ok i když na tom není co skazit. ;-)

  • Renata
    Renata |

    17. 4. 2011 10:43

    |Jaké je myšleno mmnožství másla, z něhož mám pak použít nejdřív polovinu? V prvním kroku je asi myšleno máslo nerozpuštěné a v druhá polovina je rozpuštěné máslo.

  • dominika
    dominika |

    25. 11. 2010 12:58

    <3

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    6. 8. 2010 22:46

    Zdeni, jediný, pánovi Halvíkovi to robí dobre - viď "Babiččiny opékané brambory".

  • zdenka supolova
    zdenka supolova |

    6. 8. 2010 20:43

    Nechápu,jaký má smysl po dvou letech někoho kárat.Mě hrubky deptají spíš v médiích a z Petrova komentáře je jasné,že byl veden dobrým úmyslem poradit a tom případě odpouštím,nikdo není dokonalý.A s tím sýrem je to opravdu dobré.

  • Adam Havlík
    Adam Havlík |

    5. 8. 2010 01:44

    Pro Petra Bozděcha:Já doporučuji návrat na základní školu tak do třetí třídy ... to je strašné, opravdu!!!

  • marie mateju
    marie mateju |

    18. 6. 2009 08:18

    já do kaše zas přidávám nasekanou petrželku nebo pažitku,je dobrá i jarní cibulka-a taky fajn kaše.

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    13. 10. 2008 18:21

    Oldo, jakápak diskuze, kaše - pyré, namačkám brambory - přidám horké mléko a ňahňám dál až je z toho kaše, u nás doma musí být akorát,nesmí mít moc mléka a nesmí být suchá (někdy to je velice složité vyhovět všem), ale zatím se daří, jak moc brblají, tak dostanou normální brambory uvařené a je to !

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    13. 10. 2008 17:30

    Teď jste mě dostali. Je to sice slovník z dob socialismu, ale cituji doslova: PYRÉ(franc.)kaše(bramborová,rýžová aj.);purée... snad z toho nebude nekonečná debata co je to, či ono...:-)

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    13. 10. 2008 16:41

    Zemiaky znesú veľa mlieka, záleží od druhu zemiakov, kľudne aj 2 hrnky. Keď robím kašu, tak ju zasmažím cibulkou na oleji a keď robím pyré, tak s mliekom a maslom.

  • Otakar Novák
    Otakar Novák |

    13. 10. 2008 16:02

    Řeklo by se obyčejné "pyré". Mléko dávám taky horké ale žeby skoro 2 hrnky na kg...? Asi proto ne že nemám mixér. Holt kaše není pyré:-)

  • kateřina brožová
    kateřina brožová |

    13. 10. 2008 15:20

    přidávám k tomu osmaženou cibulku na sádle - ávám to tam ještě před mixováním

  • martina sahajova
    martina sahajova |

    5. 6. 2008 16:34

    tu brokolici musite samozrejme uvarit nebo podusit

  • martina sahajova
    martina sahajova |

    5. 6. 2008 16:33

    nebo je taky velice dobre a zdrave tam pridat i brokolici ,kterou samozrejme rozmixuji zaroven s bramborama

  • Josef Prokes
    Josef Prokes |

    28. 1. 2008 07:41

    ...na konci pridavam osmazenou cibulku, kterou zamicham do kase

  • Petr Bozděch
    Petr Bozděch |

    2. 1. 2008 12:35

    Ano doporučuji do kaše přidat másloví nebo smetanoví sýr tato kaše nemá chybu už léta jinou kaši naděláme.

  • helmut kriegel
    helmut kriegel |

    24. 11. 2007 18:19

    Zkuste s bramborama uvarit kousek celeru a rozmackat ho se vsim dohromady taky dobry

  • Silva Machová
    Silva Machová |

    8. 11. 2007 11:29

    Taky přidávám tavený sýr,je to mňamka!

  • jana kunstova
    jana kunstova |

    20. 10. 2007 17:53

    je to hnus

  • Gábina H
    Gábina H |

    20. 8. 2007 12:36

    Zkusila jsem přidat pomazánkové máslo. Bylo to také super

  • MaX Woofer
    MaX Woofer |

    17. 8. 2007 13:16

    Jo, jo, dělám to taky tak, ale ještě když ty brambory rozmačkávám šťouchadlem, přidám do nich dva až tři (podle chuti) tavené sýry, nejlépe jen smetanové bez příchuti. Zkuste, je to výborné... mňam

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    26. 6. 2007 12:27

    Dělám také tak, ale při šlehání přidám ke kousku másla ještě někdy žloutek.

  • Jura S.
    Jura S. |

    15. 1. 2007 17:51

    Já dělám klasiku, ale ještě na konec vmýchám trochu čerstvě namletého pepře

  • Lenka Piskova
    Lenka Piskova |

    28. 8. 2006 15:54

    Dala jsem na radu Marty a mléko ohřála, kaše byla jemnější a všem moc chutnala. Kaši už jinak od té doby nedělám.

  • Pastis Petite
    Pastis Petite |

    19. 8. 2006 11:31

    Já do ní přidávám ždibeček muškátového oříšku.

  • Marta
    Marta |

    15. 8. 2005 11:25

    mam uz neco z vareni za sebou a tak si troufam podotknout ze klasicka br. kase redena horkym mlekem + maslo nema konkurenci. Potvrzuji to i moji 3 zetaci a 4 vnoucata, ovsem za predpokladu, ze k ni pridam smazeny rizek + okurkovy salat, vsichni se muzou utlouct!

  • Di
    Di |

    3. 6. 2005 08:35

    Máte-li kousek zbylého pečeného masa, které by pro všechny nestačilo, přidejte je společně s osmaženou cibulkou do kaše. Maso jakoby přibude, je dost pro všechny a je to také změna. Praktikovaly jsme to především na koleji.

  • Pája
    Pája |

    25. 2. 2005 00:33

    Zkuste dát místo obyčejného mléka sojové(prodává se sušené a jen se rozpustí v horké vodě),kaše je lehčí a mě se zdá i chutnější.A to mléko mám vždycky doma:-))

  • Jana H.
    Jana H. |

    20. 1. 2005 20:29

    Souhlasím s Hanou. Kaši dělám přesně tak a je výborná. U nás je to po bramborovém salátu nejoblíbenější příloha.Pravda ale je , že poje kolegyně do ní strouhala cibuli.Nám chutná klasika.

  • Hana
    Hana |

    20. 1. 2005 18:50

    Mléko do kaše se ohřívá proto, aby kaše nebyla mazlavá, s teplým mlékem je jemnější, nadýchanější o hodně chutnější - porovnejte !

  • Pilence
    Pilence |

    20. 1. 2005 14:32

    Souhlasim s pani Janou Reznickovou! Ja osobne vzpominam na kasi me babicky (a obcas ji i uvarim, ale znate to, uz to neni ono ;-) Babicka davala do osolene vody zaroven s brambory varit oloupanou mrkev a petrzelku. K tomu pridala svazek zelenych nati (libecek, petrzel, cibuli, pazitku). Pak brambory slila (vyjmula z nich nate a zeleninu), udelala z nich klasickou kasi s mlekem, maslem, pak do ni vmichala uvarenou zeleninu pokrajenou na kolecka, uvarenou nat nahradila cerstvou nati nakrajenou na jemno(petrzel, cibule, pazitka - komu co libo) a primichala ji k tomu. Hotova basta. I bez masa! Ale jak rekla pani Jana, kazdy ma rad a zna neco jineho. Dulezite je se o sve zkusenosti a napady podelit. Ja osobne neznam kasi s cesnekem, ale risknuto. Kdyz je cesnek dobry do bramboraku, tak proc ne do kase! Pile

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    20. 1. 2005 12:51

    Každý má rád jinou přípravu bramborové kaše. Já třeba mléko neohřívám, brambory uvařím klasicky, ovšem bez kmínu a potom je - voda se slije - rozmačkám, přidám sůl, pokud je ještě třeba, kousek másla, mléko podle potřeby. Počkám chvilku, až se máslo rozpustí a elektrickým ručním šlehačem vyšlehám. Žádné jiné přísady nedávám, vždyť je k tomu vždycky nějaké maso !! :))

  • Bejbi
    Bejbi |

    20. 1. 2005 08:28

    miluju tento zpusob vaření

  • dfsdfsdf fsdfsdf
    dfsdfsdf fsdfsdf |

    20. 1. 2005 08:25

    nesnášim kši po vašem způsobu

  • eisek lejkrasnejsi
    eisek lejkrasnejsi |

    27. 11. 2004 11:17

    cesnek neeeeeeeee

  • Jana Podzimková
    Jana Podzimková |

    22. 10. 2004 10:02

    Barmborovou kaši připravime jak jsme zvyklí, ale přidáme nastrouhaný česnek a trochu majoránky a důkladně promícháme.