Arašídová polévka

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: kkatushka

Suroviny

Vložit do nákupu
    • pepř mletý
    • sůl
    • 2
      ks cibule střední
    • paprika kapie
    • rajčata loupané, ve vlastní šťávě
    • 3
      ks mrkev V originálu jedna velká mrkev a jedna sladká brambora - v čechach se asi nesežene
    • 3
      stroužek česnek
    • arašídové máslo k sehnání často ve zdravé výživě
    • 1
      lžička chilli

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozpalíme asi 3 - 4 lžíce oleje a zpěníme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, až začne hnědnout. K cibulce přidáme rajčata i se šťávou a prohřejeme cca 3 minuty, zalijeme vodou (cca 1 litr vody) a přidáme pepř, chilli a mrkev nakrájenou na malé kostičky. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 - 10 minut, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a vaříme cca 15 - 20 minut až je všechna zelenina hezky měkká.
2
Polévku po částech rozmixujeme v kuchyňském robotu a vrátíme zpět do hrnce, přidáme arašídové máslo a za stálého míchání prohřejeme až se úplně rozpustí, už nevaříme, osolíme a naředíme dle chuti.
3
Toto je recept pocházející ze západní afriky, výborný, vyzkoušejte a nebudete litovat! Tradičně by se tato polévka podávala s "fufu" - přirovnala bych to k takovému lepivému "knedlíku" vyrobenému z obilniny nebo zeleniny bohaté na škrob (tradičně yam, plantain atp.) nebo i bramborových vloček, hrubé rýžové mouky, nebo krupice. Ja své "Fufu" vyrábím z ground rice (rýžové mouky) ale viděla jsem recepty i z krupice.
4
Postup je zhruba takový: Přiveďte k varu jeden větší hrnek vody a přidejte sůl a třeba i malinko octa. Do vařící vody sypejte za stálého míchání krupici (ground rice, bramborove vločky) až vznikne dost hustá kaše. Ztlumte plamen a kaši usilovně míchejte cca 5 - 10 minut.
5
Možná budete potřebovat pomoc od druhé osoby aby vám přidržela hrnec a vy se mohli věnovat pouze vařečce. Až je krupice dobře propařená a hmota velmi hustá (nebo až už nebudete schopni dál míchat bez toho aby vám odpadly ruce).
6
Namočte si dlaně do vody, vzniklou hmotu vyklopte na talíř a rukama vytvarujte do tvaru úhledného "knedliku". Teď si sednete, prsty uloupnete kousek fufu, prstem vytvořte žlábek uprostřed, tímto naberte polévku a celé dejte do pusy. Mimochodem, prý je v Africe Faux Pas Fufu žvýkat, kousek by se měl spolknout celý, tak aby jste cítili pouze chuť polévky. Ale to je podle me za prvé nezdravé a za druhé škoda :)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Milky_rasta
    Milky_rasta |

    9. 12. 2014 09:03

    Zajímavá a vynikající polévka, která krásně voní

  • cuoco
    cuoco |

    8. 10. 2012 23:41

    To je vasa polievka kedze som ju nevaril tak nekritizujem ale tie referencie so zapadnou afrikou :'( to sa vam asi snivalo alebo si citala daake rozpravky :-D ,ta naozajstna arasidova polivka ( a nerobi sa z masla) a vola sa " Nkatenkwan" a fufu sa NEROBI !!! z krupice ale len zo zeleniny ako yam, cassava ale zeleninovych bananov plantain. Preto sa kuchyna tropickej afriky tazko vari lebo jednoducho nie su suroviny .To mas to iste ako varit vepro, knedlo, zelo v muslimskej krajine :-D a das tam baraninu a sladku kapustu a plochy arabsky chleba a nazves to klasicky cesky recept. :'(

  • MaKr
    MaKr |

    8. 10. 2012 20:00

    Můžu se zeptat kolik toho arašídového másla? :) Mám domácí tak neumím odhadnout množství.. :-[

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    27. 12. 2009 16:45

    JJ a já dodávám, že jsem to vyzkoušela a je to výborné. Sice jsem k tomu přistupovala s nedůvěrou, muž jen olízl lžíci a pak už to zmizelo ;-))

  • Pája S
    Pája S |

    27. 12. 2009 14:33

    Zajímavá a zvláštní polévka.Už je v oblíbených.Jenom bych chtěla upřesnit - sladké brambory - batáty, lze koupit v ČR v Kauflandu.:-)