Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Listové těsto na tenko rozválíme, potřeme kečupem a posypeme směsí sýrů se salámem, směs můžeme ještě dosolit. Pořádně přimáčkneme do těsta a sbalíme... více o Lístkoví šneci se sýrem
Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta
Mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, nastrouhanou heru, najemnou nastrouhaný sýr, vejce, sůl a zaděláme hladké těsto, tak aby se nám... více o Sýrové pochutnání
Koktejlové párečky a kousky různé zeleniny střídavě napichujeme na jehlu, párečky podélně nařízneme, naplníme kouskem taveného sýra. Špízy naskládáme... více o Koktejlový špíz
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme a dáme péct 30 minut při 200 °C. Pak přidáme na kostičky... více o Slepé myši
Tvarůžky nakrájíme na malé kousky, přidáme papriku, kmín, vše zalijeme smetanou a dobře promícháme. Dáme do lednice na 1 - 2 dny, občas zamícháme.... více o Tvarůžková bašta
Droždí rozdrobíme, smícháme s částí teplého mléka, přidáme 2 lžíce mouky, zamícháme a dáme vykynout. Do nahřáté mouky přidáme máslo, žloutky, kvásek,... více o Domácí briošky
Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert
V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a... více o Tvarované velikonoční pečivo
Vejce uvařená natvrdo rozpůlíme a řeznou stranou položíme na talířek. Křen osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu uležet. Ušleháme... více o Polská vejce
Vodu se solí a máslem svaříme, přidáme mouku a mícháme do hladka. Necháme vychladnout. Přidáme vejce, vyšleháme a poté vmícháme sýr (drobné kostičky).... více o Gougeres
Zapékací misku vymažeme máslem vlijeme kysanou smetenu. Vejce oparně vyklepneme do smetany osolíme, posypeme nasekanými sardelemi, pažitkou a trochou... více o Zapečená vejce pikantní
Halušky: smícháme jedno vejce, 150 g polohrubé mouky a 150 g špenátu (pozor, dobře scedit vodu!) a špetku soli. Kdo nemá rád špenát, jednoduše přidá k... více o Špenátové halušky tety Vieročky
Vejce uvaříme natvrdo. Na kousku másla rozpustíme droždí a mícháme, dokud zase trochu nezhoustne (doporučuji teflonové nádobí), pak odstavíme -... více o Drožďová pomazánka - úplně jinak
Rozsekané olivy, najemno nakrájenou cibulku, pažitku a provensálské bylinky dobře promícháme s tvarohem, dle potřeby přisolíme v misce uhladíme povrch... více o Tvaroh po provensálsku
Pórek po délce rozkrojíme na čtvrtiny, nakrájíme na jemné nudličky a přidáme nastrouhaná vejce a salám (struhadlo s velkými oky). Vše spojíme... více o Pórková pomazánka
Na troše tuku osmažíme cibuli, potom na ní rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit, droždí se rozteče po celé pánvi. Až se začne srážet a vytváří... více o Drožďová pomazánka II.
Nejdříve si nakrájíme slaninu na malé kostičky osmažíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí.... více o Bramborové placky plněné zelím
Cibuli, salám, okurku nasekáme v robotu. V misce si rozmačkáme rybičky, přidáme směs z robota, máslo, majolku, lžičku hořčice, tak 1/3 tvarohu (podle... více o Rybí pomazánka s tvarohem
Tyčinky natrháme na proužky (pokud je budeme krájet na kousky tak můžeme použít i kostičkový celer, ale není to tak pěkné pro oči), přidáme celer bez... více o Krabí koktejl
Vejce, mouku, mléko nebo smetanu a sůl promícháme. Rajčata pokrájíme na plátky a sýr na nudličky. Na rozehřátý tuk rozložíme plátky salámu a opečeme.... více o Pizza na pánvi
Na tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme rozdrobené kvasnice. Mícháme, až se rozpustí, pak podlijeme troškou mléka, přidáme vejce,... více o Kvasnicová pomazánka
Mrkev najemno nastrouháme a pokapeme šťávou z citronu, pak promícháme s krenexem (podle chuti) a drobně nakrájenou cibulí, můžete dochutit i česnekem.... více o Pomazánka na veku z mrkve
Česnek rozkrájejte na plátky a ve velké pánvi je zpěňte v rozpáleném oleji. Potom přidejte rajčata nakrájená na kolečka a zalijte je vejci (vejce... více o Rychlovka
Nadrobno pokrájíme krabí tyčinky, celer a pórek. Přidáme tatarskou omáčku, zakysanou smetanu a necháme odležet.... více o Krabí pomazánka III.
Rozmícháme tvaroh se sýrem (respektive se zakysanou smetanou), osolíme, opepříme, přidáme pažitku. Mažeme na chleba, chlebíčky, rohlíčky.... více o Rozhuda II.
Starší chleba nastrouháme a pokapeme mlékem, aby nabobtnal. Kastrol vymažeme sádlem a poklademe vrstvou nabobtnalého chleba, osolíme, na to nasypeme... více o Chlebovník
Květák uvaříme do měkka, dáme do misky, rozmačkáme, přidáme nastrouhanou nivu (brynzu), na kostičky nakrájenou šunku, pepř (pozor na sůl, niva je... více o Květákové kuličky s nivou
Do misky na malé kousky nakrájíme šunkový salám, nastrouháme sýr a namačkáme česnek. Vše lehce promícháme a do směsi vmícháme rozšlehané vajíčko. Směs... více o Zapékané šunkové tousty
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, to samé uděláme i s vajíčkama a salámem(junior, ale může být i jiný) nakonec přidáme majolku. Podáváme s chlebem.... více o Rajčatový salát IV.
Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.
Těsto vyválíme a dáme do vymazaného pekáčku a rozvrstvíme nejen na dno, ale i na boky, vyložíme sýrem, pórkem, slaninou, šunkou, žampióny a zalijeme... více o Slaný koláč (nejen) pro hosty
Listové těsto rozkrojíme na dvě půlky a rozválíme. Potřeme hořčicí, kečupem nebo cikánskou omáčkou, ale ne až na okraje. Poklademe vrstvou tvrdého... více o Závin z listového těsta na slano
Těsto rozválíme na plech. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na proužky, nivu na malé kousky a vše rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Okořeníme... více o Pizza s nivou a cibulí
Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem
Listové těsto rozválíme na plát asi 30x30 cm a potřeme celou plochu sardelovou pastou. Zarolujeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm. Rozložíme na plech,... více o Šneci se sardelovou pastou
Hermadur nakrájíme na kostičky, dáme do misky a utřeme dohladka se změklým máslem a lučinou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a koření. Podle chuti... více o Pikantní pomazánka z Hermaduru
Sóju umeleme na masovém strojku společně s vlašskými ořechy, přidáme malou špetku soli a 5 lžič tekutého medu. Dobře promícháme. Výborná a rychlá... více o Sójová pomazánka s ořechy
Cibuli a okurku nakrájíme na malé kostičky, papriky na nudličky, rajčata na plátky a vše promícháme v míse. Přidáme rybičky i se šťávou, pokrájené na... více o Paprikový salát s rybičkami
Na vále zpracujeme mouku, tuk, sýr, prášek do pečiva, sůl a 1-2 lžíce mléka. Vyválíme těsto na placku a rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Klademe na... více o Křehké slané pečivo se sýrem
Vejce uvaříme nahniličku, pak je obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a v prosáté strouhance. Smažíme je na tuku dočervena. Obkládáme dušenou zeleninou ... více o Vařená vejce - smažená
Uvařené, oloupané brambory nastrouháme a smícháme s moukou a vejci. Vypracujeme těsto, kterým obalíme kolčka salámu. Potřeme bílkem a posypeme... více o Zapečený Poličan v sezamovém kabátku
Nastrouhaný salám, pomazánkové máslo a drobně nakrájenou feferonku společně utřeme. Zdobičkou naneseme na bagetu a ozdobíme stočenými plátky poličanu.... více o Kmotrova bagetka
Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.... více o Očková pomazánka
Do mouky vmícháme trochu soli, rozemneme v ní máslo, přidáme cukr a kůru z citrónu, kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru, vypracujeme tuhé lesklé... více o Vánočka bez vajec
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem,... více o Máslová vánočka
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka
Připravíme kvásek: Do 0,1 l vlažného mmléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a dobře promícháme. Necháme kynout na teplém místě. Na vále zpracujeme... více o Slané sýrové rohlíčky
Hermelín nahrubo nastrouháme, vidličkou všleháme pomazánkové máslo a majolku. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme i s nahrubo posekanými vlašskými... více o Hermelínová pomazánka s vlašskými ořechy