Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky... více o Zeleninová pomazánka II.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo. Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.... více o Salámová pomazánka
Připravíme si kvásek. Smícháme veškeré ingredience. Vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Těsto rozdělíme na tři díly, roválíme na... více o Chala - židovský sváteční chléb
Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme oválnou placku. Tu poklademe proužky salámu, papriky a posypeme stouhaným sýrem, opatrně zabalíme.... více o Slaný závin
Hermelín rozkrojíme, posypeme kořením. Do sklenice střídáme-hermelín-koření atd. Nakonec zalijeme olejem a necháme několik dní uležet.... více o Naložený hermelín
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou... více o Falešný humr
Uděláme kvásek (1dcl vody,droždí, 4lžíce mouky). Do mísy dáme mouku, sůl,kmín,fenykl a nasucho promícháme. Přidáme vykynutý kvásek a s 5 dcl vlažné... více o Pečivo - Chléb domácí (úprava Kav.)
Do zlatova upečené rybí řízky (v trojobalu) necháme naložené nejméně přes noc v tomto nálevu: 1díl octa, 6dílů vody, bobkový list svařit a horké nalít... více o Kapr naložený v nálevu
Všechny indegrience nastrouháme a smícháme.... více o Sýrová pomazánka III.
Lučinu ušleháme se smetanou, osolíme a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a nasekanou pažitkou.... více o Lučinová pomazánka s cibulí a pažitkou
Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu smícháme s lučinou a osolíme. na závěr vmícháme pažitku a ušlehanou smetanu na šlehání.... více o Zeleninová pomazánka Lučina
Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.... více o Mrkvová pomazánka s křenem II.
Tofu se sardinkami (včetně oliv. oleje) vidličkou důkladně rozmačkáme a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec přidáme sůl, pepř a můžeme... více o Zdravá tofu pomazánka
Z veky odřízneme obě patky a pomocí vařečky z veky vydlabame střídu. S vydlabanou střídou smícháme změklé máslo, nakrájená vejce, nastrouhanou okurku... více o Plněná veka
Chleba opečeme v topinkovači, osolíme, očesnekujeme, poklademe tenkými plátky rajčete, které můžeme také trošku přisolit, posypeme čerstvě pomletým... více o Topinky s rajčaty
Tvarohy utřeme s prolisovaným česnekem (dle chuti), osolíme, přidáme nasekanou kapii a nasekané kapary, dochutíme chilli a necháme vychladit.... více o Ostrá tvarohová pomazánka
Maso nakrájíme na větší kostky, dáme do pekáčku, osolíme, okořeníme, posypeme hrubě nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme trochou vody, dáme do... více o Pikantní masová pomazánka
Tvaroh, sýr a žloutky rozmixujeme do hustého krému, dle chuti opatrně dosolíme a vmícháme sekanou petrželku nebo pažitku. Listové těsto vyválíme a... více o Balkánské pirohy
Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole
Koupené lístkové těsto rozpůlíme (budeme dělat 2 záviny) rozválíme, poklademe uzeninou a posypeme na kousky nakrájenými olomouckými tvarůžkami a... více o Tvarůžkový závin
Listové těsto rovzálíme na tenký plát na plech, já si pomáhám tím, že ho rozválím přímo na pečícím papíře, potřeme nakrájenými ster.rajčaty, které... více o Pizza jinak
Plátky sendviče natřeme máslem, mezi každé dva vložíme plátek sýra. Obalíme v trojobale - mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a osmažíme. Podáváme se... více o Vyprážané syrové rezne
Míchat společně máslo, olej, a česnek v míse až do hladka, pak přimíchat petržel. Nařezat chléb úhlopříčně vroubkovým nožem, pak rozprostřít... více o Česneková chlebíčky
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře... více o Kapiová pomazánka
Na másle zpěníme jemně krájenou cibuli, lisovaný česnek, nakrájenou slaninu, osolíme a opepříme. Chvilku restujeme a přidáme spařenou okapanou rýži,... více o Rizoto raz dva
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná... více o Vaječná pomazánka s česnekem
Slaninu nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji, přidáme najemno krájenou cibuli , opět restujeme a přidáme okapané nakrájené kysané zelí a vše... více o Rohlíky se zelím a slaninou
Tvaroh s měkkým máslem, majonézou vyšleháme elektrickým šlehačem do hladké pěny osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný romadur a vmícháme najemno... více o Pomazánka z romaduru
Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem a paprikou červenou a... více o Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a... více o Celerová pomazánka na chlebíčky
Český salám, sýr, lečo (ze sklenice dáme na síto odkapat) vše umeleme na masovém strojku. Přidáme kečup, utřený česnek a pepř. Utvoříme hmotu a... více o Salamandr
Mouku, sůl, semínka a na okurkovém struhadle nastrouhaný salám smícháme ve velké míse, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme kvasnice, pocukrujeme... více o Dalamánky III.
Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.... více o Mňam krabí pomazánka
Tmavé bagety nakrájíme asi na 10 cm dlouhé kusy, které ještě podélně rozpůlíme. Vzniklé "chlebíčky" lehce potřeme nejprve rostlinným tukem a poté... více o Skvělé rajčatové chlebíčky
Listové těsto vyválíme na slabší placku. Žloutek, sůl a utřený česnek rozkvedláme a placku asi polovinou směsi potřeme. Poté ji poklademe 1 vrstvou... více o Mňamózní šnečci
Na rozpáleném oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a přidáme nerozmražený špenátový protlak. Průběžně špenát mícháme a jakmile povolí, zahustíme... více o Špenátový štrůdl
Na 2 krajíce chleba: do misky dáme dvě vrchovaté lžičky margarínu(nejlépe flora), rozlisujeme 2 stroužky česneku a pořádně promícháme.Dále přidáme asi... více o Zapečený česnekový chléb se sýrem a rajčaty
Oloupaná, nakrájená jablka bez jadřinců pomeleme a dáme vařit s cukrem. Do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Dobře promícháme... více o Jablečná Nutela
Na oleji necháme zesklovatět cibulku a přidáme tuňáka, kterého jsme před tím nechali okapat. Za stálého míchání prohřejeme a přidáme Lučinu. Jakmile... více o Těstoviny s tuňákem
Z mouky, cukru, mléka a droždí vymícháme těsto, dle potřeby přilijeme olej, mírně osolíme necháme nakynout. V průběhu kynutí těsto dvakrát prohněteme... více o Loupáčky
Tuňáka z konzervy i s nálevem smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme na jemno pokrájená vajíčka a cibuli, dochutíme obyčejnou hořčicí podle vlastní... více o Tuňáková pomazánka V.
Nakrájíme 4 rohlíky na kostičky, zalijeme mlékem. Přidáme 4 natvrdo uvařená vejce, na kostičky nakrájený eidam a uzené. Přikrájíme petrželku a do... více o Slaný štrůdl II.
Vše dáme vařit asi na 4 min. Potom vyndáme na mísu a necháme vychladnout. Paprika se narovná do sklenic, zatíží se špejlí, dá se cibule a zalije se... více o Papriky v oleji
Párky rozkrájíme na menší kousky (asi na třetiny) a okraje nakrojíme. Listové těsto rozválíme, nakrájíme z něj proužky nebo trojúhelníčky a zabalíme... více o Minipárečky
Krátce povaříme ocet, sůl a koření , podle chuti můžeme do vroucího nálevu přihodit pár feferonek. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené s... více o Utopenci VIII.
V misce rozšleháme vejce se solí, přidáme nastrouhaný sýr, dle pořeby trošku mléka a zamícháme. Hmotou potřeme plátky veky a klademe je na olejem ... více o Zapečené sýrové toasty
Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a... více o Tuňáková pomazánka na Moničin způsob
Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a už... více o Česnekovo-sýrová pomazánka
Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách... více o Pikantní pomazánka na chlebíčky
Hermelín nakrájíme na kolečka, vnitřní strany potřeme hořčicí a naklademe šunku čim víc tim líp, posolíme a složíme do původního tvaru. Celý tento ... více o Hermelín se šunkou