Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vše zpracujeme v těsto, které necháme pár hodin v lednici. Potom vyválíme asi 2-3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka (asi 3 cm), která... více o Nebe v "hubě"
Korpus: oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 3 lžíce cukru. Vmícháme mouku, žloutky a kypřící prášek. Vymažeme a... více o Malinový dortík
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Suroviny pak zpracujeme dohromady. Utvoříme váleček, který rozdělíme na čtvrtiny. Znovu vyválíme a... více o Maminčiny vanilkové rohlíčky II.
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, olej a vodu. Potom vmícháme mouku s práškem. Těsto vlijeme na vymazaný plech a upečeme. Necháme vychladnout.... více o Řezy s vitamínem
V míse utřeme máslo s polovinou cukru do pěny. Pak postupně přidáváme vejce, kysanou smetanu, rozinky, ořechy a mouku s práškem. Husté těsto vlijeme... více o Pomerančová bábovka
Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme ocet, žloutek, nastrouháme tuk, rozdrobíme tvaroh a zpracujeme vláčné těsto. Bochánek... více o Závin na dva způsoby
Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1-2 hodiny v chladu. Náplň: ořechy umeleme, smícháme je s citronovou... více o Oříškové rohlíčky
Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor
Tuk nastrouháme do mouky, zpracujeme všechny přísady v nelepivé těsto a necháme chvíli v ledničce odležet (stačí, než oloupeme a nakrájíme jablka).... více o Domácí listové těsto
Tuk nastrouháme do mouky, zpracujeme všechny přísady v nelepivé těsto a necháme chvíli v ledničce odležet ( stačí, než oloupeme a nakrájíme jablka).... více o domácí lístkové těsto
Zpracujeme v těsto a necháme cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvoříme rohlíčky a upečené, jěště teplé, obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým... více o Maminčiny vanilkové rohlíčky I.
Máslo s ostatními surovinami zpracujeme v pevné těsto, které necháme několik hodin v chladu. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Nesmí... více o Vanilkové nebe
Všechny suroviny metlou pořádně rozšleháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v troubě asi při 180 °C.... více o Skleničková bábovka
Čokoládu nalámeme na kousky a spolu s máslem rozpustíme na mírném ohni. Poté vmícháme žloutky, směs odstavíme a šleháme do husta. Postupně přidáváme... více o Vánoční čokopohár
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme ho za občasného zamíchání trochu vychladnout. Větší polovinu těsta rozválíme a vyložíme jím... více o Štrůdlička s pudinkem
Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl,... více o Klasická vánoční štóla
Uvedené suroviny na těsto se zpracují. Utvoří se kuličky, jež se zlehka obalí v mletém cukru a vtlačením do formičky vytvarujeme vosí hnízdo. Suroviny... více o Ořechové vosí úly
Den předem namočit mandle, ať jde slupka lehce sloupnout a mandle jsou bílé a křehké. V kastrole přivést vodu do bodu varu, přidat opranou rýži a za... více o Risalamande
Vajíčko a cukr ušleháme do pěny a pomalu přidáváme olej. Do hmoty střídavě přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do perníku a sodou nebo... více o Jablkový perník II.
V míse rozmačkáme banány, přidáme mouku, cukr, olej, vejce, mléko a prášek. Všechno zamícháme a nalijeme na menší plech (používám pečicí papír -... více o Banánová buchta II.
Piškoty slepíme marmeládou a položime na dno dortové formy. Na piškoty položíme okapané ovoce a zalejeme pudinkem, který jsme si připravili s 0,5 l... více o Pudinkový dort
Žloutky ušleháme s krystalovým cukrem, přidáme 10 lžic vody a 10 lžic oleje, prášek do pečiva a hladkou mouku. Postupně zamícháme ušlehaný sníh.... více o Ovocný koláč III.
Z bílků šleháme sníh a postupně do něj přidáváme cukr, až vznikne hustá hmota. 2 lžíce této hmoty si odložíme stranou. Do zbytku vmícháme skořici a... více o Skořicové hvězdy z Německa
Vše zpracovat v hutnější těsto a na noc šoupnout do ledničky. Druhý den vyválet placku jako na štrůdl, potřít vrstvou povidel, posypat ořechy a... více o Perníková roláda
Čokoládu rozlámeme na malé kousky. Při mírné teplotě ji rozpustíme ve smetaně s likérem. Nevaříme! Směs nalijeme do mísy, přikryjeme průsvitnou fólií... více o Bílá čokoládová pěna
Z 0,8 dl vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a mouky připravíme kvásek. V míse promícháme mouku, sůl, citronovou kůru a oba druhy cukru, přilijeme... více o Štóla s marcipánem a kandovaným ovocem
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na... více o Štóla marcipánová ovocná
Droždí rozpustíme v teplém mléce a prohněteme s moukou, tukem, cukrem, solí a vejcem. Přikryté necháme kynout asi 60 minut. Meruňky a pistácie... více o Marcipánová štóla
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na... více o Drážďanská štóla
Nastavíme troubu na 200 °C, rozehřejeme máslo, smícháme všechny ingredience (kromě másla a moučkového cukru smícháme). Z balíčku těsta oddělíme 8... více o Von Trapp apple strudel
Mléko ohřejeme, rozpustíme v něm cukr, pomalu přisypeme krupici a uvaříme. Necháme prochladnout a vmícháme vejce a vanilku. Na pomazaný plech dáme... více o Mléčný koláč z fillo těsta
Mouku, oříšky a cukr smícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Když se těsto drolí, zapracujeme do něj trochu mléka. Necháme v chladničce... více o VÁNOČNÍ ROHLÍČKY
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vanilkový pudink (stačí pouze trochu promíchat, nemusí se třít), rozdrcené piškoty, oplatky, rum, oříšky a rozinky. Ze... více o Babiččiny kokosové koule
Nejdříve si uděláme máslový krém: v misce ušleháme moučkový cukr s máslem do hladka, přidáme trochu mléka a kakaa a spojíme v hladkou hmotu. Mleté... více o Tučnáci
Ořechy, cukr a mouku smícháme s vejcem. Mokrou rukou tvoříme ploché rohlíčky. Pečeme na papíře při 180 °C. Správně upečené rohlíčky jsou nafouknuté a... více o Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem
Smícháme si pom. máslo s kakaem a cukrem,pořádně promícháme a touto hmotou slepíme k sobě vždy dva piškoty.Potom dáme do ledničky nebo mrazničky pokud... více o Rychlý sladký a jednoduchý moučník
Vo vodní lázni rozpustíme čokoládu, do které přidáme 2 lžíce vody. V míse smícháme cukr s moukou, 2 celými vejci a 3 žloutky. Vřící mléko lejeme... více o Trojbarevný krém
Žloutky s cukrem a horkou vodou ušleháme do husté pěny. Přidáme mouku, kakao rozmíchané v oleji na jemnou kašičku, zašleháme do žloutkové pěny.... více o Othelo řezy
Na vále zpracujeme těsto I. a vtlačíme ho do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. V míse utřeme všechny suroviny na těsto II. a navršíme ho... více o Tříbarevný koláč II.
Na mírně rozehřáté plotýnce rozehřejeme tuk, do kterého pomalu přidáváme moučkový cukr a kakao. Dobře promícháme, necháme vychladnout a pak postupně... více o Nugát s piškoty
Z mouky, másla, vejce, a cukru vypracujeme těsto. Děláme kuličky, do kterých zabalíme ořech a na jedné straně protáhneme do tvaru čumáčku. V mírně... více o Ježci
Tuk, vejce a 125 g cukru utřeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, 50 g kokosu, vločky. Po zpracování dáme na 1-2 hodiny do chladna. Zapneme troubu... více o Anglické kokosky
Bílky s cukrem se ušlehají, mouka se smíchá s mandlemi a zamíchá do ušlehaných bílků. Těsto se vlije do dobře vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a... více o Třísky ve formě na srnčí hřbet
Smícháme vše v těsto,u děláme dlouhý válec, nakrájíme na 60 stejných dílků a ručně vyválíme kuličky. Obráceným koncem vařečky děláme do každé kuličky... více o Mandlové koláčky
Vše zpracujeme a necháme odpočinout. Vytlačujeme na masovém strojku tvary a po upečení obalujeme v cukru.... více o Drožďové cukroví
Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak vyválíme tenkou placku, vykrajujeme sušenky, část s otvorem uprostřed a pečeme ve středně... více o Jemné linecké koláčky
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mandle nasekáme na velmi jemno a dáme do mísy. Přidáme sníh, cukr, skořici, oloupanou... více o Amaretti
Vejce vymícháme s cukrem, medem a máslem do pěny, přidáme koření, sodu, sůl a mouku. Vypracujeme těsto a odložíme nejméně na 12 hodin do chladu. Potom... více o Medová roláda II.
Z nastrouhaných ořechů, strouhanky, mouky a kakaa vymícháme suchou směs. V jedné míse vyšleháme bílky a do nich přidáme krystalový cukr, musí... více o Banánový dort III.
Skleničkou o průměru asi 4-5 cm a výškou dortu vykrojte uprostřed dortu točivým pohybem kulatý otvor. Vyndejte těsto, umyjte sklenici a vnějšek obalte... více o Dort s magickým efektem