• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Žitomírské holubce
    Napište svůj komentář k receptu

    Žitomírské holubce

    autor: čaroorchy
    0.0
    moje hodnoceni
    0.0
    hodnotilo: 0
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Žitomírské holubce
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 1
        kg vepřové maso mleté
      • 250
        g rýže
      • 2
        ks cibule
      • 1
        vejce
      • 1
        ks hlávkové zelí velké
      • 1
        plechovka rajský protlak
      • 500
        ml smetana
      • 10
        ks pepř mletý kuličky
      • 1
        ks bobkový list
      • 1
        špetka sůl
      • světlá jíška

    Postup přípravy receptu

    1
    Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše dobře promícháme.
    2
    Do většího hrnce, aby se nám tam vešlo celé zelí, dáme vařít vodu. Když se bude voda vařit, dáme zelí do hrnce tak, aby bylo ponořené a spařujeme, postupně odendáváme listy zelí a tvrdé stvoly skrajujeme tak, aby se mohl list zabalit do tvaru psaníčka. Do listů zelí dáváme připravenou naplň a zabalíme, okraje přehneme a vytvoříme jakoby psaníčka.
    3
    Do hrnce vyloženého zelnými listy vkládáme naplněné zelné listy a zalijeme vodou ze zelí, přidáme kuličky pepře, bobkový list a sůl dle chuti a necháme na mirném ohni asi 20 minut vařít. Přidáme rajčatový protlak, opatrně promícháme a necháme asi tak 5 minut povařit. Naplněné zelné listy opatrně vyjmeme, aby se nám nepotrhaly. Do vývaru přidáme jíšku a smetanu a povaříme do zhoustnutí za stálého míchání, můžeme dle chuti dosolit. Vložíme zpět naplněné zelné listy.
    4
    Podáváme teplé s chlebem.
    5
    Tento recept je z Ukrajiny z oblasti Žitomír, odkud pochází moje prababička a babička.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

    Holubce v bešamelu - plněné zelné…

    Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy

    Kroupové holubce v bešamelu - plněné…

    Houbová žemlovka

    Houbová žemlovka

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • andarandy
      andarandy | 18. 4. 2011 03:45

      U nás, na východním Slovensku, se tomu říká holubky...Je to super. Jíme to s chlebem a na jemno nastrouhanou červenou řepou.

    • Pavla
      Pavla | 11. 10. 2010 16:27

      Moje babička je taky z Žitomíra a dělá uplně na chlup stejný holubce...je to mňamka :-)

    • Marie Šindelová
      Marie Šindelová | 18. 11. 2009 09:32

      Tento recept určitě vyzkouším.Holubce dělávám z hlávky kysaného zelí.Dávám jí naspod,pod krouhané.Psaníčka smažím,potom teprve dávám do pekáče.Nikdy jsem ale nepoužila protlak,tak vyzkouším.

    • Martina Jurošková
      Martina Jurošková | 8. 1. 2009 15:53

      Já žiji s Bosáncem a sarmu mě učila tady známá Albánka.Hledala jsem nějaké spestření a vy se tady dohadujete.Každý to dělá jinak, tak proč to řešíte. Já například kupuji rovnou celou hlávku už kysanou v obchodě a taky dávám AJVAR - místo protlaku.

    • zanna Gotzlingerova
      zanna Gotzlingerova | 21. 8. 2007 18:37

      Jsem z Beloruska a delame to stejne...A všem to moc chutna

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 15. 1. 2007 07:10

      Janka, odkiaľ ste prišli na to, že je to nevhodná kombinácia ? U nás sa bežne robí kapustový prívarok ( z hlávkovej kapusty ) s paradajkovým pretlakom, takže použitie tejto kombinácie nie je úzko rodinný recept, ale keby aj bol, takých receptov je tu určite dosť, na to sú predsa tieto stránky...

    • Anonym
      Anonym | 12. 1. 2007 23:04

      Milá Jano asi jsi v Žitomíru nikdy nebyla a než něco pohaníš tak to vyzkošej

    • Di
      Di | 8. 1. 2007 14:43

      Tak teď se zase divím já, protože boršč znám z Ruska pouze s čerstvým zelím. Nicméně vím, že je mnoho krajových variant. Takže asi s protlakem i bez a smazřejmě s červenou řepou.

    • Míša
      Míša | 8. 1. 2007 08:38

      Di, já pro barvu bořče dávám pouze červenou řepu.Zelí do bořče samozřejmě, ale kysané.Do holubců rajský protlak,neumím si to představit.To je spíš, jak rajská omáška s masovými knedlíčky zabalenými v zelném listu.Našla jsem na těchto stránkách recept na holubce a pravý bořč babičky z Ukrajiny,takto připravuji tato jídla i já.Autorku chválím, moc dobré.

    • Di
      Di | 6. 1. 2007 18:01

      Nevhodná kombinace? A co dává do boršče když ne rajský protlak a zelí?

    • Jana
      Jana | 6. 1. 2007 14:44

      Zcela nevhodná kombinace,zelí a rajský protlak, vše doplněno moukou v podobě jížky? Je vidno, že je to specifický rodinný recepr, kombinace surovin není vhodná pro všechny.V Žitomiru se požívají jáhly,ne rýže to je rodinné vylepšení receptu?

    • Lenka Kristová
      Lenka Kristová | 4. 1. 2007 15:07

      Podobné jídlo dělá má tchyně v Řecku,jen tam nedává rajský protlak,hrnec dá do trouby a před dokončením zaleje šťávou avgolemono-v masovém vývaru se do zhoustnutí vaří žloutky a citronová šťáva.Obě varianty mi chutnají moc.

    • englicka marketa
      englicka marketa | 3. 1. 2007 09:34

      jojo znám a je to dobrota doporučuji....

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Karbanátky
    Maso Mleté Vepřové Oběd Večeře Ukrajina Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hlávkové zelí Pepř mletý Rajský protlak Rýže Smetana Sůl Světlá jíška Vejce Vepřové maso
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Oběd z papiňáku

    Oběd z papiňáku

    Bramborová pánev (omeleta)

    Bramborová pánev (omeleta)

    Zapečený pangasius

    Zapečený pangasius

    Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

    Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

    Tvarohová pomazánka levně

    Tvarohová pomazánka levně

    Baklava s ořechy

    Baklava s ořechy

    Cookies chip

    Cookies chip

    Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem

    Pikantní špagety s kuřecím masem,…

    Dušené kotlety na paprice

    Dušené kotlety na paprice

    Doporučujeme

    180 minut
    Tlačenka s vařenými vejci

    Tlačenka s vařenými vejci

    150 minut
    Hovězí po burgunsku

    Hovězí po burgunsku

    50 minut
    Pstruh na čekankovém risottu

    Pstruh na čekankovém risottu

    15 minut
    Chřestový salát s kozím sýrem

    Chřestový salát s kozím sýrem

    Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

    Karbanátky z pohanky, červené čočky a…

    60 minut
    Bramborové vdolky se skořicí

    Bramborové vdolky se skořicí

    45 minut
    Brownies

    Brownies

    55 minut
    Red velvet dort

    Red velvet dort

    Poslední sledované recepty

    17
    Rychlovka z papiňáku
    Rychlovka z papiňáku
    16
    Palačinky
    Palačinky
    14
    Domácí tatarka
    Domácí tatarka
    13
    Gratinované brambory
    Gratinované brambory
    11
    Bramborové vdolky se skořicí
    Bramborové vdolky se…

    Zajímavé články

    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen na víkend
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen…
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty inspirované přírodou
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty…
    Báleše: Znáte specialitu kraje, který byl předlohou Joži Uprky?
    Báleše: Znáte specialitu kraje, který byl…
    Recepty ze školní jídelny, které si pamatuje každý: V tomto podání byste je milovali!
    Recepty ze školní jídelny, které si pamatuje…

    Sledujte nás

    AHA.cz Krampol poprvé o nové lásce: Ve dvou se žije líp

    Krampol poprvé o nové lásce: Ve dvou se žije líp

    AHA.cz Rybová a Prachař na nože? Tohle se nemělo stát!

    Rybová a Prachař na nože? Tohle se nemělo stát!

    AHA.cz Deník Aha! 15.4.2021

    Deník Aha! 15.4.2021

    Dáma.cz Sako pro všechny typy postav: Z 50 kousků si vyberou boubelky i modelky!

    Sako pro všechny typy postav: Z 50 kousků si vyberou boubelky i modelky!

    Dáma.cz Mikinové šaty jsou ideální na jaro: Okouzlí vás pohodlností a ukryjí nedostatky!

    Mikinové šaty jsou ideální na jaro: Okouzlí vás pohodlností a ukryjí nedostatky!

    Ženy.cz Tyhle čelenky ovládnou letošní sezónu! Pořídíte si je?

    Tyhle čelenky ovládnou letošní sezónu! Pořídíte si je?

    Maminka.cz Veronika Kašáková se bojí o syna. Několik týdnů po porodu mu diagnostikovali vzácnou metabolickou vadu

    Veronika Kašáková se bojí o syna. Několik týdnů po porodu mu diagnostikovali vzácnou metabolickou vadu

    Reflex.cz Každá slušná vláda by požádala o důvěru sněmovny, jenže my slušnou vládu nemáme, říká Miroslav Kalousek

    Každá slušná vláda by požádala o důvěru sněmovny, jenže my slušnou vládu nemáme, říká Miroslav Kalousek

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Skleníky a pařeniště: Jak je plně využít po celý rok

    Skleníky a pařeniště: Jak je plně využít po celý rok

    • Recepty.cz
    • Žitomírské holubce
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí