Šunkové těstoviny zapečené v sýrovém bešamelu

moje hodnocení: 0

4.9

hodnotilo: 7
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na bešamel:
    • 50
      g máslo
    • 40
      g hladká mouka
    • muškátový květ na špičku lžičky
    • sůl
    • 400
      ml mléko
  • Dále:
    • 150
      g dušená šunka nebo zauzená
    • 150
      g tvrdý sýr dle chuti, Maasdamer, Čedar...
    • bílý pepř
    • 300
      g těstoviny v suchém stavu
    • máslo na vymazání
  • Posypka:
    • toastový chléb 1 plátek
    • 50
      g tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těstoviny dle vlastního výběru dáme uvařit dle návodu do osolené vody. Po uvaření scedíme a hned nasypeme do sýrového bešamelu společně s drobně pokrájenou šunkou.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

2
Rozpuštěné máslo zaprášíme hladkou moukou a muškátovým květem a za častého míchání osmažíme na světlou jíšku, kterou za stálého míchání a přilévání mléka připravíme krémový bešamel, do kterého ihned vmícháme jemně nastrouhaný sýr, nejlépe výraznější chuti, šunku a uvařené těstoviny. Opepříme dle chuti.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat bešamel

3
Kdo chce těstoviny pestřejší, může přidat hrst hrášku, kukuřice nebo čerstvou, jemně nasekanou petrželku...
4
Bešamelové těstoviny přendáme do máslem vymazané nebo pečícím papírem vyložené zapékací mísy nebo remosky, zarovnáme a posypeme jemně nastrouhaným krajíčkem toustového chleba (nebo kouskem žemle či veky) smíchaným s nastrouhaným sýrem.
5
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapečeme nepřiklopené cca 20-25 minut dozlatova. Povrch by měl být zlatavý a křupavý.
6
Po vyndání z trouby necháme pět minut odpočinout, pak pokrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.