Staročeská vepřová kýta

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 38
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg vepřová kýta nebo plec vcelku
    • sůl
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      lžička mletý kmín
    • 1
      lžička zázvor
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžíce med

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso osolíme, vetřeme do něj česnek a posypeme kořením. Na rozehřátém sádle maso opečeme a podlijeme horkou vodou. Pečeme v troubě, občas maso podlijeme, přelijeme vypečenou šťávou a obrátíme. Před koncem pečení přidáme do výpeku nadrobno nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmíchaným v trošce vody. Prudce zapečeme, až med trochu zkaramelizuje. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
2
Podáváme přelité šťávou s bramborovou kaší.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Peter
    Peter |

    20. 1. 2017 12:38

    Zatáhnout do zlatova na sádle osolenou kýtu. Na závěr pepř a kmín. Podlít, bohatě sypat zázvorem a přemístit do vyhřáté trouby na 150°C dusit přibližně hodinu. Poté sejmout poklici a na 200°C péci a redukovat vývar. Na závěr mašlovat medem s vodou. Nechat trochu zkaramelizovat. .

  • Nikijaho
    Nikijaho |

    5. 11. 2016 13:15

    Recept je super, pekla jsem dvě menší masa. Dohromady měly cca ke kilu. Pekla jsem na 150°C 45min a pak 1h na 200°C. Příště zkusím čas maličko ubrat. Přidala jsem sušené houby, dobrota.

  • maiki
    maiki |

    18. 2. 2016 14:55

    jak to dopadlo stim grilem ? nebyla moc tvrda kurka

  • Mike
    Mike |

    26. 1. 2016 16:20

    Mouka pravděpodobně na zahuštění výpeku na omáčku. :)

  • Jouwe
    Jouwe |

    28. 3. 2015 10:49

    tak dneska pokus číslo jedna :) dala sem to na 200 stupňů hoďka s pokličkou a druhá hodina bez polkičky na gril ... sem zvědavá jak to dopadne :-\

  • Danky
    Danky |

    21. 10. 2014 15:41

    Nechapu tu mouku co sni??? jinak ted to delam a snad bude uspech :) :-D

  • David
    David |

    1. 3. 2014 20:41

    Dnes jsem delal a vyborne. Doplnil jsem kytu o slaninu, pepr a bobkovy list a vynikajici. Peceni 1h na 160 a pak 1h na 200stupnu. S americkyma bramborama nema chybu :-P

  • Ruxandris
    Ruxandris |

    5. 2. 2014 13:19

    Moukou se podle mě zahustí výpek 8-)

  • Nicole
    Nicole |

    31. 12. 2013 21:29

    nooo a co ta mouka ?! =-O

  • Bara
    Bara |

    11. 5. 2013 18:09

    a co s tou moukou??

  • Petr
    Petr |

    21. 4. 2013 12:43

    Dělal jsem to hoďku na 200 a pak 30 minut na 300 a cibulku jsem si před přidáním do výpeku osmahl. Výsledek výborný ;-)

  • formole
    formole |

    13. 4. 2013 18:51

    zkus to ma třista 1hodinu ;-)

  • mouris
    mouris |

    7. 4. 2013 18:01

    nevíte někdo,přibližně klik hodin,a a kolik stupnu pečeme?peču na dvěstě již hodinu,a je pořád kýta tvrdá....dám tomu ještě hodinu... :'(

  • kacka
    kacka |

    3. 3. 2013 11:29

    Ahoj recept vypada dobre tak bych chtela vyzkouset :-) . Netuší tu někdo jak dlouho pect v remosce? Prosim aspon tip

  • asab
    asab |

    26. 2. 2013 20:43

    tak to jsem moc ráda že se povedlo i v remosce. Bohužel mám k.o. troubu, tak jsem uvažovala, zdali to půjde i v remosce:-) tak díky za info ;-)

  • Markéta
    Markéta |

    21. 2. 2013 23:07

    Naprosto vynikající, přítel se oblizuje ještě těď. Budu dělat častěji, není to náročné. Přidala jsem i jinou zeleninu kromě cibule a výborné.

  • Jana K.
    Jana K. |

    27. 1. 2013 13:49

    Výborné, malinko mi to vyschlo, ale ta šťáva to zachránila a bylo to výborné ochucené. Měli jsme s bramborovými knedlíky a špenátem a byla to delikatesa

  • Andrea
    Andrea |

    26. 1. 2013 14:36

    Naprosto famózní, úžasné, skvělé, zkrátka neuvěřitelná chuť! Už jsem dlouho nejedla něco tak fantastického. Vřele doporučuji! Nemá to chybu! Děkuji za recept. :-)

  • Iva
    Iva |

    25. 1. 2013 14:15

    Jdu na to :-)

  • puffisheek
    puffisheek |

    23. 1. 2013 18:59

    dnes jsem pekla a opravdu výborné! řídila jsem se tady jedním komentářem ohledně doby pečení a masíčko se rozpadalo.

  • Honza
    Honza |

    13. 1. 2013 21:03

    Super, naprosto famozni. Pekl jsem to uz po druhy a urcite ne naposled :-P

  • Rend@
    Rend@ |

    9. 12. 2012 11:27

    Bylo to fantastické,dlouho jsem nic tak dobrého nejedl!!! Protože nemám menší pekáček, upekl jsem mase v malé Remosce a nemělo to chybu. SKVĚLÉ!!!

  • Vojta
    Vojta |

    29. 10. 2012 15:46

    Výpek zahustíte moukou rozmíchanou v troše studené vody a chvíli povaříte.

  • Klara
    Klara |

    19. 10. 2012 09:29

    tak dnes tento recept zkusim, ale neni mi jasne k cemu je potreba ta mouka.

  • Petishee
    Petishee |

    12. 10. 2012 09:58

    To bude tím, že kýta je spíše sušší maso :-)

  • Enigmak
    Enigmak |

    28. 9. 2012 08:53

    Super doplnění receptu, moc díky. Hned jdu zkoušet. :-P

  • Pan Dojníček
    Pan Dojníček |

    23. 9. 2012 23:04

    Vynikající! Protože jsem tady nenašel, nebo přehlédl délku pečení - doporučuji, co se mně povedlo hned napoprvé a masíčko bylo krásně měkké a šťavnaté - 1,5 hodiny v zavřeném pekáči na 150 st., potom přidat cibulku, med a další půlhodinu odkryté na 220 st. Potom vytáhnout, nakrájet na milimetrové plátky - lahůdka, téměř se rozpadají. Příště vyzkouším i kratší čas, ale tohle je jistota.

  • LLenkaa
    LLenkaa |

    13. 7. 2012 14:40

    Nebylo to špatné, ale nezařadím si tento recept mezi oblíbené. Maso bylo ale krásně měkké, jen bych řekla že chuť málo výrazná, i když kořením jsem opravdu nešetřila.

  • Ladia
    Ladia |

    11. 6. 2012 15:57

    Cca 20-30 minut

  • Jarmilkaa
    Jarmilkaa |

    10. 6. 2012 12:07

    Jak dlouho před koncem pečení dáváte ten med? Děkuji,

  • verca
    verca |

    25. 5. 2012 17:45

    Prosím poraďte, co jsem udělala špatně, že jsem měla maso spíše sušší? pekla jsem bez poklopu cca 45 min při 180°C.. děkuji O:-)

  • Novák
    Novák |

    25. 4. 2012 16:43

    Proboha naučte se česky, připravuje se snad jídlo (pokrm) ne recept!!! Nebo znáte snad recept na pepři?

  • Parek
    Parek |

    23. 4. 2012 12:00

    Myslím, že je to úplně jedno, především záleží na vaší chuti.

  • Parek
    Parek |

    23. 4. 2012 11:59

    Po vyzkoušení mohu jen doporučit! Udělal jsem chybu při ředění toho medu a bylo to moc tekuté, takže OPATRNĚ s vodou!

  • vladimir
    vladimir |

    11. 2. 2012 19:18

    Dobrý den,jaký mám prosím použít med?

  • Peťule
    Peťule |

    5. 2. 2012 09:42

    Super jednoduché a nenáročné na přípravu. Doporučuji začátečnicím. Všichni se doma olizovali až za ušima :-)

  • Jan Kubelka
    Jan Kubelka |

    24. 1. 2012 15:22

    škoda že jsem si to nepřečetl dřív,pustil jsem se do toho a bylo to vynikajcí.Akorát jsme měli taky tužší maso.Příště to zkusím podle Vás

  • martina
    martina |

    7. 1. 2012 15:40

    Moc dobrota, napoprvé a hned úspěch. Přidala jsem jako zeleninovou přilohu i na kolečka podušenou mrkvičku na másle a na cibulce, s bramborovou kaší, super! Děkuji za tip! :-*

  • Afreysee
    Afreysee |

    14. 11. 2011 17:39

    Naprosto luxusní pečeně! Kýtu jsem pekla poprvé a moc nám to chutnalo. Děkuji za recept!

  • dogmeat007
    dogmeat007 |

    24. 9. 2011 18:33

    dnes jsem pekl, a musim říct, že úspěch zaručen :D

  • Tereza
    Tereza |

    5. 6. 2011 15:08

    Pak mas pekne vepr.kytu s prichuti nerezu :D :-D :-D :-D

  • MonikaJ
    MonikaJ |

    6. 5. 2011 19:32

    Bylo to úžasný!!!! Dělala jsem to z kýty - nejdřív jsem to podusila a bylo to krásně měkké...

  • hanička!!!
    hanička!!! |

    21. 11. 2010 09:38

    mám maso právě v troubě a už ted to vypadá krásně a hrozně to voní,dokonce i ty pusinky udělam. když už,tak už......

  • Jana
    Jana |

    19. 11. 2010 21:26

    Výborné! Pekla jsem to z krkovice, med mi nazkaramelizoval, asi jsem ho měla moc naředěný vodou a místo zázvoru jsem nasypala přímo staročeské koření, ale i tak to byl exkluzivní oběd!!! K tomu jsem se tu nechala inspirovat špenátovým štrůdlem a manžel byl jak u vytržení :-P Takže díky a snad se mi to příště povede tak jak má ;-) ;-) J.

  • Kristyna Prusova
    Kristyna Prusova |

    27. 7. 2010 08:08

    Včera jsem kýtu dělala, jen sem tam nedala zázvor. Pekla jsem necelé 2 hodinky a recept nemá chybu. Všem doporučuji :-))

  • Petr Tomsa
    Petr Tomsa |

    18. 7. 2010 14:57

    Dnes jsem udelal a nemelo to chybu, vynechal sem zazvor, misto nej sem nahoru nasypal nahrubo nasekanou cibulku a celé sem to dal zapéci v igelitovém pytliku, v jakem se zapekaji kureci stehna (myslim,ze Vitana to dela i skoreni,). Maso bylo krasne stavnate a krehke, nemelo to chybu, davam za jedna, moc jsme si s pritelkyni pochutnali :-), diky za recept :-)

  • Eligie Materová
    Eligie Materová |

    4. 5. 2010 07:47

    Vypadá to velmi lákavě, jdu vyzkoušet. Pokud jde o tvrdost masa, mám ještě jednu radu - vyhlédnout si řeznictví, kde jsem si jistá, že dostanu opravdu čerstvé a kvalitní maso.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    7. 4. 2010 15:13

    Ještě jsem chtěla napsat, že upřednostňuju čerstvý zázor

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    7. 4. 2010 15:12

    Ondra Mata - já podobně pracuju takto i s jiným masem a nestalo se mi, že y česnek zhořknul, ale vrstva masa musí být samozřejmě vysoká, ne nějakýcentimetrový plátek.U nás podobně dělaná masa milujeme. Spíš tedy dávám přednost plecku nebo krkovičce, kýta je fakt sušší.

  • Ondra Mata
    Ondra Mata |

    7. 4. 2010 12:09

    no nevim ale nezhořkne ten česnek při opékání (smažení na sádle)masa? Já jsem teda dal maso prvně zatáhnout a až potom česnek.

  • Zdenka Kocmichová
    Zdenka Kocmichová |

    20. 2. 2010 18:40

    Bezva recept. Pochutnali jsme si. Díky! Maso jsem upravila dle Pavla (osmahla předem) a bylo krásně měkké. Mňamka.

  • Jaroslava Jíšová
    Jaroslava Jíšová |

    5. 11. 2009 19:27

    Ohromná mňamka. recept se matrvalo usídlil v našem jídelníčku. Děkuji za recept.

  • Mirka P.
    Mirka P. |

    12. 10. 2008 12:32

    Výborný oběd!

  • Šárka
    Šárka |

    18. 6. 2008 12:32

    Sice jsem pekla na 200 stupnu skoro dve hodiny, ale vysledek byl uzasny a zadam za 1! Misto zazvoru jsem pouzila primo koreni na staroceskou peceni..

  • Eva
    Eva |

    20. 7. 2007 12:14

    Já osobně tvrdé maso, které ne a ne změknout, posypu trochou prášku do pečiva a přiklopím - teda na pánvi nebo v kastrolu, nevím, zda by to fungovalo i v troubě, ale asi ano.

  • Jana
    Jana |

    18. 2. 2007 13:16

    taky mám s kýtou ščpatnou zkušenost s tvrdostí,dělala jsem hamburskou pečeni a to v tlakovém hrnci a 35 min,bohužel byla tvrdší,taky nevím,jak na to,aby změkla a to nejsem nezkušená kuchařka.Někdo mi poradil,že aby maso zmeklo,mám hodit do hrnce nerez lžičky,že to změkne a ono to opravdu funguje!!!!Zkuste!!!

  • Pavel Kosik
    Pavel Kosik |

    28. 10. 2006 12:01

    Lenko, moje zkušenst - před osmažením obal celou kýtu lehce v mouce,potom prudce krátce osmaž ze všech stran, aby se vytvořila křupka, pak přendej do pekáčku, podlij horkou vodou, přikrej a dej na 20 min. dusit. Na té samé panvi pak osmahn itu cibulku. Přidej k masu a odkryté mas pak teprve peč 10 min z jedné strany a 10 z druhé. Jinak ta kombinace medu a česneku je znamenitá. Předtím jsem tu kýtu ještě prošpikoval angličkou, a asi hodinu nechal odležet (spolu s vepřovými plátky co budeme mít zítra) v marinádě. Při smažení cibulky sem přidal trochu mouky a udělal jíšku. Pak spolu s výpekem a trochou teplé vody v pánvi krátce povařil. Uvažoval jsem ještě přidat smetanu a místo br. kaše dát k tomu knedlíky. Ale to už by asi byl úplně jiný recept.:-)Přeju všem dobrou chuť

  • Di
    Di |

    8. 10. 2006 15:36

    Lenko, maso musíte péci tak dlouho, až je měkké, každá trouba peče jinak. To poznáte tím, že do masa píchnete (ale ne moc často, aby nevytekla šťáva. Já mám plynovou troubu a myslím, že by to v ní trvalo přinejmenším 1 1/2 až 2 hodiny.

  • Lenka Salamonová
    Lenka Salamonová |

    8. 10. 2006 12:02

    Bylo to vynikající. Jen masíčko bylo trochu tuhé a to jsem pekla přes hodinu. Nejsem zkušená kuchařinka, takže nevím čím to bylo. Můžete mně poradit jak na to?

  • Maruška+Víťa
    Maruška+Víťa |

    10. 7. 2006 19:47

    Taky hodnotíme jako výborný recept...

  • Heduš
    Heduš |

    23. 4. 2006 13:54

    Výborné. Nemělo to chybu. Celá rodina si "počvachtala". Akorát doba pečení se mi protáhla na 60 minut, takže na celý recept je třeba více času.

  • Anonym
    Anonym |

    17. 11. 2005 08:54

    Dnes to vyzkouším, tak jsem moc zvědavá

  • Stanislav Míšek
    Stanislav Míšek |

    9. 10. 2005 09:18

    je to výborný!!!

  • Jana Vondráčková
    Jana Vondráčková |

    21. 5. 2005 14:07

    Je to opravdu mňamka. A doporučuji k tomu jako přílohu špenátový štrůdl /recept také na těchto stránkách/.

  • Petra
    Petra |

    17. 5. 2004 13:16

    Je to vynikající.