Špenátové palačinky zapečené

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Věra z DC

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na palačinky
    • 750
      ml mléko
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • rostlinný olej
  • Náplň
    • 450
      g špenát
    • 1
      dl mléko
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 3
      lžíce máslo
  • Zálivka
    • 1
      ks zakysaná smetana
    • 50
      g eidam sýr
    • 1
      dl mléko
    • 2
      ks vejce
    • 0,5
      lžička pepř mletý
    • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z těsta umícháme těsto a upečeme asi 12 tenkých palačinek, které necháme vychladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka a asi po 20 minutách ho ochutíme rozetřeným česnekem se solí, povaříme.
2
Dáme rozehřát máslo na pánvičku a přidáme drobně nakrájenou cibulku a zaprášíme moukou. Usmažíme světle hnedou jíšku a přidáme do špenátu a ještě asi 10 minut povaříme. Palačinky pak do půli potřeme silnější vrstvou špenátu, dobře zavineme.
3
Zapékací misku vymažeme a vysypeme a palačinky do misky rovnoměrně rozložíme. Zakysanou smetanu dobře rozmícháme s nastrouhaným eidamem, mlékem a vejci. Dochutíme bílým pepřem a směsí zalijeme naplněné palačinky v pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě do růžova. Servírujeme s hlávkovým salátem a rajčaty.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • maria
    maria |

    2. 7. 2014 10:54

    :-P dnes jsem dělala palačinky jsou vyborne,děkuji za super recept

  • Pavla N.
    Pavla N. |

    6. 6. 2013 13:07

    Výborný! Jen jsem neměla zakysanou smetanu, tak jsem to polila normální smetanou a posypala eidamem s nivou. Doporučuju :-)

  • girlska
    girlska |

    3. 11. 2012 22:44

    Výborný, trochu práce navíc za to stála, děkuji :)

  • Karolinka
    Karolinka |

    8. 6. 2011 23:36

    Lucie, vy jste na drogach ? nebo jste zdedila "Hitlerovske" náviky ? to nikoho nezajima , jak si delate špenat ..ptz kazdý ma svuj spusob ..na kt.je zvyklí..takze se proberte s tí diskoteky..nazdar!

  • David
    David |

    31. 10. 2010 17:37

    Jinak recept výborný skombinoval jsem toto s několika dalšímy recepty a je to fakt úžasné :)

  • David
    David |

    31. 10. 2010 17:36

    Nevím o čem se tu hádáte ... mně je 14 let tento týden (vlastně už skoro dva) jsem vařil jídlo pro celou rodinu - 2 dospělí + dvě děti - (obědy večeře + nějaké ty buchty - palačinky apod..) a když s láskou nebo bez to je snad úplně jedno ne? hlavně že ot děláte pro někoho!!a je jedno jestli na lásku není čas.... toto je můj názor

  • Monika Krausova
    Monika Krausova |

    20. 6. 2008 13:28

    jdu na to.. tak doufam ze se mi to povede:)tak drzte pesti:)

  • Hanka Sindelarova
    Hanka Sindelarova |

    4. 2. 2008 13:20

    Ahojky, dneska jsem to delala k obedu a je to moc dobre, i kdyz asi jine nez podle tohoto receptu. Mela jsem jen listovy spenat (nemrazeny) a pridala jsem tam i sunku. Zapekla jsem to jen s mlikem a rozslehanym vajickem.

  • rebecca black
    rebecca black |

    18. 2. 2007 19:34

    Dobre rozepsany recept, velice chutne

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    26. 1. 2007 12:22

    Lesáku, chci se zeptat, vaříš(te) každý den a ještě k tomu s láskou??? Mě někdy na tu lásku jaksi nezbývá čas, musím zastat i jiné věci v domácnosti...

  • Di
    Di |

    26. 1. 2007 12:06

    No to je slovo, lesáku (nebo pane Lesáku?). Rozhodně vařím s láskou, jenže na rozdíl od mužských, kteří si mohou dovolit vařir čas od času s láskou, my ženské občas musíme, aby bylo uvařeno.

  • lesák
    lesák |

    26. 1. 2007 11:16

    milé dámy ,abych trochu rozvířil Vaše vody, na této stránce jsem poprvé. Palačinky dělám z hladké mouky ,na 1dl mléka 1 vejce a 5dkg mouky, sůl,těsně před pečením přidám trochu piva,aby byly kypřejší.Špenát ať si udělá každý posvém, umím si představit , že mámy s dětmi potřebují špenát trochu nastavit , aby se "parchanti "pořádně najedli, hlavně ženský vařit s láskou , né proto , aby bylo uvařeno

  • Di
    Di |

    26. 1. 2007 08:47

    Kdo by se urážel, to snad trochu přeháníte, jde o diskusi na určité téma, ne? Když ale to téma nadhodíte, nesmíte se divit, že ostatní začnou diskutovat. To je snad normálně? Takže pokud se Vám diskutování nelíbí, nesmíte s ním začínat.

  • Lucie
    Lucie |

    26. 1. 2007 08:35

    jako každý mám právo na názor,tak sem se k receptu vyjádřila.kdybych tušila kolik lidí se urazí kvůli špenátu...

  • Di
    Di |

    26. 1. 2007 07:41

    Možná jste tu debatu o jíšce ve špenátu a školních jídelnách vůbec neměla, Lucie, začínat, když Vám následně vadí. Byla opravdu k ničemu, protože každá z nás si opravdu uvaří španát tak, jak je zvyklá, a řeči o školních jídelnách nás neodradí..

  • Lucie
    Lucie |

    25. 1. 2007 19:31

    konečně někdo polemizování o špenátu uzavřel.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    25. 1. 2007 18:12

    Holky myslím, že diskuzí na téma - zahušťovat nebo nezahušťovat - bylo dost. Prostě si ten recept přečtu a špenát si do palačinek udělá každá ten svůj. Každá chceme pro rodinu jen to nejlepší a aby jí chutnalo. Je to debata o ničem.....

  • Lucie
    Lucie |

    25. 1. 2007 17:53

    a hlavně nevim,proč by se měl zahuštovat.možná nějaký protlak za 4kč v akci.ale kvalitní listový už hustý je.myslím,že ty doby,kdy se všude dával kotel másla a mouky,už jsou dávno pryč.

  • Lucie
    Lucie |

    25. 1. 2007 17:46

    ke všemu dělám stejně upravený sekaný špenát na cibuli,s česnekem a trochou smetany.pokud ho pak balím do palačinek dávám nivu,ale když ji zrovna nemám,tak být nemusí.moje máma dává tvaroh(když dělá palač),přišlo mi to divný,ale když sem to ochutnala,tak je to dobrý

  • Marie
    Marie |

    25. 1. 2007 15:34

    Já zahušťuji špenát nastrouhaným syrovým bramborem

  • Anonym
    Anonym |

    25. 1. 2007 00:25

    Jen tak mimochodem, nezahušťuju ho ničím, protože ho NIČÍM NBEŘEDÍM (kromě smetany).

  • Hedvika
    Hedvika |

    24. 1. 2007 18:43

    Jen tak mimochodem, všichni okolo špenátu,čím ho zahušťujete k vepřové pečeni a bramborovému knedlíku?Já většinou přidávám trochu strouhanky a vajíčko.Ale ten palačinkový zase dělám jinak.S jíškou...:-))

  • Lucie
    Lucie |

    24. 1. 2007 17:53

    děkuju anonyme,že ste mi vysvětlil,co je to polívka.já nemlulila o konzistenci,ale o chuti

  • Hana P.
    Hana P. |

    24. 1. 2007 11:51

    Tuto pochoutku jsem dělala včera a je to výborné, výborné, výborné!

  • Anonym
    Anonym |

    23. 1. 2007 21:45

    No když do toho nalijete deci tekutiny, tak to asi skoro polívka je, to vám neberu.

  • Lucie
    Lucie |

    23. 1. 2007 14:45

    já si myslím,že o jíšce už toho bylo řečeno dost.už se tomu spíš směju.konstatovala sem,že ve špenátu je zbytečná a pak už to podle mého není špenát,ale pomalu polívka.tu mimochodem miluju

  • Jana V.
    Jana V. |

    23. 1. 2007 03:08

    Máslová jíška do špenátu není vůbec špatná.Já jí jen dávám mnohem méně,než je tady uvedeno,stejně tak česneku.Ale to je přece každého volba,jestli tučnější a nebo méně tučné.Se slaninou také nevařím každý den,a přesto ji nezavrhuji,protože má příjemnou chuť a vůni.To chce jen trochu tolerance,milý anonyme.

  • Hedvika
    Hedvika |

    22. 1. 2007 13:36

    Milý anonyme,pokud čtete pozorně,tak víte,že neustále brojím proti tučným receptům,100%tukům a podobným záležitostem,zastala jsem se i zřízení nové rubriky "Zdrave i chutně".Ale to neznamená,že budu nesmyslně napadat recept,který je klasika,vyzkoušenýa dobrý.A vyjadřovat se o takovém základu, jako je jíška ,potažmo bešamel,jako o humusu,to je skoro urážka staletých kuchařských mistrů.:-))Vařím všechno,od bůčku přes svíčkovou až po pohanku,celozrnné buchty,oves i pšenici.Tuky omezuji.A je to zvláštní,ale stále si myslím,že vařit neumíte,protože pokud byste byla dobrá kuchařka,nikdy takto nenapadnete dobrý recept.Maximálně přidáte nějakou obměnu. To svědčí jen o Vaší neznalosti.Pac a pus Vám tedy neposílám..fuj fuj.

  • t.hanicka
    t.hanicka |

    22. 1. 2007 12:11

    Recept je opravdu super. Jedli jsme něco podobného už jako děti, vařila nám to naše babička a přidávala jíšku a nikomu to nevadilo! A co se týče anonyma, má jistě nárok na svůj názor, ale nemusí ho nikomu vnucovat. A my, kterým takto připravené palačinky chutnají, sii určitě chuť zkazit nenecháme.

  • Di
    Di |

    22. 1. 2007 09:10

    Anonyme, nejrychlejší je nepsat sem vůbec nic. Zvláště když jste nad zdejšími tisíci recepty ohrnul/a nos už po přečtení, a tak se těžko s námi podělíte o své zkušenosti. Ty recepty jsou tak početné a rozmanité (od knedla zela až po tu největší exotiku), že si nedovedu představit, co vlastně vaříte, když nic takového, co je zde. To ale není moje starost. Za sebe bych chtěla říct, že čím více zkušeností má člověk s vařením, tím více ho láká zkoušet neco nového. P.S. K tomu svobodnému psaní a mluvení patří také to, že se pod svůj názor podepíšu.

  • Anonym
    Anonym |

    22. 1. 2007 03:32

    Milá Hedviko, jestliže považuji jíšku ve většině případů za zbytečnou a recepisy na tomto serveru za příĺiš tučné a leckdy překombinované až splácané, je to můj názor. Pár zdejších výtvorů jsem zhlédla, a nezkusila jsem (a ani nezkusila bych, protože mám schopnost představit si ty výsledné chutě) ani jediný. Kdybych neuměla vařit, nebylo by pravděpodobnější, že bych ty recepty začala zkoušet? Vaše teorie o zdravotním extremismu jsou přinejmenším jeté. A uvědomte si, že těch, co se nepodepíší, protože to buďto prostě nepovažují za potřebné, nebo proto, že je to jenomrychlejší, může být a také je více než ten jeden. Pac a pusu, ...

  • Dagmar Slamova
    Dagmar Slamova |

    21. 1. 2007 19:27

    Tak tenhle recept,dělala moje dcera a zálivku.jsem ji pomohla vymýšlet a úplně jednoduchou,na palačinky se ěpenátem jsme použily od Maggi nápady žampiony,smetana,kuře nebo od vitany šikovné recepty Hříbková omáčka na zapekání a nemá to chybu.A ta chuť,no prostě vyzkoušejte.

  • Hedvika
    Hedvika |

    21. 1. 2007 14:38

    Lucie,ten Váš recept je také výborný,udělám to také tak.Jinak ten původní je vynikající,je to kuchaři a léty ověřená klasika s většími či menšími obměnami.A chuťově samozřejmě jiná.Ale,že by to zavánělo školní jídelnou?:-))Nám tedy takové dobroty nevařili...:-)))A Anonym je provokatér nebo zdravotní extrémista nebo neumí vůbec vařit.A to asi nepřizná,ale já se k tomu přikláním..:-))

  • Anonym
    Anonym |

    19. 1. 2007 19:01

    "Nad vším, co zavání "starými pořádky" se tady občas ohrnuje nos, ale pokud vím, tak nemoc šílených krav, ptačí chřipka ani listerie nás za starých pořádků neohrožovala!"Ctěná paní Ivano C., nebude to náhodou tím, že jsme o nemoci šílených krav, ptačí chřipce, listerióze a dalších nemocích dříve tolik neslyšeli tím, že 1) pokročila věda a výzkum a máme také mnohem rozvinutější (ale i nákladnější) lékařskou péči než za oněch starých pořádků, takže se více ví o tom, na jakou nemoc člověk zemřel (nebo že například vloni ty labutě u Budějovic pošly právě na ptačí chřipku)? 2) máme v nových pořádcích zaplaťpámbu novináře a reportéry, kteří mohou svobodně psát a mluvit?

  • Anonym
    Anonym |

    19. 1. 2007 18:51

    Máslová (nebo jakákoliv jiná jíška) do špenátu, to je prostě humus. A slaninku do těsta, to je ... šup s tím do koše.

  • Daniella K
    Daniella K |

    19. 1. 2007 18:03

    Máslová jiška na cibulce,jako základ pod špenát je supr.A do těsta slaninku nebo klobásku?To je prostě pohádka.Dávám výbornou!!

  • Vlastíí
    Vlastíí |

    19. 1. 2007 14:02

    včera jsem to zrovna vařila pro miláčka-nezávisle na tomto receptu.prostě mě to napadlo. protože ale jíme zdravěji než většila lidiček,palačinky byly z celozrnné mouky a do trouby jsem to jen posypala sýrem. a pekáč vymazávat netřeba-palačinky byly přece taky smažené na oleji..oblizoval se až za ušima:-))

  • Stanislava
    Stanislava |

    18. 1. 2007 13:52

    Opravdu chutné,pouze 2 výhrady.Není nutné vařit 30 min,stačí 10.Použít mražený listový špenát,není nutná zásmažka pokud sypete sýrem.Dobrou chuť.

  • Di
    Di |

    18. 1. 2007 11:08

    A co je tak špatného na školní jídelně? Myslíte si, že je lepší, když se děti místo normálního oběda krmí párky v rohlíku, hamburgery nebo dorty?

  • Ivana C.
    Ivana C. |

    18. 1. 2007 11:05

    Tohle jídlo podle tohoto receptu nemá chybu! Vařím a velmi chutná! Pokud něco zavání školní jídelnou (co konkrétně???), tak to nevařte, ať se z toho neotrávíte. Nad vším, co zavání "starými pořádky" se tady občas ohrnuje nos, ale pokud vím, tak nemoc šílených krav, ptačí chřipka ani listerie nás za starých pořádků neohrožovala!

  • Jana K.
    Jana K. |

    17. 1. 2007 18:26

    Anonymovi: proti gustu žádný dišputát, ale je fakt divný, že to, co chutná všem, nechutná anonymovi :o) že by nějaká "lady", co se teprve učí? ;o) přidávám se s hodnocením k ostatním, špenát na všechny způsoby nemá chybu !!!;o)

  • Lucie
    Lucie |

    17. 1. 2007 14:32

    Dělám tak jednou za 14dní,ale špenát jedině listový,do něj nivu a ne jíšku.nechápu,jak to s jíškou může vůbec jíst.Do těsta bazalku.A navrch jen uzený sýr a zapéct.Takhle výborný,tamto bych neriskovala.Zavání to školní jídelnou.

  • Olda Veselý
    Olda Veselý |

    17. 1. 2007 08:19

    Je to opravdu báječné, moje oblíbené jídlo. I já dávám za 1!

  • Gabča Trčková
    Gabča Trčková |

    16. 1. 2007 20:15

    Do těsta přidávám váhalovu slaninu,krásně vonní a jinak postup stejný.Bez zapíkání v troubě jenom naplnit špenátem posipat sýrem.jakýkoliv salát

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    6. 1. 2007 14:23

    Právě jsme to slupli k obědu. Tedy špenát jsem připravila tak, jak jsem zvyklá (udělám jíšku, přidám povolený špenát, rozkvedlám do něho 1 vajíčko a 6 - 7 stroužků česneku, pokud je hustý, ředím mlékem, pokud je řídký, hustím strouhankou), ale jinak je to přsně podle tohoto receptu. a celá rodina si pochutnala.....Dávám za 1!

  • che
    che |

    6. 1. 2007 12:53

    supercajk.....vrele doporucuju

  • Lucie Hirtova
    Lucie Hirtova |

    4. 7. 2006 02:04

    Hmm, zboznuji palacinky se spenatem. Urcite zkusim!

  • Jana
    Jana |

    22. 6. 2006 20:24

    Já si myslím,že by to mohlo být dobré,mám ráda palačinky i na slano,proč ne se špenátem.Určitě zkusím.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    21. 6. 2006 14:56

    Jestli jste nedělala něco špatně, já také plním palačinky špenátem a zapeču jen se sýrem a je to oblíbená pochoutka. Aspoň jíme všichni společně, jinak stojím u sporáku a hladovci odebírají jednu palačinku za druhou....

  • Anonym
    Anonym |

    21. 6. 2006 14:51

    Katastrofa, suroviny člověk oželí, nebylo jch tolik, ale ta práce!Takové práce a takový blaf z toho vyleze!!!Věřte mi - NEDĚLAT!!!Můj muž snědl (přemohl) tři a zbytek letěl do koše....