Špaldový celozrnný chléb s pohankou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: MartinV

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek špaldová mouka
    • 1
      hrnek žitná mouka
    • 0,8
      lžička kmín
    • 0,5
      lžička koriandr
    • 0,3
      lžička fenykl
    • 1
      lžíce jablečný ocet
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce slunečnicový olej
    • 1
      hrnek mouka bílá - pšeničná
    • mořská sůl 1 a 1/2 lžičky
    • 0,5
      lžička nori droždí + 0.5 třtinový cukr
    • 0,5
      hrnek pohanka
    • 650
      ml voda vlažná dle potřeby
    • slunečnicová semínka a dýňová semínka na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Semeleme mouky včetně soli a koření, pozor, pohanková krupka se dává do těsta celá! Přidáme hladkou bílou mouku, pohankovou lámanku a vypracujeme tuhé (!) těsto. Necháme 5-6 hodin odpočinout, i přes noc - celozrnná mouka natáhne vodu a chléb bude jemnější a lehce stravitelný.
2
Poté vmícháme ocet, vejce, do důlku nadrobíme kvasnice, přidáme cukr a zalijeme kapkou vlažné vody, necháme vzejít kvásek. Zapracujeme do těsta, které musí být dostatečně tuhé, jinak se bochník při pečení propadne. Přeložíme do formy, necháme 1 a 1/2 hodiny vykynout a pečeme 1 hodinu (u pekáren s teploty na nižší teplotu).
3
Výsledek = nadýchaný voňavý chléb, pohanka vytvoří mozaiku a po upečení změkne a připomíná oříšky.
4
Varianty: - přidáme 1 paličku oloupaného a na plátky pokrájeného česneku. Přidáme 1 vetší cibuli rozebranou na kolečka a sekaný libeček.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: