Ostružinový dort

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus
    • 150
      g máslo
    • 1
      žloutek
    • 1
      špetka citronová kůra
    • 75
      g moučkový cukr
    • 250
      g hladká mouka
  • Na ozdobu
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • čokoládové hoblinky
    • mandlové lupínky - loupané pražené
  • Ořechový piškot
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžíce mleté vlašské ořechy
  • Ostružinové želé
    • 8
      želatina
    • 200
      g ostružiny mohou být i mražené
    • 30
      g cukr
    • 1
      ks citronová šťáva z půlky citronu
  • Čokoládový krém
    • 3
      plátek želatina
    • 50
      ml mléko
    • 1
      žloutek
    • 80
      g hořká čokoláda
    • 100
      ml smetana ke šlehání
  • Vanilkový krém
    • 10
      plátek želatina
    • 80
      ml mléko
    • 100
      g cukr
    • 1
      ks vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr
    • 3
      žloutek
    • 80
      g bílá čokoláda
    • 500
      ml zakysaná smetana
    • 500
      ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo, cukr, žloutek a kůru utřeme do pěny. Vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 °C cca 10 minut.
2
Na vychladlý korpus položíme plát ořechového piškotu, na něj překlopíme želé a rozetřeme čokoládový krém. Vše dáme na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Poté naneseme vanilkový krém a necháme ztuhnout v chladu. Dort potřeme tuhou šlehačkou, okraj posypeme praženými mandlovými lupínky a vrch ozdobíme čokoládovými hoblinkami a odloženým ostružinovým želé.
3
Ořechový piškot: bílek s cukrem našleháme do pěny, vmícháme žloutek rozkvedlaný se solí, mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na pečící papír na menší kulatý plát a pečeme při 200 °C cca 5 minut.
4
Ostružinové želé: želatinu namočíme do studené vody. Ostružiny s cukrem a citrónovou šťávou přivedeme k varu, sejmeme s plotýnky a zamícháme želatinu. Část směsi odložíme na zdobení. Ostatní nalijeme do kastrůlku vyloženého potr. fólií a necháme ztuhnout.
5
Čokoládový krém: želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mléko přivedeme k varu, zašleháme do něj žloutek, vymačkanou želatinu a rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty vmícháme našlehanou smetanu.
6
Vanilkový krém: plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě. Mléko s cukrem a vanilkovou dření nebo vanilkovým cukrem přivedeme k varu, sejmeme s plotýnky a zašleháme žloutky. Ve směsi rozpustíme vymačkanou želatinu a čokoládu. Do krému vmícháme kysanou smetanu a našlehanou smetanu.
7
I když je tento dort jak časově, tak finančně náročný je to delikatesa a stojí za vyzkoušení.

Komentáře k receptu

  • František Pazdera
    František Pazdera |

    14. 1. 2010 12:08

    dotaz - pláty korpusů pokládáte na sebe bez promazání, ani džem ani krém, jen nasucho?Výsledný tvar dortu je válcovitý jak to bývá nebo je to spíše oblé jako třeba krtkův dort?Na vanilkový krém,který je plný smetany dáváte ještě vrstvu šlehačky nebo jde už jen o ozdobu? Děkuji

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    16. 2. 2009 18:57

    Nevím odkud recept pochází,mám ho s druhé ruky.Stojí zato ho vyzkoušet.Pekla jsem ho již 3x a na to jak složitě vypadá vždy se mi povedl :o)).

  • Irena Strehleová
    Irena Strehleová |

    16. 2. 2009 18:16

    Tento dort je kompletně opsán z časopisu překvapení nebo chvilka pro tebe,nevím přesně z kterého.