Meruňková žemlovka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks rohlík
    • 1
      l mléko
    • 2
      ks vejce
    • máslo
    • meruňkový kompot nebo broskve
    • skořicový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rohlíky nakrájíme na plátky, rychle namáčíme v mléce (aby nebyly moc rozmáčené) a klademe do mísy z jenského skla (nebo pekáčku) vymazané máslem. Na první vrstvu rohlíků klademe okapané půlky kompotovaných meruněk nebo broskví, posypeme skořicovým cukrem, poklademe kousíčky másla a dáme další vrstvu namočených rohlíků. Ve zbylém mléku (případně ještě přidáme mléko) rozšleháme 2 žloutky a zalijeme připravenou žemlovku. Poklademe kousky másla.
2
Pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C. Když je horní vrstva rohlíků pěkně upečená do červena, navršíme sníh ušlehaný ze 2 bílků a dáme ještě zapéct až sníh zrůžoví.
3
Na talíři posypeme porce skořicovým cukrem a můžeme ještě polít rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu

  • Dusankova
    Dusankova |

    21. 7. 2015 20:43

    Litr mleka na 4 rohliky? Pripadne jeste pridame?? Nekde bude nejspis chyba.

  • Simča S.
    Simča S. |

    21. 7. 2015 17:27

    Já to dělala z čerstvých meruněk - nějak nám moc rychle dozrávají.... A je to SUPER!!!

  • sarka rudlova
    sarka rudlova |

    1. 8. 2011 15:17

    Mezi rohlíky (v mém případě veku) a meruňky jsem přidala ještě tvaroh s cukrem. Nezalévala jsem vajíčkem ani jsem nedávala sníh a byla výborná i tak.

  • lenka kubova
    lenka kubova |

    11. 7. 2007 07:59

    take je dobre posypat jablka grankem

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    4. 4. 2006 12:42

    Já používám taky jen vánočku, je to o moc lepší. Stačí i ta kupovaná, nejlevnější.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    4. 4. 2006 11:58

    Jednou jsme to nějak na Vánoce přehnali s počtem vánoček, tak jsem jednu upotřebila na žemlovku a od té doby ji už z rohlíků nebo veky vůbec nedělám. Doporučuji, vyzkoušejte!

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    24. 3. 2006 21:33

    dnes som ju spravila, ale tiez som pod merunky dala trosku tvarohu.Vyborne!

  • danka lehocka
    danka lehocka |

    24. 3. 2006 19:46

    Recept na žemlovku nájdete medzi pokrmom z ovocia a názov je žemlovka trochu inak.Z tým perníkom a smotanou je to super,dá sa aj prekladať striedavo plnku z rohlíkom.Už inú ani nerobím okrem tejto z marhulami ktorú vyskúšam.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    24. 3. 2006 17:46

    Mohla by jste, paní Danko, napsat, jak děláte tu žemlovku s kysanou smetanou a perníkem. Vypadá to moc zajímavě. Díky. Ivana.

  • danka lehocka
    danka lehocka |

    24. 3. 2006 15:33

    Musím vyskušať,ja som teraz začala robiť z kyslou smotanou a z nastrúhanym perníkom a velmi nám to chutí.Mám rada zmeny ,takže ukladám do oblubených.

  • beba
    beba |

    24. 3. 2006 10:08

    Pani Jana, koľko tých rohlíkov dávate do tvarohu?

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    24. 3. 2006 09:44

    Já taky dávám tvaroh do jablkové žemlovky, ale tak, že tvaroh utřu s cukrem, kouskem másla a žloutkem, zamíchám jej do rohlíků, které jsou spařené mlékem a ještě zamíchám sníh z bílků a na tuto směs nakrájím na plátky jablka, dám skořici, cukr, pokapu máslem a zase dám vrstvu rohlíků a končím stejně ochucenými jablky. Je to výborné !A ještě část z toho dělám s diachromem místo cukru.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    24. 3. 2006 09:31

    Dobré je pod meruňky vždy vrstvička měkkého tvarohu. Já vlastně dávám tvaroh i do jablkové žemlovky:-)