• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Makový závin III.
    Napište svůj komentář k receptu

    Makový závin III.

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.7
    hodnotilo: 16
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Makový závin III.
    Makový závin III.
    Makový závin III.
    Makový závin III.
    Makový závin III.
    Makový závin III.
    4fotografie
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 500
        g polohrubá mouka
      • 60
        g hera
      • 1
        ks vejce
      • 2
        ks žloutek
      • 1
        balení droždí
      • 2
        hrst hrubá mouka
      • 1
        hrst hladká mouka
      • 600
        ml mléko
      • sůl
      • 250
        g mák mletý
      • 100
        g rozinky
      • tuk
      • 60
        g cukr Přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku, máslo

    Postup přípravy receptu

    1
    Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou jakoby pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
    2
    Polohrubou mouku prosejeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké a poddajné by pak moc nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
    3
    Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzálenější části začneme závin zavinovat a zavineme tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod závinu.
    4
    Oba záviny položíme na tukem potřený pečící papír, pečlivě propícháme špejlí, aby mohla unikat pára a horký vzduch a závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50-60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
    5
    Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme když hrnec s náplní postavíme do hrnce se studenou vodou, tu 2-3 krát vyměníme a náplň občas promícháme.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Makový závin

    Makový závin

    Třešňovo-makový závin

    Třešňovo-makový závin

    Makový závin s višněmi

    Makový závin s višněmi

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:21

      ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

    • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:20

      ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

    • Bopik | 30. 3. 2014 16:46

      Vynikající, dávám za 1

    • Ledye | 1. 5. 2013 19:54

      Také se přidávám k hodnocení tohoto receptu. Je opravdu bezvadný, velice dobře se těsto zpracovává a než jsem dodělala oběd, bylo krásně nakynuto. Měla jsem otevřené kompotové hrušky, tak jsem je tam také dala a je to velká mňamka. Moc děkuji, jste skvělý, že jste se podělil o recept. ;-) :-* :-[

    • silvie22377z
      silvie22377z | 24. 12. 2012 04:07

      ja moc kynute testa delat neumim, ale tento se mi fakticky povedl na jednicku...je vyborny..testo se upeklo uplne fantasticky do zlatova...kazdemu moc chutnal...tento recept radim do svych naprosto oblibenych receptu..moc dekuji <:-)

    • Vlasta Novák | 16. 3. 2012 11:27

      Dobrý den, opravil jsem. Díky za info...

    • Veronika
      Veronika | 16. 3. 2012 11:13

      Dobrý den,můžu se zeptat,kolik hrubé mouky? Je tam číslovka 2,ale nevím,zda 2hrsti,nebo je to nedopsané :-) Moc děkuji za radu.

    • Eva
      Eva | 13. 2. 2012 14:31

      Výborný, lehce zvládnutelný. Prostě PARÁDA <3

    • veronika
      veronika | 13. 11. 2011 18:20

      chci se přidat se svojí maximálně příjemnou zkušeností. Závin je moc dobrý, vůbec nepraskl a s těstem se perfektně pracovalo. U válení jsem se střídala se svojí tříletou dcerou a těsto vůbec neprotestovalo. ;-) Přiznávám, že jsem se při postupu nedržela plně návodu. Kvásek prostě dělám ze všeho mléka, cukru i žloutků a droždí a pak přidám jen mouku. Je to pro mě jednodušší a rychlejší a jsem tak naučená z domu, ale výsledek je stejný.Díky za recept

    • recepty73
      recepty73 | 22. 10. 2010 16:58

      Dělal jsem už několikrát,ale bez rozinek.Ty máme rádi maximálně ve tvarohu.Tento závin mi nikdy nepraskne a to ho před pečením ani nepropichuji :-)...

    • Jana Kubáčková
      Jana Kubáčková | 5. 6. 2009 20:41

      Výborný, nadýchaný závin. Do makové náplně jsem přidala lžíci povidel. Přidávám do oblíbených a dávám 1.

    • Iva Cabadajová
      Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:27

      Vynikající recept a hlavně skvěle rozepsaný postup, já jako úplný začátečník v pečení kynutého těsta jsem neměla nejmenší problém.... =) (Ale malá rada pro ostatní začátečníky - na kvásek vám nebude stačit 0,5litrový hrnek jak jsem si myslela - v životě jem kvásek nedělala - musela jsem ho dělat znovu, protože mi půlka utekla =D )

    • Iva Cabadajová
      Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:22

      Tak se také musím přidat k pochvalám, já jako úplný začátečník v pečení s kynutým těstem jsem tento závin včera upekla a ti moji 2 chlapi - přítel a otec slupli jednu nohu ještě než stihla vystydnout. Mě osobně teda podle uvedeného rozpisu přijde náplň hořká (možná jsme měli divný mák), ale to není chyba receptu, ale moje, že jsem ji nejprve neochutnala... :) Dávám za 1 =)

    • Runciter
      Runciter | 12. 9. 2007 19:56

      Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

    • Runciter
      Runciter | 12. 9. 2007 19:56

      Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

    • Anonym
      Anonym | 30. 8. 2007 11:23

      Runciter, skvělý recept a hlavně výborně popsaný postup. Já s pečením začínám a dopadlo to výborně a to i díky tobě. Dávám 1 !!!!

    • Anonym
      Anonym | 23. 5. 2007 07:22

      Makový závin jsem pekla už mockrát,vždy mi praskl,zkusím příště propíchat těsto dle Vaší rady.Pořád je se čemu učit.Děkuji .Evam

    • Jana Cz.
      Jana Cz. | 22. 5. 2007 16:39

      OK, domluveno :-)

    • Runciter
      Runciter | 22. 5. 2007 14:47

      Pro Janu Cz.: Jsem rád, že se Vám recept líbí, doufám, že Vám bude i chutnat, dejte mi vědět, jak se Vám závin povedl.

    • Jana Cz.
      Jana Cz. | 22. 5. 2007 11:50

      Makové dobroty máme rádi, tak zkusím i váš recept. Jinak máte hezky popsaný recept, začátečníci jistě ocení.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Nejlepší dezerty
    Moučníky Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hrubá mouka Mák mletý Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Řez obližprst

    Řez obližprst

    Rychlý, levný oběd

    Rychlý, levný oběd

    Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

    Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

    Pomazánka křenová a česneková

    Pomazánka křenová a česneková

    Skvělá ryba se zeleninou

    Skvělá ryba se zeleninou

    Bramborové pyré s brokolicí

    Bramborové pyré s brokolicí

    Bramborová frittata

    Bramborová frittata

    Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené

    Špenátové těstoviny se sýrem -…

    Třešňová omáčka

    Třešňová omáčka

    Doporučujeme

    30 minut
    Čočková polévka s pórkem

    Čočková polévka s pórkem

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    20 minut
    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    20 minut
    Panna cotta s granátovým jablkem

    Panna cotta s granátovým jablkem

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    Poslední sledované recepty

    41
    Míša řezy
    Míša řezy
    38
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš
    35
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík
    33
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    29
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…

    Zajímavé články

    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle trend musíte zkusit!
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle…
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný…

    Sledujte nás

    AHA.cz Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    AHA.cz Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    AHA.cz Deník Aha! 6.3.2021

    Deník Aha! 6.3.2021

    Dáma.cz Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Dáma.cz Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Ženy.cz Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Maminka.cz Tátové podle zvěrokruhu. Raci jsou úžasně vnímaví, Býci děti uplácejí. Lvi se jimi chlubí

    Tátové podle zvěrokruhu. Raci jsou úžasně vnímaví, Býci děti uplácejí. Lvi se jimi chlubí

    Reflex.cz Filmy a seriály, které letos bojují o České lvy a můžete je vidět online

    Filmy a seriály, které letos bojují o České lvy a můžete je vidět online

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Další doporučené recepty:

    Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
    Makový koláč z čekankového sirupu a…
    Makový koláč z ničeho
    Makový koláč z ničeho
    Makový závin
    Makový závin
    Makový závin s višněmi
    Makový závin s višněmi
    Makrela (ryba) pečená na bramborách
    Makrela (ryba) pečená na bramborách
    Makrela na grilu Institutu kompliment
    Makrela na grilu Institutu kompliment
    • Recepty.cz
    • Makový závin III.
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí