• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
Napište svůj komentář k receptu

Makový závin III.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
Makový závin III.
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 60
      g hera
    • 1
      ks vejce
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      balení droždí
    • 2
      hrst hrubá mouka
    • 1
      hrst hladká mouka
    • 600
      ml mléko
    • sůl
    • 250
      g mák mletý
    • 100
      g rozinky
    • tuk
    • 60
      g cukr Přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku, máslo

Postup přípravy receptu

1
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou jakoby pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Polohrubou mouku prosejeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké a poddajné by pak moc nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
3
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzálenější části začneme závin zavinovat a zavineme tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod závinu.
4
Oba záviny položíme na tukem potřený pečící papír, pečlivě propícháme špejlí, aby mohla unikat pára a horký vzduch a závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50-60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
5
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme když hrnec s náplní postavíme do hrnce se studenou vodou, tu 2-3 krát vyměníme a náplň občas promícháme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Makový závin

Makový závin

Makový závin s višněmi

Makový závin s višněmi

Makový (ořechový) závin od Lidušky

Makový (ořechový) závin od Lidušky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:21

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • kocour.fous | 17. 1. 2016 11:20

    ..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.

  • Bopik | 30. 3. 2014 16:46

    Vynikající, dávám za 1

  • Ledye | 1. 5. 2013 19:54

    Také se přidávám k hodnocení tohoto receptu. Je opravdu bezvadný, velice dobře se těsto zpracovává a než jsem dodělala oběd, bylo krásně nakynuto. Měla jsem otevřené kompotové hrušky, tak jsem je tam také dala a je to velká mňamka. Moc děkuji, jste skvělý, že jste se podělil o recept. ;-) :-* :-[

  • silvie22377z
    silvie22377z | 24. 12. 2012 04:07

    ja moc kynute testa delat neumim, ale tento se mi fakticky povedl na jednicku...je vyborny..testo se upeklo uplne fantasticky do zlatova...kazdemu moc chutnal...tento recept radim do svych naprosto oblibenych receptu..moc dekuji <:-)

  • Vlasta Novák | 16. 3. 2012 11:27

    Dobrý den, opravil jsem. Díky za info...

  • Veronika | 16. 3. 2012 11:13

    Dobrý den,můžu se zeptat,kolik hrubé mouky? Je tam číslovka 2,ale nevím,zda 2hrsti,nebo je to nedopsané :-) Moc děkuji za radu.

  • Eva | 13. 2. 2012 14:31

    Výborný, lehce zvládnutelný. Prostě PARÁDA <3

  • veronika | 13. 11. 2011 18:20

    chci se přidat se svojí maximálně příjemnou zkušeností. Závin je moc dobrý, vůbec nepraskl a s těstem se perfektně pracovalo. U válení jsem se střídala se svojí tříletou dcerou a těsto vůbec neprotestovalo. ;-) Přiznávám, že jsem se při postupu nedržela plně návodu. Kvásek prostě dělám ze všeho mléka, cukru i žloutků a droždí a pak přidám jen mouku. Je to pro mě jednodušší a rychlejší a jsem tak naučená z domu, ale výsledek je stejný.Díky za recept

  • recepty73
    recepty73 | 22. 10. 2010 16:58

    Dělal jsem už několikrát,ale bez rozinek.Ty máme rádi maximálně ve tvarohu.Tento závin mi nikdy nepraskne a to ho před pečením ani nepropichuji :-)...

  • Jana Kubáčková | 5. 6. 2009 20:41

    Výborný, nadýchaný závin. Do makové náplně jsem přidala lžíci povidel. Přidávám do oblíbených a dávám 1.

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:27

    Vynikající recept a hlavně skvěle rozepsaný postup, já jako úplný začátečník v pečení kynutého těsta jsem neměla nejmenší problém.... =) (Ale malá rada pro ostatní začátečníky - na kvásek vám nebude stačit 0,5litrový hrnek jak jsem si myslela - v životě jem kvásek nedělala - musela jsem ho dělat znovu, protože mi půlka utekla =D )

  • Iva Cabadajová | 2. 4. 2009 07:22

    Tak se také musím přidat k pochvalám, já jako úplný začátečník v pečení s kynutým těstem jsem tento závin včera upekla a ti moji 2 chlapi - přítel a otec slupli jednu nohu ještě než stihla vystydnout. Mě osobně teda podle uvedeného rozpisu přijde náplň hořká (možná jsme měli divný mák), ale to není chyba receptu, ale moje, že jsem ji nejprve neochutnala... :) Dávám za 1 =)

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Runciter | 12. 9. 2007 19:56

    Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.

  • Anonym | 30. 8. 2007 11:23

    Runciter, skvělý recept a hlavně výborně popsaný postup. Já s pečením začínám a dopadlo to výborně a to i díky tobě. Dávám 1 !!!!

  • Anonym | 23. 5. 2007 07:22

    Makový závin jsem pekla už mockrát,vždy mi praskl,zkusím příště propíchat těsto dle Vaší rady.Pořád je se čemu učit.Děkuji .Evam

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 16:39

    OK, domluveno :-)

  • Runciter | 22. 5. 2007 14:47

    Pro Janu Cz.: Jsem rád, že se Vám recept líbí, doufám, že Vám bude i chutnat, dejte mi vědět, jak se Vám závin povedl.

  • Jana Cz. | 22. 5. 2007 11:50

    Makové dobroty máme rádi, tak zkusím i váš recept. Jinak máte hezky popsaný recept, začátečníci jistě ocení.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hrubá mouka Mák mletý Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Pečený losos

Pečený losos

Zdravější marokánky

Zdravější marokánky

Kuřecí roláda IV.

Kuřecí roláda IV.

Zapečený pangasius

Zapečený pangasius

Kukuřičný chléb II.

Kukuřičný chléb II.

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

Švestkový rozvar (marmeláda) na…

(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Angreštové / rybízové knedlíky

Angreštové / rybízové knedlíky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

30 minut
Grilovaný hermelín s červenou řepou

Grilovaný hermelín s červenou řepou

30 minut
Grilované portobello s bylinkami

Grilované portobello s bylinkami

30 minut
Zmrzlinové sendviče

Zmrzlinové sendviče

150 minut
Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

40 minut
Steak Chateaubriand

Steak Chateaubriand

Poslední sledované recepty

53
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
46
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
38
Palačinky
Palačinky
37
Americké lívance
Americké lívance
30
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Partnera najdete ve zvěrokruhu: Proč se protiklady přitahují i v astrologii?

Partnera najdete ve zvěrokruhu: Proč se protiklady přitahují i v astrologii?

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem aneb 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem aneb 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Další doporučené recepty:

Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
Makový koláč z čekankového sirupu a…
Makový koláč z ničeho
Makový koláč z ničeho
Makový závin
Makový závin
Makový závin s višněmi
Makový závin s višněmi
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela (ryba) pečená na bramborách
Makrela na grilu Institutu kompliment
Makrela na grilu Institutu kompliment
  • Recepty.cz
  • Makový závin III.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí