Makový závin

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      g máslo
    • 100
      g cukr
    • 20
      g droždí
    • 0,5
      l mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
  • Náplň
    • 450
      g mák mletý
    • 0,5
      l mléko
    • 100
      g cukr
    • 60
      g tuk
    • 1
      lžíce zavařenina
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • med
    • rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí rozpustíme v mléce a vmícháme žloutky. Směs pak spojíme s moukou, rozpuštěným máslem a cukrem. Rukama dobře zpracujeme těsto a necháme asi půl hodiny odpočinout. Mezitím z mletého máku a přísad umícháme nádivku a povaříme.
2
Těsto potom rozválíme, potřeme nádivkou, svineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 45-55 minut.Závin je výborný a vydrží vláčný několik dní.

Komentáře k receptu

  • jakub bajerle
    jakub bajerle |

    15. 10. 2013 17:42

    To trochu spletla měla to napsat jinak . To těsto se mi rosteklo a musim to dělat jinak :-(

  • jakub bajerle
    jakub bajerle |

    15. 10. 2013 17:42

    To trochu spletla měla to napsat jinak . To těsto se mi rosteklo a musim to dělat jinak :-(

  • viky
    viky |

    19. 8. 2013 15:00

    jsem zpatky, zaviny se pecou, pridala jsem navic hrnek mouky, 20g drozdi, 2lzice cukru, zamichala, hodila na hladkou moukou posypany val, a hnetla, pridavala hladkou mouku, do te doby, nez bylo testo vlacne a nelepkave, dva zaviny jsou uz v troube, doufam, ze budou i dobre. ;-) :-))

  • viky
    viky |

    19. 8. 2013 13:57

    autorce receptu nedekuji, je mi naprosto jasne, ze napsala spatna pomer mleka, je ho hodne, kdyby bylo jen 2.5dcl je to v poradku. Bohuzel jsem si to neuvedomila v zaru pekarske vasne, a jdu primichat polohrubou, at ten zavin mohu dodelat Prosim pro dalsi pekarky opravte!!!! :-X O:-)

  • Lolo
    Lolo |

    3. 3. 2013 11:07

    testo je moc ridke a vubec neslo zpracovat. Mleka je moc,a jeste valet.....tak to je vrchol !!! :-(

  • host
    host |

    14. 7. 2012 16:07

    Pridavam se k Jane. Recept je opravdu hrozny. Podle mne je tam prilis mnoho mleka a mouka ma byt polohruba. Rozhodne nedoporucuji.

  • Jana Hrubá
    Jana Hrubá |

    1. 11. 2006 10:46

    Strašné, nešlo mi to vůbec zavinout, při rozválení se mi těsto stále lepilo na vál i na pomoučený a stále se trhalo.Té nádivky je opravdu mnoho. Nakonec jsem půl nádivky odebrala vše prohnětla a nandala do silikonové bábovky. Měla jsem z toho obavu co to udělá po dopečení, ale drželo to při sobě a manžel jí statečně jedl.Podotýkám, že nejsem ve vaření a pečení žádný začátečník.

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    6. 3. 2006 12:14

    Závin je výtečný.Zdálo se mi při zpracování tučné těsto,ale výsledek výborný.Není to klasika nadýchaného kynutého těsta.Podle mne je to závin těstem podobný nekynutým koláčkům.Pekla jsem při cca 180°C.Trošku mi praskl,ale chyba moje,dala jsem více plňky,neboť máme rádi mák. Za 1.