Maková štóla

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 1
      ks droždí
    • 80
      g cukr krupice
    • 150
      ml mléko cca
    • 400
      g hladká mouka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      lžíce citronová kůra
    • sůl -špetka
    • 50
      g zakysaná smetana
    • 150
      g máslo
  • Na potření a posypání:
    • 60
      g máslo -rozpuštěné
    • moučkový cukr -na posypání
  • Náplň:
    • 250
      ml mléko dle potřeby, cca
    • 70
      g cukr krupice
    • 100
      g máslo
    • 4
      lžíce med
    • 300
      g mák mletý
    • 80
      g sušené meruňky -nakrájené(nemusí být)
    • 50
      g vyloupané nesolené pistacie -nasekané(nemusí být)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trošku mléka = kvásek necháme vzejít. Pak přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, žloutky, zakysanku, zbytek mléka a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 40 minut.
2
Na náplň svaříme mléko(dle potřeby) s máslem, cukrem, medem a mákem do zhoustnutí. Máslo můžeme vynechat a přidat mléko. Pak necháme vychladnout.
3
Těsto vyválíme na silnější plát. Potřeme ho náplní a posypeme meruňkami a pistáciemi.
4
Jeden okraj těsta přeložíme přes náplň-asi do jedné třetiny. Z druhé strany těsto svineme do rolády a přehneme přes přeložený okraj.
5
Štólu dáme na plech s pečícím papírem a trošku potřeme máslem. Necháme před pečením kynout cca 25 minut.
6
Pečeme v předehřáté troubě při 180-ti stupních 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme ještě 20 minut. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
7
Po upečení jí opět potřeme máslem a posypeme vrstvou moučkového cukru.
8
***Plnit můžeme i tvarohou nebo povidlovou náplní.

Komentáře k receptu

  • Pavla
    Pavla |

    21. 11. 2016 19:54

    Makovou štolu jsem pekla prvně. Je dokonalá! Děkuji za recept!!

  • Leona
    Leona |

    14. 12. 2014 15:15

    Kalorická bomba, ale tááák dobrá :-*

  • Irena Matějů
    Irena Matějů |

    21. 11. 2014 20:10

    Je výýýýbornáááá ! Také jsem volila čistě makovou nádivku , na novoty nás bohužel moc neužije .

  • Věra Mrákotová
    Věra Mrákotová |

    14. 12. 2012 13:48

    Dobrý den. Štola voněla už při pečení tak báječně, že si manžel myslel, že jsem se pustila do pečení vánočky. Těsto výborné a zůstala jsem jen u makové náplně, meruňky s pistáciemi jsem nedala a je vynikající tak jako tak. Příští týden se na ní chystám ještě jednou. Děkuji Vám za recept a přeji klidné sváteční dny.