Jablečný koláč "Tart Tatin"

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravte si větší, hlubokou pánev s průměrem cca 30 cm a poklici, která se může dát do trouby. Též poslouží remoska. Trouba by měla být předehřátá na 220 °C, ale bude to tak hodinu trvat, než se koláč bude dávat do trouby, takže ji zapněte podle vlastni zkušenosti. Z jablek vyndejte jádřince, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. V míse je pokapejte citronovou šťávou.
2
Na pávni rozpusťte máslo a přidejte všechen cukr. Při vyšší teplotě (např. 6 z 9 stupňů) za stálého, pomalého míchání opatrně nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekutý, skořicově hnědý karamel, který bude plavat v rozpuštěném másle. Pánev sundejte z plotny a začněte do ni skládat jablka, co nejtěsněji vedle sebe. Zbylé čtvrtinky můžete nakrájet na menší kousky nebo plátky a ty nastrkat do mezer.
3
Pánev vraťte na plotnu, snižte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupňů) a pod pokličkou nechte jablka změknout. Trvá to asi 15-20 minut. Po 20-ti minutách sundejte poklici, teplotu zvyšte (5 z 9 stupňů) a nechte 15-20 minut bublat, aby se šťáva odpařila. Po této době by jablka měla být už hodně měkká a šťáva/karamel hustší. Na pultě vyválejte listové těsto do kulatého tvaru, asi 5 cm větší než je průměr pánve. Těsto by mělo být tak 4 mm tlusté.
4
Pánev sundejte z plotny a vložte do ní těsto. Okraje těsta opatrně placatou vařečkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbylého těsta lze udělat tenký proužek, který se ještě přidá okolo koláče v pánvi. Do těsta udělejte několik děr vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára, a celou pánev (BEZ poklice) vložte do trouby na 15-20 minut.
5
Těsto by mělo být krásně zlaté. Po vyjmutí nechte pár minut zchladit. Nožíkem opatrně objeďte okraj těsta, aby se nepřilepilo na pánev. To nejchoulostivější je koláč z pánve vyklopit. Já jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pečící plech (nebo talíř). Musí se to dělat když je to ještě horké!!
6
Nejlépe chutná vlažný, podávaný s málo slazenou šlehačkou nebo mascarpone.
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr krupice Jablka Listové těsto Máslo

Komentáře k receptu

  • ToMiChutná.cz
    ToMiChutná.cz |

    10. 11. 2013 13:02

    Stačí přidat kyselá jablka a bez citronu se obejdete. Do Tarte Tatin jsou lepší kyselejší jablka, golden delicious jsou moc sladká.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    24. 8. 2007 21:06

    Dělám téměř stejný koláč ale s meruňkama a taky je to výborné. Já ho peču v ohnivzdorné skleněné zapékací míse, ve které dobře vidím, jestli je už upečený.

  • Klarita
    Klarita |

    22. 8. 2007 13:17

    Ja jsem to spis blbe napsala. Ma to byt ta panev ktera se muze dat do trouby :-)

  • Jitřenka Němcová
    Jitřenka Němcová |

    22. 8. 2007 10:43

    Hmm, to vypadá úžasně, i když pracně. Zkusím a pak řeknu, jaké to bylo. Jen jedna věc mi není jasná. V úvodu píšete, že mám najít poklici, která se může dát do trouby, ale pak se to peče BEZ poklice. Nebo blbě čtu a týká se to pánve? Mám super titanovou pánev, ta by se na to hodila.