Hraběnčiny řezy - strouhané

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 53
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g moučkový cukr
    • 250
      g hera
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 10
      ks jablka
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžička skořice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • vlašské ořechy dle chuti - nejsou nezbytné
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: hladkou mouku prosejeme, přidáme žloutky, Heru, cukr moučka a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva kusy 2/3 a 1/3, vše dáme do mikroténového sáčku na mrazák. Jablka oloupeme a nastrouháme. Vanilkový cukr smícháme se skořicí. Bílky ušleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Formu (hluboký plech z trouby) vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Na dno nastrouháme větší kus (2/3) těsta z mrazáku, mírně uplácáme, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, případně přidáme nasekané vlašské ořechy. Dále navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a pěkně uhladíme. Nakonec rovnoměrně nastrouháme menší kus (1/3) těsta z mrazáku (to už neuplácáváme, aby zůstal efekt pěkných hoblinek).
2
Poznámka: těsto i jablka strouháme na hrubém struhadle. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 30-40 minut.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Andinkaaa
    Andinkaaa |

    5. 7. 2017 17:25

    no ja tam vzdy musim dat trosku mleka jinak me to testo nedrzi a neni pekne hladky a spojeny

  • Hanka PAT
    Hanka PAT |

    11. 10. 2015 13:26

    zapomnela jsem oddelit bilky, takze vse bylo v teste. testo pak neslo strouhat. tak jsem ho dospod jen naplacala a navrch natrhala. Chutove moc dobry.

  • Karin
    Karin |

    26. 9. 2015 16:51

    Opravdu výborné :-) doporučuji všem ochutnat ;-)

  • Tomáš
    Tomáš |

    22. 3. 2015 13:33

    Recept je moc dobrý,doporučuju do jablek přidat ještě 2lžíce medu .A pochopitelně ubrat cukru aby moučník nebyl přeslazený :-)

  • iko
    iko |

    15. 10. 2014 09:03

    Recept je výborný, není příliš sladký ale ani málo. Jako teplý a čerstvý chutná moc a určitě budu dělat. Udělala jsem na velký brutvan a bylo toho i dospod tak akorát i dobře se propeklo. Výýýborný. <:-)

  • Dáša
    Dáša |

    3. 9. 2014 16:08

    Moje babička do jablek přidává ještě trochu pudinkového prášku,aby až jablka pustí šťávu,nebylo těsto rozčochtané ;-)

  • Tanďas
    Tanďas |

    9. 2. 2014 10:59

    Mňam.........Výborné :-!

  • Martina
    Martina |

    10. 1. 2014 11:32

    Fakt super recept! Obrovská mňamka. ;)

  • Míša
    Míša |

    18. 11. 2012 21:36

    Vynikající, chutnalo celé rodině :)

  • iva kratka
    iva kratka |

    24. 10. 2012 19:14

    jsou vyborne a kdyz bylo testo poradne studene tak se dobre strouhalo, jinak by to vubec neslo

  • iva kratka
    iva kratka |

    24. 10. 2012 19:14

    jsou vyborne a kdyz bylo testo poradne studene tak se dobre strouhalo, jinak by to vubec neslo

  • maruska
    maruska |

    24. 9. 2012 16:45

    moc dobre jednoduche a syte :-[ :-[ :-[

  • maruska
    maruska |

    24. 9. 2012 16:45

    moc dobre jednoduche a syte :-[ :-[ :-[

  • M.e.d.l.i.n
    M.e.d.l.i.n |

    21. 9. 2012 16:33

    Tak jsem je dneska upekla a musím říct že jsou vynikající....přímo skvělé.Jen jsem tam místo jablek dala hrušky :-) máme jich moc.Tak že u mě za 1

  • Jana
    Jana |

    31. 10. 2011 10:09

    Tenhle koláč je fakt úžasný - jednoduchý, rychlý a neuvěřitelně dobrý....., babička taky dává rozinky v rumu, prý pro pevnější zdravíčko :-D , ale pro děti samozřejmě bez nich - byl hned pryč ještě teplý. Příště musím udělat 2 plechy.

  • kuznka
    kuznka |

    8. 9. 2011 16:12

    Výborný, jen škoda, že nebyl ze dvou dávek, byl hned pryč :-)))

  • nnln
    nnln |

    13. 4. 2011 09:42

    přidávám do jablek i trochu rozinek. a když jsou ještě namočené v rumu.. dobrota! ale koláč je "k sežrání" i bez nich:)

  • Terrad2
    Terrad2 |

    12. 4. 2011 21:37

    Tyhle řezy jsou fakt žravé a mohla bych je dělat každý týden <3 .

  • Tamriko
    Tamriko |

    4. 12. 2010 09:47

    nemám co dodat, prostě nadýcháná jablečná mňamka

  • Blanka L.
    Blanka L. |

    30. 1. 2010 18:05

    Naprosto mňamózní, dala jsem do těsta jen 50g cukru, do bílků taky 50g cukru a do jablek 1 cukr vanilkový a bylo to sladké tak akorát.Bílek šlehejte nejprve se špetkou soli (či špetkou cukru) do tuha, pak přisypte cukr a šlehejte až bude lesklý a ještě tužší. Dávám 1* a moc chválím. Dokonce odsouvá můj dosud nejoblíbenější moučník jablkovec na 2. místo.

  • Zuzana Štěpánková
    Zuzana Štěpánková |

    24. 6. 2009 12:09

    Řezy byly výborné. Do sněhu jsem nedávala žádný cukr, jenom do jablek jeden vanilkový a jeden skořicový a bylo to akorát. Myslím, že jinak to musí být strašně sladké.

  • Jana G
    Jana G |

    22. 3. 2008 19:40

    Velmi chutny zakusok. Pod jablka som dala nasekane orechy, ale aj bez nich by bol vynikajuci. Nabuduce by som do jablk pridala trosku Solamylu, aby sa stavou nenasiaklo spodne cesto.

  • Iljuša
    Iljuša |

    16. 3. 2008 14:04

    Chtěli jsme obměnu - Do těsta jsem rozmíchala 2 lžíce kakaa a náplň jsem dala tvarohovou, postrouhala zbytkem hnědého těsta :-)) Sníh jsem nedávala, bílky jsem upotřebila jinde

  • Alena Vránová
    Alena Vránová |

    15. 3. 2008 12:24

    Tento recept dělám již několik let, je skvělý! Přisypávám však do sněhu cca třetinu balíčku pudinku. I do jiného sněhu na jinou buchtu.Někdyvanilkový, někdy ananasový, karamelový. Ten sníh po upečení se tváří jako pusinky. A v létě, když je dostatek ovoce, dávám jakékoliv ovoce, se vším to je príma a pokaždé je to jiné.

  • jiřule
    jiřule |

    14. 3. 2008 22:40

    pro lili los: puding v prášku . do tvarohové směsi se přimýchá vanilkový puding v prášku.

  • Anonym
    Anonym |

    13. 3. 2008 17:43

    trapas větší fotky by nebyla?mohlo by to tu bejt teda přehlednější !:(:(:((:(:(:(:(:( dost se v tom nevyznám;);););););)

  • Terezka M
    Terezka M |

    10. 3. 2008 17:34

    Je skvělý! Nejlepší k horkému kafíčku na odpoledne bo k horkému kakau k nedělní snídani! Děti na svačinu se přímo oblizují:)

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    10. 3. 2008 15:01

    Tento recept peču už řadu let. Jedna rada, aby byl sníh pevný: šlehejte ho ve vodní páře, tzn. že si dám na sporák větší kastrol s vodou, do něj vložím menší tak aby byl nad vodou, do něj vliju bílky s cukrem a šlehám el. šlehačem při varu vody. Sníh je velmi pevný, je vpodstatě uvařený a nikdy neklesne.

  • Jana C.
    Jana C. |

    5. 3. 2008 17:51

    Tak jsem zrovna dopekla,a je to opravdu dobrota.Jen se mi to trošku hůř krájí,ale to nevadí.Dávám 1!!!!!!

  • Lucie
    Lucie |

    3. 3. 2008 14:05

    Upekla jsem v sobotu, místo jablek jsem dala vanilkový pudink (manžel nejí pečená jablka) a bylo to moc dobré.

  • Ostružina Lesní
    Ostružina Lesní |

    2. 3. 2008 17:09

    Super recept, rodina si mlaskala.

  • Petra Brethová
    Petra Brethová |

    2. 3. 2008 11:01

    Výborné!!všem nám moc chutnalo!!!

  • Anonym
    Anonym |

    1. 3. 2008 21:48

    Už jsem to udělala a všichni se jenom olizovali. Vážně skvělé. Zase se mi zbíhají sliny, když vydím tu fotku :-)

  • Di
    Di |

    1. 3. 2008 14:54

    V prášku, aby náplň lépe ztuhla.

  • lili los
    lili los |

    1. 3. 2008 09:09

    potrebuji pomoc!delam stejny řez jen s tvarohovou naplni a tam prijde vanilkovy puding ale nevim jaky v prasku nebo udelany?prijde tam jesce 750 tvaroh,300d ml.cukr 3 zloutky,vanilk.cukr a snih ze 4bilku.dekuju

  • Eva
    Eva |

    29. 2. 2008 20:42

    Je to moc dobré, dávám jedničku. (Několikrát upečeno a rychle snězeno - nestačí to uležet:))

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    28. 2. 2008 10:48

    zkusila jsem to s hruškama, bylo to super!!

  • Anonym
    Anonym |

    27. 2. 2008 10:55

    Já mám tento recept už několik let, dostala jsem ho od kamarádky. Když nemám ořech, ta použiju strouhaný kokos.

  • Zlata
    Zlata |

    27. 2. 2008 10:23

    Tohle dělá moje mamča taky s jablkama , ale jedla sem to i s borůvkama a to bylo možná ještě lepší. Moc dobrá buchtička mňam mňam...

  • Jana
    Jana |

    25. 2. 2008 18:33

    Protože mám na zahradě hodně rybízu, používám jej místo jablek, ale bez skořice a ořechů. Je to výborné. Někdy nanesu na povrch čokoládovou polevu a to už je skoro zákusek.

  • Heda
    Heda |

    25. 2. 2008 10:02

    tento recept peču taky hodně dlouho je rychlý a dobrý. Jen základní spodní vrstu vyválím nebo upatlám rukou. Dávám ořechy i kokos podle toho co zrovna mám. Taky dávám na polovinu polohrubou mouku.

  • Anonym
    Anonym |

    24. 2. 2008 17:23

    já zkusím recept na svoje narozeniny pak napíšu

  • jitka
    jitka |

    24. 2. 2008 14:54

    Peču řezy podle tohoto receptuauž už delší dobu. Moc nám chutnají a vždycky se povedou.

  • vera machacova
    vera machacova |

    23. 2. 2008 23:25

    Milé kuchařky,recept je dobrý,já jsem vyzkoušela místo jablek tvaroh s rozinkami a ořechy a chutná skvěle

  • Markýza První
    Markýza První |

    23. 2. 2008 14:10

    Tyhle řezy peču často, říkám jim strouhané. Jsou celkem levné a jednoduché. Dávám 1

  • Jana
    Jana |

    23. 2. 2008 09:30

    Je to výborný koláč, dělám ho už dlouho. Někdy přidávám místo ořechů trochu kokosu pro obměnu. Výborné :-)

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    4. 2. 2008 12:54

    Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli, bude z toho krásně tuhá hmota a teprve pak přidejte cukr a šlehejte už jen zvolna. S ním už to není klasický tuhý sníh, ale mazlavá hnota, kterou nanesete na jablka.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 2. 2008 23:57

    super recept, priste to dam tu spodni vrstvu mensi a mozna i voce jablekjen mi prosim jeste poradte, jak vyslehat ty bilky do tuhe peny, zkousela jsem to rucnim slehacem i robotem, ale tuhe to nebylo, mozna jsem tam dala moc cukru ci soli??? doma jsme to driv slehali samotne rucne v takove nadobe s pistem a slo to vzdy...

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    5. 11. 2007 12:26

    Tyto řezy peču už několik let,ale podle mě je rychlejší rukou těsto vymačkat na vymazaný plech než strouhat.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    5. 11. 2007 12:01

    Také jsem pekla v sobotu, vršek jsem měla už krásně zlatý, tak jsem vypla troubu, ale po nakrájení byl spodek ještě nedopečený, šupla jsem to zpátky jen na spodní pečení, jak jsem byla naštvaná, tak jsem ani neochutnala, ale v neděli už byly řezy super rozležené, moc dobré, s tím strouháním je to rychlovka. Taky jsem dala rovnou skořicový cukr a nasekané ořechy. Dávám 1!!

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    5. 11. 2007 10:05

    A já dávám také 1,dala jsem skořici,ořechy a pokapala hojně rumem,vynikající!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 11. 2007 10:03

    V sobotu jsem je tedy upekla a je to pravda, že čím jsou starší, tím jsou lepší. Už druhý den byly daleko lepší a už tam je jenom kousíček - a je to nebe v hubě !! Moc se mi líbí to strouhání těsta, příště dám o trošku méně mouky - bude stačit jenom 40 dkg, aby ta spodní vrstva nebyla moc vysoká. Nastrouhala jablka, posypala skořicovým cukrem a strouhanými ořechy a další suroviny. Brzičko budu opakovat, je to moc dobré !!!

  • Marta Bochezová
    Marta Bochezová |

    5. 11. 2007 06:54

    Dávám 1***** pekla jsem v sobotu dopoledne a v neděli už nebylo :-) opravdu výborné, dala jsem hodně jablek, takže krásně šťavnaté. jen cukry jsem nemíchala, prostě jsem jablka posypala nejdříve skořicí a pak vanilkovým cukrem :-) díky za recept :-)

  • Silvie Josefi
    Silvie Josefi |

    4. 11. 2007 12:21

    Mile kucharinky,presne tak to bylo.Puvodne se opravdu spodni testo melo vyvalet,ale bylo to zdlouhave,pracne,trhalo se to,lepilo na valecek atd.Pak jsem si vzpomnela,ze mam recept na jine rezy,kde se obe testa strouhaji,vyzkousela jsem to i na teto "Buchticce jablickovce" a povedlo se:o)Takze:valecek do kose a struhadlo do ruky!!!;o)

  • Maruška *
    Maruška * |

    4. 11. 2007 05:09

    Mám stejné zkušenosti jako květka. Řezy jsou moc dobré, ale problém byl s vyvalováním spodní placky, lepila se a trhala. Teď jsem podle rady těsto nastrouhala a je po problému. My máme rádi ořechy jenom pomačkané ("podrcené") v ruce. Jsou to velké kusy a v moučníku nám takto chutnají. Omylem se ze mne stal 2.11.2007 Anonym - komentář jsem odeslala dříve, než jsem zadala jméno. Úmysl to nebyl. :-)))

  • Květa Štěpánková
    Květa Štěpánková |

    3. 11. 2007 14:43

    Nesouhlasím s anonymem, řezy dělám již mnoho let a tahle vychytávka se strouháním i dolní placky je super pomoc, protože se při vyvalování opravdu trhá, lepí na váleček a tak jsem místo vyválení celé placky záplatovala. Dík za typ.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 11. 2007 06:31

    Nejjednodušší je těsto vyválet už na pečícím papíře a s ním potom přenést na plech. Je to mnohem rychlejší, než strouhat. Navíc, dá se i vymačkat rukou v krajích a upravit do požadovaného tvaru.

  • Anonym
    Anonym |

    2. 11. 2007 18:17

    Vyzkoušeno. Mám stejný recept pouze s tím rozdílem, že se spodní placka vyvalovala a měla jsem trochu problém s tím, že se mi často trhala. Ten nápad s nastrouháním je bezva. Dávám za 1. :-)

  • Alena H.
    Alena H. |

    1. 11. 2007 10:42

    Rovněž mohu doporučit, dělám takto už dlouho, řezy jsou vynikající.

  • barča
    barča |

    31. 10. 2007 16:23

    Znám tento recept dlouho a mohu vřele doporučit, je fakt moc dobrý, dělám ho často. Vyzkoušejte.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    31. 10. 2007 12:13

    No, díky tomuto komentáři pí. Kovářové je prostě MUSÍM vyzkoušet už tento víkend. Nemůžu si pomoct.....

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    31. 10. 2007 11:15

    Jedla jsem řezy přímo od autorky a jsou neskutečně dobré :-) Čím déle je necháte uležet, tím jsou lepší...

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    31. 10. 2007 11:02

    Velice sympatický recept, ukládám a brzy zkusím. díky za něj :o)