• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Holubci od rodilé Ukrajinky
    Napište svůj komentář k receptu

    Holubci od rodilé Ukrajinky

    autor: Uljana
    0.0
    moje hodnoceni
    4.5
    hodnotilo: 13
    doba přípravy: 60 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Holubci od rodilé Ukrajinky
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 1
        ks bílé zelí
      • 500
        g mleté maso smícháme hovězí a vepřové mleté maso
      • 500
        g rýže
      • 1
        mrkev
      • 1
        cibule
      • rostlinný olej
      • 2
        lžíce rajský protlak
      • sůl
      • pepř mletý
      • polévkové koření

    Postup přípravy receptu

    1
    Do vroucí vody vložíme hlávku zeli, a spařené listy postupně odtrháváme, odřízneme tvrdší část listu, která spojuje listy a kořen (promiňte nevím, jak se to česky řekne) a dáváme do mísy.
    2
    Postupně si uděláme náplň.
    3
    Orestujeme na oleji nakrájenou na kostičky cibuli a nastrouhanou mrkev.
    4
    Spaříme ryži, a vystydlou přendáme do velké mísy spolu s mletým sýrovým masem a orestovanou cibuli s mrkví.
    5
    Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření dle chuti a vše důkladně rukama promícháme.
    6
    Do spařených listů dáváme náplň a zabalíme jako psaníčko.
    7
    Na dno velkého hrnce naskládáme zbytek zelí a skládáme hotové závitky (holubce) těsně vedle sebe. Povrch ještě zakryjeme zelnými listy (pokud nám zbyly) a zalijeme osolenou vodou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce rajského protlaku.
    8
    Vody musí být tak trochu víc než půl hrnce ve kterém vaříme.
    9
    Na mírném ohni povaříme 30-40 minut, podle počtu závitků.
    10
    Podáváme s houbovou nebo žampiónovou omáčkou, nebo jen tak se smetanou.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Ukrajinský boršč od rodilé ukrajinky

    Ukrajinský boršč od rodilé ukrajinky

    Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

    Holubce v bešamelu - plněné zelné…

    Uruguayský hovězí rib-eye steak

    Uruguayský hovězí rib-eye steak

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Jarka
      Jarka | 12. 2. 2016 21:35

      Já dělám Hloubce podle mé babičky která pocházela z Ukrajiny a právě že v jednoduchosti !!!!! je ta síla..jistě co oblast to jiný recept...ten náš "pravý" recept je. 1kg mletého masa vepř.+hovězího , na 3-4 balíčky vařené rýže... + pouze sůl a pepř .Zabalit do spařených zelných listů se skrojeným košťálem... cca 16 ks závitků.V hrnci na dně listy proti připálení závitků, zalít vodou,vařit necelé 2 hodiny ...po hodině přidám cca 2 rajské protlaky, jen tak hrncem zavrtím aby se holubci nerozpadly.Žádný česnek...cibule...zakysaná smetana...kečup..nic !!!

    • zuza
      zuza | 26. 9. 2015 15:57

      urco syrova.. :-)

    • Ondřej
      Ondřej | 1. 8. 2015 10:29

      Dnes jdu na to, jen nevím ta rýže má být vařená nebo syrová? :-P

    • :)
      :) | 4. 1. 2013 20:56

      na ukrajinu jezdim kazdej rok a tohle je moje nejoblibenejsi jidlo... tak to jdu vyskouset

    • :)
      :) | 26. 6. 2012 15:44

      miluju Zakarpatí! <3

    • 47ave
      47ave | 1. 1. 2012 15:53

      Taky pravé ze Zakarpatské Ukrajiny. Při nakládání zelí vložíme na dno tak dvě celé hlávky zelí. Když je zelí ukvašené, tak kolem vánoc, hlávky vyjmeme, rozdělíme na jednotlivé listy a plníme směsí: 1,5kg mleté vepřové plece, 1,5kg uzené krkovice nakrájené na kostičky, 0,5kg rýže (vařené jen 5min), 2 cibule pokrájené syrové, 2 cibule pokrájené osmažené, pepř, sůl, čebrec (můžete nahradit tymiánem, ale pozor ať množství nepřeženete). Promícháme a plníme dolistů, které klademe vedle sebe do hrnce, až je plný. Na dno dávám zbytky listů a košťálu. Zalijeme vodou, zatížíme obráceným talířkem, přikryjeme poklicí a vaříme, až je list zelí měkký. Podáváme teplé přelité sladkou šlehačkou. Chutnají výborně i za studena. Kdo chce tak jako příloha chléb. Právě jsem jeden dojedl a nemá to chybu.

    • recepty73
      recepty73 | 28. 10. 2010 21:39

      Také znám ,,Holubce,, od jedné ukrajinky,která je výbornou kuchařkou,ale nejpodobnější tomu jejímu receptu jsou ty od p.Vránové-Holubci.Vůbec tam nedává mrkev ani rajče nebo protlak. Ale věřím,že jsou taky dobré... ;-)

    • Petule B.
      Petule B. | 16. 2. 2009 22:49

      Vážně vynikající! Jen jsem si dovolila vynechat mrkev a dát závitky do velikého pekáče a pekla jsem je přikryté v troubě, jinak dle receptu, i se zbytkem pokrájených listů okolo. Na závěr jsem je na chvíli odkryla, takže chytly takové ´nahnědlé puchýřky´. No neskutečná bašta! Dělala jsem je na rodinnou sešlost a chválili všichni bez rozdílu. Pár jich zbylo a druhý den na studeno také neměly chybu. Rozhodně za 1.

    • Hana Š
      Hana Š | 16. 2. 2009 12:16

      Výborné! Moje tchyně na UA přikrývá hrnec obráceným talířem a zatěžká hrnkem s vodou, aby se holubce nerozbalily ;) Jinak je to moje nejoblíbenější ukrajinské jídlo!!!

    • Uljana Kimačenko
      Uljana Kimačenko | 15. 7. 2008 18:00

      Tak to mě opravdu těší (a moc), že se Vám tento recept moc libí a že hodnotíte jej za 1. Ohledně toho zeli, tak pokud ne seženete menši hlávku, dá se udělat i z velké, akorát budete muset rozdělit jeden lis na 2, ale věřte mi, že je s tím hodně práce, proto doporučuji sehnat tu menší &#61514; určitě to není nadlidský výkon &#61514;Česky si myslím že mluvím dobře jen proto že jsem tady studovala &#61514;

    • Oldřich Gargulák
      Oldřich Gargulák | 15. 7. 2008 09:01

      Že Vám to ale trvalo!!! Skoro tři minuty.....Když včééra tu bylo tak mrtvo...

    • Jana Remková
      Jana Remková | 15. 7. 2008 00:16

      Ale koukám až teď,že jste neznámkoval a opovažte se to kazit!!Já dala za 1!!!

    • Jana Remková
      Jana Remková | 15. 7. 2008 00:15

      Já vás asi Oldo zabiju,ne zbiju!!! Tohle je super recept,jedla jsem to,vynikající!! Už je to asi půl roku,ale vím,že ti mistři kuchaři mi museli dát recept,protože to fakt bylo moc dobré.Vám to nechutnalo?

    • Oldřich Gargulák
      Oldřich Gargulák | 14. 7. 2008 15:10

      Koupil 1kg masa, ale doma našel jen 0,5kg rýže, takže to nemělo chybu. Příště udělám tu omáčku, protože 1kelímek zakysané smetany na 1osobu je moc! Příjemně mě překvapuje že jsme, toto chutí dietní jídlo, ještě nikdo nevylepšili česnekem. Červené nebo bílé? Vyřešeno kompromisně Modrým Portugalem. ...Zabite mě, dávám 3

    • Oldřich Gargulák
      Oldřich Gargulák | 14. 7. 2008 11:00

      Uljano, tak krásně česky napsaný recept, od cizinky, mám slzy v očích...Ale jinak? Už jste u nás zkoušela koupit malou hlávku? Já před chvílí. Ale zkuste ji v marketu vyrobit ze čtyřkilového obra! Už jsem to skoro měl. Jenom ze staré známosti nevolali ty, co Vám dají obleček s rukávy dozadu. To lupení mi narvali do dvou tašek, tak to přebírám. ....a tam tomu říkáme "košťál".

    • Jana Pátková
      Jana Pátková | 13. 7. 2008 22:20

      To jsem ráda pane Oldo, že jsme si "kápli" do noty, jak píše Věra z DC, je to dobroučké a skoro laciné jídlo, jenom fakt, že jsem tam nedala mrkev, ale cibulku jsem osmažila přesně viz recept, a toho nějakého "bydlícího" určitě najdete ! A to víno také,že ?

    • Oldřich Gargulák
      Oldřich Gargulák | 13. 7. 2008 21:56

      Zítřejší oběd je vyřešen! Akorát mi bude chybět spolustolovník; stejně jako o víně se i o jídle má u tabule hovořit. Díky za tip!

    • Jana Pátková
      Jana Pátková | 13. 7. 2008 20:50

      To jsem celá já, komentuji a říkám, že dnes bylo k obědu, velice dobré, místo protlaku jsem šoupla kečup ostrý a smetanu na dovaření, jen tak. K tomu nové brambory a bylo to fajné. Dala jsem 1 a proto mě utekl komentář. Je to oběd - skoro laciný, není moc pracný a je to dobré, říká Jana.

    • Tereza J.
      Tereza J. | 27. 6. 2008 15:10

      Vierka , u nás sa to robí rovnako, až na tú mrkvu, robí sa to aj v Poľsku, my to to máme tu i tu blízko, len sa tiomu u nás hovorí obyčajne : plnená kapuasta.

    • Věra z DC
      Věra z DC | 27. 6. 2008 09:44

      Tak jsem to opět s úspěchem zopákla a vidím, že mezitím nikdo jiný. Škoda, je to moc dobrý.

    • Věra z Dc
      Věra z Dc | 22. 10. 2007 07:46

      Vyzkoušela jsem přesně dle receptu a musím pochválit. Je to vynikající a byl to plný 5 l hrnec a všechno zmizelo. Fakt dobrý a levný pokrm. budu dělat častěji !! díky za recept a dávám 1 * Doporučuji také vyzkoušet :-))

    • Anonym
      Anonym | 29. 8. 2007 16:17

      Zrovna jsem premyslela, co budu dnes varit a Martin mi svym komentarem pripomel tento recept, ktery me take naucila kamaradka z ukrajiny. Nekdy zeli jenom nastrouhala a rikala tomu line holubce, ale jinak byl postup naprosto stejny a byla to v obou pripadech velika dobrota. Vzdy jsme jedli jenom se zakysanou smetanou a nemelo to chybu. Navic miluji jidla z jednoho hrnce.

    • Martin
      Martin | 28. 8. 2007 21:56

      toto je správný recept. Jedl jsem holubce již od několika ukrajinek a všechny je vařili takto

    • Petr Novák
      Petr Novák | 17. 1. 2007 11:37

      Já je dělám podle mojí matky(byla Polka) také trochu jinak.Hlávku ve velkém hrnci postupně ovařuji aby šla lépe rozebrat.Mleté maso orestuji s kořením na pánvi a do masa vmíchám i zbytek na kostičky nakrájeného zelí(srdíčko).Tuto směs smíchám s uvařenou rýží a naplním zelné listy.Na dno hrnce dám pařáček a začnu skládat závitky.Do vody kápnu trochu octa a zhruba 1 hod. pařím.Holubce tím získají lehce navinulou chuť.Holubi,jak jim říkáme,potom opékám do zlatova na pánvi a jíme je jen tak protože to nemá chybu.

    • Stanislava Šourková
      Stanislava Šourková | 16. 1. 2007 13:48

      Moje babička byla také rodilá Ukrajinka, ale dělala je trošku jinak, do masa vmíchala nastrouhanou bramboru,ale mrkev tam nedávala, vždy jich musela udělat pořádný kopec protože jsme je všichni milovali a tak kdo zaváhal neměl.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Hovězí
    Maso Hovězí Vepřové Oběd Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Cibule Mleté maso Mrkev Pepř mletý Polévkové koření Rajský protlak Rostlinný olej Rýže Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Mexická omáčka

    Mexická omáčka

    Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

    Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

    Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem

    Špenátový závin se špenátem, slaninou…

    Jahodový pohár

    Jahodový pohár

    Kuskusový salát s jogurtem

    Kuskusový salát s jogurtem

    Sýrová pomazánka Eli

    Sýrová pomazánka Eli

    Aspikové mističky

    Aspikové mističky

    Rajčatový krém z čerstvých rajčat

    Rajčatový krém z čerstvých rajčat

    Jednoduchý jogurtový beránek

    Jednoduchý jogurtový beránek

    Doporučujeme

    95 minut
    Hovězí sekaná Wellington

    Hovězí sekaná Wellington

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    36
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    32
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    31
    Míša řezy
    Míša řezy
    30
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle
    29
    Palačinky
    Palačinky

    Zajímavé články

    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky i na plech!
    Perník s jablky a banánem: Vláčný koláč z remosky…

    Sledujte nás

    AHA.cz Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    Velký strach o Bohdalovou: Skončila v nemocnici!

    AHA.cz Exmanželka nemocného Štaidla děsí: Řeči o smrtelné posteli

    Exmanželka nemocného Štaidla děsí: Řeči o smrtelné posteli

    AHA.cz Deník Aha! 20.1.2021

    Deník Aha! 20.1.2021

    Dáma.cz Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Dáma.cz Zmizely z obrazovek i stříbrného plátna: Pamatujete si ještě tyto herečky?

    Zmizely z obrazovek i stříbrného plátna: Pamatujete si ještě tyto herečky?

    Ženy.cz Evoluce dámských šatů: Který rok ovládly puntíky, vycpaná ramena nebo mini?

    Evoluce dámských šatů: Který rok ovládly puntíky, vycpaná ramena nebo mini?

    Maminka.cz Maminkou roku 2020 je Kateřina Tichá! Kdo vyhrál jednotlivé kategorie?

    Maminkou roku 2020 je Kateřina Tichá! Kdo vyhrál jednotlivé kategorie?

    Reflex.cz Poslanci nařídili, kolik českých potravin prodávat. Kdy dojde na oblečení, elektroniku a další zboží?

    Poslanci nařídili, kolik českých potravin prodávat. Kdy dojde na oblečení, elektroniku a další zboží?

    E15.cz Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Lidé prchají před pandemií na venkov. Podívejte se na deset nejpovedenějších chat z celého světa

    Abecedazahrady Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    • Recepty.cz
    • Holubci od rodilé Ukrajinky
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí