Dršťková polévka z vepřových žaludků

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 24
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg žaludky - vepřové
    • sádlo nebo olej
    • 2
      ks cibule - drobně pokrájená
    • 4
      stroužek česnek - utřený
    • 1
      lžíce mletá paprika
    • 1
      lžíce majoránka
    • 0,5
      lžíce líbeček (nemusí být)
    • pepř mletý
    • sůl
    • vývar nebo bujón v kostce
    • hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žaludky řádně omyjeme a dáme vařit do studené vody. Až se začnou vařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě 2x. Pak dáme žaludky do hrnce a vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě doměkka. Pokud použijeme tlakový hrnec, stačí nám 35-40 minut a nechat ,,dojít,,. Pak žaludky vyjmeme, ještě jednou očistíme a pokrájíme je na proužky (nudličky). Na rozehřátém sádle nebo oleji si osmažíme cibulku, pak přidáme zpěnit česnek a papriku (můžeme použít i gulášové koření), vmícháme pokrájené žaludky, vše zaprášíme moukou (cca 1,5-2 lžíce), promícháme a zalijeme vývarem. Vše necháme provařit asi 15 minut, dochutíme majoránkou, libečkem, pepřem a solí dle potřeby, případně přidáme ještě čerstvě rozetřený česnek a podáváme, nejlépe s čerstvým chlebem.

Komentáře k receptu

  • Marie Faltová
    Marie Faltová |

    25. 1. 2016 11:08

    Dělám jí léta a pořád patří mezi neoblíbenější, je vynikající a vydatná.

  • Karel
    Karel |

    27. 11. 2013 15:19

    Doporučil bych při vaření v papiňáku dobu 60 minut.Místo papriky jsem na posmaženou cibulku dal nakrájenou gombaseckou klobásu a česnek rozdrcený jsem dal až v poslední fázi kdy jsem polévku vypnul. V průběhu vaření jsem přidal na špičku příborového nože feferonovou pastu. Nepoužíval jsem poslední vývar z papiňáku , ale vedle jsem si povařil kostku masoxu v litru vody. Zdálo by se že ten vývar musí být slabý ,ale klobáska v hlavním hrnci to dorovnala. Použil jsem jeden vepř.žaludek za 17 kč a polévky je na pět porcí. O:-)

  • Jarmila Nováková
    Jarmila Nováková |

    10. 2. 2012 09:46

    Je výborná, dělám jí hlavně přes zimu a většinou jako hlavní chod nebo k večeři s houskou nebo chlebem, česneku a majoránky dávám hodně, chlapy se po ní můžou zbláznit.

  • Renata Škodová
    Renata Škodová |

    6. 9. 2011 21:43

    Dělala jsem z předvařených žaludků, takže skoro žádná práce. Byla moc chutná a určitě jí udělám zase.

Abecední seznam: