Dušený králík (nejen) se zeleninou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks králík naporcovaný, nebo 4 stehna...
    • 1
      ks celer menší (nebo polovina většího)
    • 1
      ks pórek menší
    • 2
      ks mrkev
    • máslo
    • olej
    • sůl
    • pepř mletý
    • rozmarýn nebo tymián (dle chuti)
    • 2
      lžíce hořčice plnotučná nebo dijonská
    • 1,5
      dl bílé víno lze i použít i suché červené - vyzkoušeno
    • vývar dle potřeby
    • 2
      dl smetana ke šlehání
    • hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova. Do výpeku přidáme kousek másla, necháme ho rozpustit a přidáme orestovat pokrájenou zeleninu dosklovata až dorůžova. Poté přidáme posekaný česnek, snítku rozmarýnu nebo tymiánu a hořčici, promícháme a vše ještě krátce orestujeme. Vše zalijeme vínem, promícháme, vložíme zpět porce osmaženého masa a přilijeme vývar (lze jen vodu). Vývaru jen tolik, aby bylo maso ponořené. Králíka dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití.
2
Pokud máme maso měkké, maso vyndáme, vyndáme i snítku z rozmarýnu a do hrnce vlijeme smetanu. Vývarem zredukujeme omáčku do požadovaného množství, ochutíme solí a pepřem dle chuti a zahustíme buď trochou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo jíškou. Vše necháme ještě krátce provařit a odstavíme. Do hotové odstavené omáčky přidáme cca 1,5 - 2 centimetrový plátek másla, který necháme za stálého míchání volně rozpustit v omáčce (již bez vaření!).
3
Do omáčky vrátíme zpět prohřát porce králíka a můžeme podávat.
4
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s bramborovo-houskovým, noky...
5
Dušeného králíka můžeme připravit i v troubě.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Ilona
    Ilona |

    17. 2. 2017 18:23

    Děkuji za recept. Doposud to pro mne je nejlepší recept podle kterého jsem králíka připravovala a byl výtečný.

  • Martina Kottová
    Martina Kottová |

    23. 5. 2016 21:49

    Je to vyborny recept a dekuji za nej. Omacka i maso byly uplne jako od babicky.

  • Tomáš Vaněk
    Tomáš Vaněk |

    14. 3. 2016 12:07

    Recept na dušeného králíka je okay a i maso které jsem nakrájel a do omáčky namíchal mi kluk snědl bez ohrazení. No uvidíme co na to večer mamka, ale je to fakticky hodně jedlé.