Domácí zapékané müsli

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 7
doba přípravy: 35 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: palenda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vše rukama smícháme v míse. Přidáme sušené ovoce, rozinky, ořechy - vše podle chuti (já přidávám rozinky, brusinky, nasekané vlašské ořechy, dobré mohou být i mandle, pokud je můžete). Vznikne taková mazlavá,lepivá směs. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na plech dáme pečící papír a na něj rozprostřeme tuto müsli směs. Dáme do trouby zapékat na 20 - 30 minut. Po této době vyndáme, trochu promícháme, aby tam nebyli velké slepené kusy a necháme vychladnout.
2
Když vyndáváme, tak se müsli bude zdát ještě jakoby "mokré", jako nedopečené, ale pozor - ještě ztvrdne po vychladnutí, takže určitě není potřeba péct ho déle (což jsem já udělala poprvé a bylo pak hodně tvrdé).
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • lefina
    lefina |

    17. 8. 2015 19:36

    My doma děláme trochu lehčí verzi. Pytlík ovesných vloček smíchám se sušeným ovocem. Nejlepší jsou směsi, v jednom balíčku pak máte ananas, mandle, papáju, rozinky, brusinky, meruňky. Mají obvykle tak 80 g každý. Některé obsahují i ořechy a kokos, zkrátka čím rozmanitější směs je, tím lepší. Kdo má rád, může přihodit ještě trošku slunečnicových semínek a lněné semínko. Cukr ani med nepřidávám vůbec, sušené ovoce je samo o sobě dost sladké, není potřeba ještě přislazovat. Promíchám na hlubším plechu a celé pokapu polovinou kelímku smetany ke šlehání (tj. 125 ml). Dám zapéct do rozehřáté trouby asi na 10 min, přičemž během téhle doby to asi 2x - 3x pořádně promíchám. Tohle müsli se sype, nebude vytvářet žádné hrudky. Nejraději jej konzumujeme k snídani - přidané do bílého jogurtu - vezmu 1 malý kelímek bílého jogurtu 1,5 - 3,5 % tuku, nízkotučné jsou nesmysl. Přidám 2 - 3 lžíce müsli a doplním čerstvým ovocem nakrájeným na kostky (nektarinka, broskev, půlka banánu, menší jablíčko). Kdo by chtěl namítat, že moje verze není lehčí, ale je naopak pořád dost tučná, uvědomte si, jaké množství sníte (2 lžíce nikoho nezruinují!) Naopak v téhle snídani máte zastoupeno vše - tuky, sacharidy, bílkoviny a spoustu vlákniny a co je nejduležitější - glykemickou křivku Vám tahle snídaně nerozhodí (jako se Vám to stane u přeslazených komerčních produktů), zasytí Vás na dlouhou dobu a bude Vám energii doplňovat postupně. Tak dobrou chuť a zdravé snídání :-)

  • Marcela
    Marcela |

    15. 2. 2015 16:13

    No to je ale nechutny, do vlocek michat vejce, olej s nebo rozdrceny bramburky???? :-(

  • Marcela
    Marcela |

    15. 2. 2015 16:13

    No to je ale nechutny, do vlocek michat vejce, olej s nebo rozdrceny bramburky???? :-(

  • katka
    katka |

    20. 1. 2015 19:52

    zkoušel někdo do toho müsli před pečením dávat čerstvé ovoce?? nebo třeba mražené??? dala bych si s borůvkama ale kamoška s 12-ti měsíčkama vážně nejsem :D

  • Gabriela
    Gabriela |

    10. 11. 2014 12:15

    A kdopak Vám řekl že musli všeobecně je dietní? Dělá se přeci ze surovin, které se běžně používají na výkrm dobytka. Všeobecně je špatně zakořeněný názor, "dám si musli to je dietní". Musli je dobré, protože obsahuje hodně vlákniny, dobře zasytí a neobsahuje tuky. Pokud nechcete používat klasický bílý "jedovatý" cukr, nebo umělá sladidla, která jsou ještě mnohem horší, můžete přeci použít třtinový, nebo jiný z ovoce. Nebo pouze med. Tyto cukry totiž tělo dokáže mnohem lépe zpracovat.

  • Sherry
    Sherry |

    3. 8. 2014 23:08

    Užitečný je ty vločky párkrát během pečení promíchat, hlavně odkrajů do středu, protože na okrajích plehu se vločky vypíkají nejrychleji. A lepší je péct na jen na 150 st. Už jsem je dělal nekolikrát, ale rozmíchávám vločky nejdříve s 1 dcl oleje a 1-2 vejci, pak to nechám cca 20 minut vsáknout, odstát. Teprve těsně před pečením je dobrý zamíchat příměsy ochucovací. A je dobrá slaná variana musli: Přidá se sůl, rozmačkaný česnek, sezam, mák, provensálské koření, bazalka, chilli omáčka, sojovka, cokoli dle vlastní chuti. Po upečení přidávám ještě buráky a nadrcené brambůrky – nejlépe s cibulovou příchutí :o) - Zdroj jsou rady pro zimní přechod hor Život je gotickej pes a vlastní zkušenosti :-)

  • vlocka
    vlocka |

    13. 5. 2014 15:56

    Po 11 minutách se mi to spálilo :(

  • Tomáš
    Tomáš |

    4. 5. 2014 20:14

    Nechápu proč by se do snídaně někoho kdo drží dietu nemohli dát ovesné vločky? Když se vše správně spočítá není to problém navíc snídaně je start dne a ten by měl být výživný na složité sacharidy jako jsou právě vločky :-) dají se najít na trhu i müsli, které nejsou spékané a tudíž bez zbytečných jednoduchých cukrů :-)

  • Honza.M
    Honza.M |

    30. 1. 2014 22:31

    Já v dietním složení nevidím problém ... stejnou věc si dělám doma akorát sladím medem a používám lískové ořechy , banán a možná občas jablko ... jím ke svačině a snídani ... k tomu sice pravidelně cvičím ale díky tomu , že toto mám součástí denní stravy jsem zhubnul ze 78kg na 55 :)

  • coco
    coco |

    25. 1. 2014 11:47

    mám pocit, že si pletete pojem "zdravý" a dietní" - co je zdravé, nemusí být nutně dietní. Pokud chcete dietní müsli, tak prostě nejezte müsli 8-) - müsli prostě nemůže být nízkokalorické, jelikož jeho základní surovina ovecné vločky jednoduše poměrně kalorické jsou a sušené ovoce, semínka, či ořechy samozřejmě taky.

  • Jirka
    Jirka |

    19. 1. 2014 11:07

    A co třeba do toho přidat rozmixovaný ovocný kompot nebo kousky z něj? Osladí to, provlhčí a je dobrý. Teď to jdu vyzkoušet

  • jozefz
    jozefz |

    3. 6. 2013 12:27

    zdravim,paci sa mi vas postoj..a zaujimalo by ma mozno viac rad od vas..ak mozte..napiste mi prosim na mekmen@atlas.cz diky moc,jozef :)

  • palenda
    palenda |

    25. 3. 2013 17:02

    Reaguji dost pozdě, ale nevím, spíš se fakt stává, že se snadno připálí ... tak mě napadá jen málo zahřátá trouba nebo prostě každá trouba jinak peče. Dala bych ho pak asi ještě na chvíli dopéct... nevím, jak jste to vyřešil vy??

  • Slunečnice
    Slunečnice |

    21. 2. 2013 15:13

    Člověk, který ví o vstřícném vztahu umělých sladidel a rakoviny raději zůstane u mascobada, medu a stévie a nepřeslazuje. Müsli se jí ráno, kdy je s jogurtem nutričně vyváženou snídaní, pokud přidáme ovoce čerstvé a zmíněná semínka a ořechy, aby nechyběly enzymy a hodnotné tuky. Ty ranní kalorie z müsli jsou pro tělo naopak potřeba. Kdo jídlo (které má co nejblíž přírodě a stravitelnosti) dostatečně rozžvýká a poslouchá svoje tělo (pocit sytosti), kalorie počítat nemusí. Díky za recept.

  • Jakub
    Jakub |

    15. 12. 2012 20:15

    Müsli jsem pekl půl hodiny a i po úplném vychladnutí je pořád měkké. :(

  • palenda
    palenda |

    20. 11. 2012 13:17

    Ano, nejdietnější by asi byly samotné ovesné vločky... šlo spíš o to, že to je bez tuku. Cukr se dávat vůbec nemusí. A když někdo rád snídá musli s jogurtem, tohle je určitě lepší varianta než zapékané musli z obchodu, můžete si sem dát dle svého uvážení co chcete. Já dělávám jen s rozinkami nebo brusinkami, do receptu jsem dala všechny varianty. Ale pokud vás zařazení do kategorie dietní tak rozesmálo, jak soudím podle smajlíků, tak jsem ráda, že jsem vám zvedla náladu ;-)

  • Rozjimani
    Rozjimani |

    16. 11. 2012 09:30

    Tak... člověk, kterýmu něco říká slovo fantazie si třeba cukr nahradí stévií, sukralózou, nebo jiným sladidlem. Sušené švestky Dr. Ensa mají do 500 kJ na 100 g, což je, řekla bych, hodně slušné nejen na sušené ovoce, ale na jakoukoliv potravinu. A další člověk, kdo se místo posmívání i třeba snaží obohatit informacemi, dá místo ořechů dýňová semínka, která mají rozumné množství energie a jsou zdravé, nebo, ještě lépe, jedlé kaštany... udělá z toho možná nejdietnější musli na světě. Nepřijde do toho žádný tuk, žádné máslo, takže mě se to líbí. Dělám něco podobného ve formě placiček, jen se dává místo džusu a medu vajíčko a sladí se stévií. Jo a rozmáčí se jeden hrnek vloček vodou. Moc velká dobrota... ale tohle taky zkusím. Se stévií a kaštany... docela se mi to líbí. :-P

  • Markéta
    Markéta |

    23. 9. 2012 01:31

    Velice dietní s cukrem, sušeným ovocem a ořechy :-D jinak řečeno kalorická bomba :-D

  • Petr
    Petr |

    1. 9. 2012 17:03

    Dělávám to tak, že med s cukrem trochu povařím, někdy přidám taky kousek másla a až vznikne vcelku řidká tekutina, tak do ní vsypu vločky a další ( ořechy , rozinky aj ) zamíchám to důkladně aby byly vločky a ořechy lepkavé . Potom vysypu směs na pečící papír a šoupnu to do trouby na cca 20 minut. Troubu je lepší mít předehřátou na cca 150-170 a zapékám na 150. Jenom pozor na dobu. Když to necháme v troubě dlouho, tak je müsli potom hodně tvrdé a když to přeženeme ještě více, tak je na okrajích hořké - spálené. Jinak ok. :-D

  • palenda
    palenda |

    12. 12. 2011 10:52

    Díky za komentáře - s ubráním cukru souhlasím, napsala jsem původní recept, který jsem dostala od kamarádky, ale i já cukru ubírám, event. dělám jen s medem ... i když někdo má třeba rád sladší :-) Kozoroh - ano, taky souhlas, jak jsem psala, je třeba to hlídat a nenechávat moc dlouho, i když se to zdá být ještě moc měkké a jako nedopečené.

  • Kozoroh
    Kozoroh |

    17. 9. 2011 08:39

    Pozor - rádo se to připaluje, je nutno to hlídat. Cukru bych dal méně - je to moc sladké.

  • Fille
    Fille |

    26. 3. 2011 16:37

    tak uz jeto v troube :) uvidime co z toho bude :) 8-)

  • Dáša
    Dáša |

    21. 3. 2011 21:14

    můžu jen doporučit :-) místo džusu jsem použila mléko .....

  • NMata
    NMata |

    10. 3. 2011 09:41

    Většinou skoro v každém obchodě s potravinamí, balení stojí okolo 10,-

  • Martina
    Martina |

    15. 2. 2011 16:56

    Můžu se zeptat, kde koupíte ovesné vločky?

  • Lidka
    Lidka |

    8. 12. 2010 13:54

    Dělala jsem jen s medem a výborný. cukr není vůbec třeba. Přidala jsem i trochu skořice a vanilky na zavonění. Místo džusu jsem rovnou nastrouhala najemno velké jablko. Můžu jen doporučit ;-) ;-)

  • ana
    ana |

    4. 11. 2010 11:22

    nebyly kusy... =-O