Citronové / pomerančové palačinky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      ml mléko
    • 2
      ks vejce
    • citronová kůra nebo pomerančová, čerstvě nastrouhaná
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • 270
      g hladká mouka cca
    • olej na smažení
  • Krém
    • 80
      ml citronová šťáva nebo pomerančová
    • 1
      lžička citronová kůra nebo z pomeranče, čerstvě nastrouhaná
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce vanilkový pudink - sypký
    • 70
      g máslo
    • měkký tvaroh nebo mascarpone dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Palačinky: z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 20 - 30 minut. Jemně nastrouhanou čerstvou kůru (pouze žlutou nebo oranžovou část) přidáme dle vlastní chuti. Pak naběračkou těsto rozléváme na olejem pomaštěnou rozpálenou pánev a smažíme z obou stran dozlatova.
2
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.
3
Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
4
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 300 g tvarohu nebo mascarpone, dle požadované hustoty můžeme krém zředit například i troškou jogurtu nebo zakysané smetany. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
5
Palačinky potíráme citronovou náplní dle chuti. Citronová náplň je o dost výraznější než pomerančová, takže nedoporučuji palačinky příliš přeplnit. Dozdobit můžeme palačinky před podáváním ještě kopečkem šlehačky.
Zařazení: Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: