Bramborové šišky s ořechovou strouhankou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 1
      kg vařené brambory oloupané
    • sůl půl lžičky
    • 300
      g hrubá mouka dle potřeby, cca
    • 2
      vejce
  • Ořechovo-vanilková strouhanka
    • strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
    • 60
      g máslo
    • 2
      hrst mleté ořechy cca
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • skořice - mletá - nemusí být
    • cukr krupice dle chuti
  • Dále
    • rozpuštěné máslo
    • moučkový cukr nebo med
    • zakysaná smetana nebo jogurt

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté. Nové brambory na noky nepoužíváme, nejsou na bramborová těsta vhodné. K nastrouhaným bramborám přidáme trochu soli, dvě vejce a vše promícháme. Vodu, ve které budeme vařit šišky/noky už si vaříme, protože až bude těsto hotové, nebude čas čekat na její uvaření. Do těsta přisypáváme mouku dle potřeby. Těsto by nemělo být tuhé, spíše vláčné a nelepivé. Na pomoučněném stole vyválíme dlouhé válečky, které pokrájíme na kratší noky či delší šišky a ihned je házíme do vroucí vody (mírně osolené). Pokud bychom nechali těsto ležet a čekali bychom na uvaření vody, řídlo by nám a posléze se ve vodě i rozvářelo.

RADA: Jak oloupat brambory?

2
Po naházení do vody noky/šišky opatrně ode dna podebereme, nebo razantně, ale krátce trhneme hrncem (zakrytým poklicí). Po vyplavání noků/šišek jen krátce povaříme (1 - 1,5 minuty) a ihned vyndaváme cedníkem nebo děrovanou naběračkou.
3
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme strouhanku, kterou osmažíme dorůžova. Během smažení přisypeme osmažit i mleté nebo nasekané ořechy. Kdo rád skořici, přidá ji s ořechy. Dále přisypeme vanilkový cukr a cukrem krupicí, kterého přidáme dle vlastní chuti. Já dávám 4 - 5 lžic. Za častého míchání ještě směs dosmažíme dozlatova, kdy cukr přestane křupat a bude mít snahu karamelizovat, ale to nechceme, takže to je ta doba, kdy pánev stáhneme. Pozor na pánve s těžkým dnem, které vaří ještě dále po stažení. To je pak lepší sladkou strouhanku sesypat na talíř.

RADA: Jak poznat pravé máslo?

4
Bramborové šišky nandáme na talíř pokapeme máslem, posypeme sladkou strouhankou a ještě dle chuti pocákáme máslem. Dozdobit můžeme kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, ořechy a dle chuti ještě posypat moučkovým cukrem nebo pocákat medem. To vše dle vlastní chuti.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: