Borůvková tartaletka

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • TĚSTO
    • 300
      g hladká mouka
    • 130
      g hera nebo máslo
    • 60
      g moučkový cukr
    • 2
      ks vejce
    • sůl
  • NÁPLŇ
    • 250
      g zakysaná smetana nebo tvaroh
    • 1
      ks vejce
    • 0,5
      ks vanilkový pudink a k tomu potřeby k uvaření pudinku - pro lepší chuť místo normálního cukru vanilkový
  • NAVRCH
    • 500
      g borůvky můžete nahradit jiným ovocem, a záleží jen na vás kolik :)
    • 0,5
      ks želatina
    • 20
      g cukr na dochucení želatiny

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice, mezitím dejte do mísy zakysanou smetanu (nebo tvaroh) a vajíčko.
2
Těsto vyndejte z lednice a rozprostřete do dortové formy (nebo menšího pekáče, bohužel já zatím nevlastním klasickou tartlet formu), a ukliďte zpátky do lednice. Troubu předehřejte na 200°. Uvařte pudink dle návodu (pro lepší aroma i chuť místo klasického cukru vsypte vanilkový), smíchejte se zakysanou smetanou (nebo tvarohem) a vajíčkem a vlijte do formy k těstu.
3
Poté propláchněte borůvky (OPRAVDU PROPLÁCHNĚTE, já to neudělala a borůvková šťáva byla naprosto všude, chudák trouba) a nasypte je na náplň. Pečte asi 40 minut a nechte vychladnout. Mezitím připravte želé s cukrem dle návodu na obalu a až bude dort i želé vychladlé, polijte dort.
4
Dort není přeslazený (jak často u lineckého těsta bývá), je lehký a osvěžující!
5
To je vše, dobrou chuť! :)

Komentáře k receptu

  • blanka.barbora
    blanka.barbora |

    27. 2. 2012 17:47

    Tak to zkusím příště, až pro změnu budu mít doma tvaroh :D :) díky za tip! <:-)

  • Di
    Di |

    27. 2. 2012 09:40

    Já mám tyhle koláče moc ráda, ale peču je naslepo, jen těsto. Na vychladlý dám tvarohovou náplň (3/4 jemného tvarohu smíchám s pudinkem z 3 dkg pudinkového prášku a 2,5 dl mléka, přidám trochu vanilkového cukru a rumu) nebo jen hustý vanilkový pudink, do kterého přimíchám trochu másla a rumu, navrším syrové nebo kompotované ovoce a zaliju želatinou. Těsto dělám nesladké, podle recpetu na americký páj, takže lze použít i pro diabetiky (225 g hladké mouky, trochu soli, 110 g tuku typu Ceres Soft - zkoušela jsem Heru, ale těsto pod náplní nezměklo, 25 ml studené vody - těsto lze šlehat metlami). Těsto dám do suché formy a probodám ho. Někdo ho zatíží luštěninami, které dá na pečící papír, aby se příliš nezvedalo. ;-)