Bazalkové pesto

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 26
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g bazalka Listy
    • 1
      stroužek česnek Velký rozdrcený
    • 6
      lžíce olivový olej
    • 25
      g sýr
    • sůl
    • 1
      lžíce piniové oříšky (Můžeme nahradit vlašskými ořechy)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným parmazánem.
2
Jakmile je pesto hotové, plní se do uzavíratelných sklenic. V lednici vydrží dlouho. Podává se k těstovinám.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lida
    Lida |

    25. 8. 2016 07:59

    Zkoušela jsem tento recept, ale o něco lepší mi přišlo sicilské pesto, na které jsem narazila na http://blog.vinodoc.cz/sicilske-pesto-a-letni-sendvice

  • lenka
    lenka |

    17. 7. 2016 08:09

    Výborná nahrada slunečnicová semínla.

  • Tereza
    Tereza |

    22. 5. 2016 00:20

    Asi špatné oříšky... prý ty piniové z Číny bývají hořké.

  • Jíťa
    Jíťa |

    19. 5. 2016 18:38

    Co se mohlo pokazit, že to mám tak hořké? :(

  • zahradnice
    zahradnice |

    17. 3. 2016 14:00

    Vždyť bazalka může dorůst skoro metr. Plus ostatní přísady... :-)

  • Rebelka
    Rebelka |

    20. 2. 2016 12:45

    To bych chtěla vidět také :-D <3

  • Kateřina
    Kateřina |

    27. 8. 2015 16:11

    Připravila jsem pesto z fialové bazalky. Chuť výborná, barva katastrofální. Brčálníček. :-P

  • olda
    olda |

    30. 4. 2015 19:47

    8-10 kg ? to by mně zajímalo kde berete tolik bazalky :-[

  • Dulka
    Dulka |

    2. 9. 2014 10:14

    Katko, jak připravujete šalvějové pesto? Mám šalvěje celé keře, ale vpodstatě nevím, jak to zužitkovat. Jako dezinfekci toho tolik nepotřebujeme a maso se šalvějí taky nemůžu dělat příliš často - to by mi doma neprošlo. Děkuju

  • Katka
    Katka |

    31. 8. 2014 18:21

    Já mám v lednici ve skleničkách Šalvějové pesto už 3 měsíce a není problém...Dávám do skla a povrch pesta zaliji olivovým olejem a vždy když odeberu, tak zaleji olejem.

  • Anu
    Anu |

    2. 8. 2014 23:59

    Bazalkového pesta doma děláme ročně tak 8-10 kg. Až je hotové, nacpu ho do placatých obdélných zavíracích plastových krabiček s víčkem (dají se úsporně naskládat na sebe). Pořádně zacvaknu víčko a vyskládám to do mrazáku. Pak stačí krabičku cca 2-3 hod. před spotřebou vytáhnout ven - a je hotovo. Chuť je téměř stejná jako za čerstva, jen česnek je trochu jemnější, ale na druhé straně jsou suroviny propojenější. Dokud má krabička víčko, pesto nehnědne, na vzduchu pak hnědne. Jinak se dá před použitím ještě smíchat s trochou citronové šťávy, zůstane zelené. A naposled ještě jedna rada: bazalku nutno dobře omýt ve 2 vodách, opatrně ji posbírat s hladiny, a pak dobře okapat.

  • Space
    Space |

    30. 7. 2014 16:03

    Parmezán koupíš v každém italském supermarketu...

  • DomisD
    DomisD |

    24. 6. 2014 12:22

    Nevím jestli moje odpověď bude ještě teď k něčemu (případně pro ty co se na tento recept podívají i teď ) :D Dobrý "parmazán" je Gran Moravia a koupíte ho v jakémkoli supermarketu i v několika variantách :)

  • Morgana
    Morgana |

    15. 2. 2014 10:52

    Češi...Nebudu komentovat...vlašské ořechy...to si tam taky místo olivového oleje můžete nakydat vegetol a místo bazalky petržel :-X

  • Jakub
    Jakub |

    2. 2. 2014 07:49

    Sorry, mam uplne junou zkusenost. Po 3 tydnech plisen. Jedine se mi osvedcil mrazak.

  • Vendy
    Vendy |

    6. 11. 2013 18:00

    U nás nejoblíbenější s čerstvě upečenym horkým chlebem :)

  • V
    V |

    27. 9. 2013 15:18

    Cetla jsem ze misto piniovych orisku se muzou dat mandle a chut to moc nezmeni :)

  • David
    David |

    22. 9. 2013 09:32

    jen doporučím ohřívat pesto opatrně.. v žádném případě v mikrovlnce.. bazalka při vyšších teplotách ZHOŘKNE!! asi ani nemusím psát, že nejlepší je samozřejmě čerstvé.. ;-)

  • Marie
    Marie |

    28. 8. 2013 08:41

    taky jsem jednou použila burské oříšky a taky to bylo moooc dobré ;-)

  • Marie
    Marie |

    28. 8. 2013 08:38

    ..jaké vlašské ořechy...???? piniové oříšky....úplně jiná chut

  • Marie
    Marie |

    28. 8. 2013 08:38

    ..jaké vlašské ořechy...???? piniové oříšky....úplně jiná chut

  • kačatko
    kačatko |

    31. 7. 2013 12:50

    ty vlašské ořechy mi tam vůbec nesedí, příště budu dělat bez ořechů a míň česneku.

  • Alča
    Alča |

    16. 7. 2013 14:03

    Nezavařovat,vydrží v lednici 2 měsíce,pokud ho nesníte dřív.

  • alena
    alena |

    4. 7. 2013 19:28

    co to je za otázku?????

  • alena
    alena |

    4. 7. 2013 19:26

    s tím souhlasím, je to s mandlemi super.!

  • alena
    alena |

    4. 7. 2013 19:24

    ten koupíte v každém supermaketu

  • aja
    aja |

    8. 6. 2013 20:35

    parmazan je v kazdem Tescku nemusi to byt origos

  • Mišák
    Mišák |

    8. 6. 2013 14:06

    Mám trochu problémy sehnat parmazán. Nevíte, kde se dá v Praze koupit? :-\ Vím akorát o jedné sýrárně na Jiřího z Poděbrad, ale tam je to děsně drahé. :'( Děkuji. M.

  • Markéta
    Markéta |

    29. 4. 2013 17:11

    Já jsem nahradila piniové oříšky nesolenými kešu, a také chutná výborně! Jen jsem to trošku přehnala s česnekem, ale to u nás naštěstí nikomu nevadí :-))

  • zamek
    zamek |

    1. 2. 2013 17:16

    co to je to pesto????????????????? O:-)

  • aja
    aja |

    6. 9. 2012 17:34

    dělala jsem poprvé,místo piniových oříšků jsem dala vlašské ořechy a bylo to super...jen tak třeba na rajčata... :-)

  • Marcela
    Marcela |

    2. 9. 2012 19:42

    Místo piniových oříšků se dají použít mandle.

  • Karofka
    Karofka |

    25. 8. 2012 10:36

    Aby pesto nezhnědlo, je potřeba ho po umytí osušit v osušce, potom ještě osušené rozložit a pokračovat až není mokré. Zůstane po tom pěkně zelené. :-)

  • Jana
    Jana |

    14. 8. 2012 09:24

    Ja to naporcujem do malých misiek a šupnem do mrazáku.... hocikedy sa vyberie, zohreje v horúcej vode, hodí na horúce cestoviny a rýchly obed príp. večera je na svete ... vydrží až do budúceho roka, pokiaľ sa nestihne zjesť...

  • Romča
    Romča |

    11. 8. 2012 14:24

    taky jsem si ted udělala poprvé domácí...taky by mě zajímalo jak dlouho a jestli spíše v ledničce..?

  • Jan
    Jan |

    6. 8. 2012 07:22

    Máte prosím někdo zkušenost jak dlouho se dá uchovávat, popř. zavařit? :-)

  • Zuza
    Zuza |

    22. 7. 2012 17:16

    Je to super!!!

  • Jana
    Jana |

    16. 7. 2012 15:31

    Renčo drahý, ale když koupíš hotové, vyjde tě to dráž. A je to bez chemie. Mňamka :-))

  • SARKA
    SARKA |

    13. 7. 2012 18:52

    Take jsem pro vyrobu vzdy cerstveho pesta! Ale pokud to nejde jinak, tak uchovavat jedine zmrazene. Zavarovani do sklenic, mne osobne, nevyhovuje. To, ze to kupovane je "narvane" chemii, o tom neni pochyb! :-P

  • SARKA
    SARKA |

    13. 7. 2012 18:44

    Delam pesto s pistaciemi, jsou cenove dostupnejsi nez piniove orisky a je to vynikajici. Nejradeji mame italske noky s pestem a k tomu grilovane kureci ci kruti prso, to je opravdova, letni, basta! Dobrou chut!

  • Marcela
    Marcela |

    7. 7. 2012 12:21

    Perfektné pesto je z tohto receptu... :)Odporúčam podávať na rohlíky, ked to ešte dobre osolíte.. :) <3 radosť pozerať :))))

  • renca
    renca |

    28. 6. 2012 20:21

    bazalkove pesto jsem zkusila . Jen ty ingredience u nas jsou prilis drahe.Ale je vyborne :-))

  • aťa
    aťa |

    9. 6. 2012 12:27

    Dala jsem pesto na kousky kapra,bylo to vynikající.Dneska ho dám na vepřový kotlety,už se mi sbíhaj sliny :-P

  • Magda
    Magda |

    9. 6. 2012 10:12

    Já bazalkovým pestem potírám kuřecí prsíčka.Nechám je odležet,aby pesto krásně provonělo a pak restuji jako steak.Je to výýýýborné.Dnes budu zkoušet pesto na rybu.Jsem zvědavá.Pesto si budu totiž dělat doma podle tohoto receptu.

  • zed
    zed |

    13. 5. 2012 21:14

    zkus klasiku. oprazit platek bagety, na to pesto, na to platek mocarely, na to kousek rajcete. to chutna kazdemu ;-)

  • Tonka
    Tonka |

    12. 5. 2012 17:59

    A vám to chutná? Já dumám co s tím, když to nikdo nechce :-(

  • Lenka
    Lenka |

    6. 12. 2011 12:46

    Toto byl můj první pokus, potřebovala jsem ho do polévky která má být vynikající, no aby to "stálo ze to", tak neměli parmazán a ni piniové oříšky, mám tedy náhražku s obyč eidamem a vlašskými ořechy, tak jsem alespoň chránila vitamíny, suroviny nakrájela keramickým nožem a vše zpracovala v hmoždíři, jn ten sýr jsem nastrouhala na klasice :-) nedokážu si ani představit že by mohl být originál lepší, vynikající záležitost ;-)

  • polmari
    polmari |

    17. 10. 2011 07:30

    obdivuji vaše problémy s hnědnutím pesta - oškubala jsem celý květináč bazalky a stejně se mi nepovedlo udělat cokoliv do zásoby ;-) a kupodivu za hodinu (před přidáním k lasagním) pesto zhnědnout nestihlo :-*

  • Ladia
    Ladia |

    3. 10. 2011 12:37

    Já už to vyřešila, dala jsem pesto do mrazáku a je krásně zelené :-)

  • Jakub
    Jakub |

    29. 9. 2011 11:15

    Ono stačí když tu bazalku před tim než jí budete používat tak jí spaříte ve vroucí vodě, ale jenom chvilku tak pár sekund. Ona pak krásně drží barvu.

  • honzik ;)
    honzik ;) |

    19. 9. 2011 21:01

    na to hnědnutí doporuřuji šťávu zhruba z poloviny citrónu ;) sám sem ozkoušel a vážně to funguje :) <:-) <:-)

  • pippiva
    pippiva |

    14. 9. 2011 13:29

    ...to mam radu od tchyne <:-) ;-)

  • Lucie
    Lucie |

    11. 7. 2011 13:27

    Četla jsem, že se listy před přípravou nemají omývat - používat pouze suché, pesto pak nehnědne - Ještě jsem ale nezkoušela - je to zkušenost druhých ;-)

  • Johana
    Johana |

    10. 7. 2011 10:46

    Bazalka ze zahradky se muze nakrajet podle toho jak vam to vyhovuje a zamrazit do sklenicky ci sacku. Po rozmrazeni je ale zvadla. Rozhodne bych uz nenechavala zmrazit cele tisty, s temi potom neslo vubec nic delat (ani nenakrajet). Ja mam jednu bazalku v kvetinaci na okne zalivam ji do misky a vydri mi celou zimu cerstva. Trvanlivost je u kazdeho pesta jina, kupovane vyrzi samozrejme dele, ale u domácího dlouhou trvanlivost nepotřebuje, vyrábíme si ho přeci podle chuti. ;-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    22. 6. 2011 15:36

    Ale to je výborný nápad s tím zamražením hotového pesta ;-) :-* :-*

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    22. 6. 2011 15:35

    Taky mi hnědne, po okraji sklenice :'( S kupovaným se mi to nestává. Asi v něm mají nějaké konzervanty. Leda dělat jen na krátkou spotřebu :-)

  • Ladia
    Ladia |

    22. 6. 2011 15:28

    V oleji je celé, a přesto, bazalka mě nemá ráda :-D

  • pippiva
    pippiva |

    22. 6. 2011 11:26

    Ono pesto vzdycky trosku ztmavne, ale dulezite je po naplneni do sklenicek ho zalit vrstvou oleje, aby nemohlo na vzduchu jeste vice oxidovat a tim padem hnednout. A kdyz odeberete cast, tak vzdy znovu zarovnat a zalit olejem.:-)

  • Ladia
    Ladia |

    22. 6. 2011 09:57

    A mě se opět nedaří. Po jednom dni pesto začíná hnědnout. Kdykoliv se snažím si nějak bazalku uchovat zhnědne :-|

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    22. 6. 2011 00:49

    Nemixuji, ale třu v hmoždíři kvůli zachování správné chuti ;-)

  • pippiva
    pippiva |

    7. 6. 2011 17:48

    Ja cerstve pesto dam do malinkych sklenicek a dam zmrazit. Malou cast necham v lednici. Jako syr pouzivam parmazan. Klasicke italske bazalkove pesto, vyborne ! :-)

  • Danka
    Danka |

    29. 5. 2011 10:35

    Mám na zahrádce hodně bazalky jak ji nejlépe uchovat?dát ji do skleniček s olejem?sušit ji nechci dík za radu Danka a jak dlouho vydrží pesto v lednici?Danka :-)

  • Danka
    Danka |

    29. 5. 2011 10:35

    Mám na zahrádce hodně bazalky jak ji nejlépe uchovat?dát ji do skleniček s olejem?sušit ji nechci dík za radu Danka a jak dlouho vydrží pesto v lednici?Danka :-)

  • marian.x
    marian.x |

    17. 2. 2011 12:48

    hlavně ,prosím , nemixovat ale rozmačkat v hmoždíři...stykem nožů s bazalkou dosáhnete leda toho , že vám pesto po dvou dnech zhořkne a je takřka nepoživatelné...a jelikož nade vše muluji sušená rajčyta , dělám si doma Pesto Rosso...ingredience jako u bazalkového , jenom místo bazalky přidám sušená rajčata... Potřebujete: 100g sušených rajčat 50g parmezánu 50g piniových semínek 15cl olivového oleje trochu bazalky stroužek česneku eventuelně trochu soli roztlout ve hmoždíři a přidávat olej tak dlouho až dosáhnete vámi požadované konzistence

  • Majka
    Majka |

    10. 1. 2011 16:49

    Včera jsem likvidovala bazalku z květináče a udělala jsem si pesto podle receptu, bohužel jsem neměla sýr, ale i tak je to výborné. Dávám 1

  • někdo
    někdo |

    23. 11. 2010 15:51

    Prosím vás, můžu udělat pesto i z drhnuté bazalky???

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    13. 8. 2010 19:49

    Danielo díky za odpověď

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    9. 8. 2010 00:07

    Jinak pro Ivanku, pesto je vzdy nejlepsi z cerstvych bylinek, pokazde si ho udelate sama podle sve chuti a zadne konzervanty. Navic zabere maximalne 10 minut prace, takze delejte radeji cerstve. Sul a cesnek konzervuji dostatecne.Pri uchovavani v lednicce ho spotrebuji tak do tydne, dvou tydnu, protoze dele u nas nevydrzi, ale sul a cesnek konzervuji dostatecne.

  • ladka stafl
    ladka stafl |

    9. 8. 2010 00:01

    Degustátor coby mimi upadl na hlavičku - následky jsou děsné

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    8. 8. 2010 23:53

    Degustator zrejme nikdy nejedl dobre pesto, pouze degustoval podradna vina. Zanechalo to take nasledky.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    8. 8. 2010 13:34

    Degustátor, choďte niekam, kde tieto Vaše "perly" ocenia, tu nie je na ne nikto zvedavý.

  • degustátor degustátor
    degustátor degustátor |

    7. 8. 2010 22:10

    Rozhodně sterilizovat, nejlíp bioplynem, stačí když do sklenice pořádně prdnete ahned zavřete! To má pak šmak!

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    7. 8. 2010 21:04

    Jak dlouho vydrží pesto v ledničce? Dalo by se i sterilovat? Myslím že pesta z obchodu jsou asi tepelně sterilizovaná

  • Monika T
    Monika T |

    3. 9. 2009 09:12

    Pesto je výborné, kto nemá oriešky, dajú sa nahradiť aj slnečnicovými jadierkami. Najjednoduchšie použitie je zriedené pesto s vodou a zamiešané s cestovinami, a tiež s rajčinovým pretlakom či šťavou.

  • Olga Villano
    Olga Villano |

    12. 10. 2008 21:16

    "pesto" se dá přeložit utlučený a to pro jeho přípravu ve hmoždíři, který ale není kovový. Základ je čistá neopraná bazalka, olej,sůl,pepř a výhradně piniová jádra a nastrouhaný sýr pecorino (ovčí podobný parmazánu). Některý chef část pecorina nahradí parmazánem, je to jemnější. Fantazii se meze nekladou ale potom se to nejmenuje pesto.

  • pan Vařečka
    pan Vařečka |

    15. 9. 2008 10:04

    Pesto může zčernat, použijete-li lístky bazalky ještě mokré (začne fermentovat). Čili bazalku vždy jen dobře osušenou!

  • Martin Průdek
    Martin Průdek |

    19. 7. 2008 12:06

    Pesto je mnohem chutnějsí, když oříšky orestujete. Je to koneckonců i v originálním receptu. Z vlastní zkušenosti muho doporučit.

  • Ester Edr
    Ester Edr |

    8. 10. 2007 11:24

    Pesto nezcerna, kdyz ho date do sklenicky a pred zavrenim zalijete olivovym olejem, aby pesto bylo ponorene. Tak se zabrani oxidaci a zcernani.Elisko, je mozne, ze pesto zhorklo starou bazalkou. Pripravuj jen z cerstve.

  • eliska
    eliska |

    7. 10. 2007 11:51

    Ahojte,nedavno som robila pesto presne podla receptu a bolo velmi horke. Neviete cim to mohlo byt sposobene? Mohlo to byt starsou bazalkou? Dakujem

  • Anonym
    Anonym |

    26. 6. 2007 14:57

    Ěáą©<a href=http://www.manwoman.cn>±ÜÔĐŇ©</a>,¶ĚЧ±ÜÔĐŇ©,Ě˝Ç×±ÜÔĐŇ©,ł¤Đ§±ÜÔĐŇ©,żÚ·ţ±ÜÔĐŇ©, ±ÜÔĐŇ©µÄ¸±×÷ÓõČ,°®ÎŇ°ÉÉĚłÇĐĹÓţÁĽşĂ,±ÜÔĐŇ©ÖĘÁżşĂ,ĽŰ¸ńČ«ąú×îµÍ,±ŁĂÜËÍ»őÉĎĂĹ,ĘÇÄúąşÂň±ÜÔĐŇ©µÄĘ×ѡˇŁÍŁ·ţ<a href=http://www.manwoman.cn>±ÜÔĐ</a>Ň©şó°ëÄęÄÚ˛»ŇË»łÔĐ ˇ¤ ʲôĽľ˝ÚĘÜÔĐ×îşĂŁż ×îĽŃ»éÓýÄęÁä ˇ¤ ˛ż·ÖĚáą©˝ôĽ±±ÜÔĐŇ©·ţÎń»úąąµÄµŘÖ· . ÖĐ»Ş<a href=http://www.manwoman.cn>ÉúÖł˝ˇżµ</a>ÍřĚáą©ÄĐĐÔÉúÖł˝ˇżµ-- Ĺ®ĐÔÉúÖł˝ˇżµ -- Çŕ´şĆÚÉúÖł˝ˇżµµÄ×ÉŃŻ·ţÎńˇŁÍ¬Ę±ÄÚČÝ°üŔ¨Łş˝ˇżµ×¨Ěâ-->»łÔбÜÔĐ ..<a href=http://www.manwoman.cn>˝ôĽ±±ÜÔĐŇ©</a>ˇŁ

  • engliš
    engliš |

    12. 3. 2007 17:39

    bazalkové pesto,je italská nevařená omáčka(ale přihřát se může) většinou používaná na těstoviny.

  • katerina sagnerova
    katerina sagnerova |

    12. 3. 2007 17:17

    prosim,co presne znamena:"bazalkove pesto".Diky moc za odpoved!

  • Marcela Berková
    Marcela Berková |

    6. 1. 2007 20:43

    Ahojky, PESTO je opravdu výborná věc, naposled jsem zkusila namísto pinie namlít slunečnicová jádra a pistacie,přidala zel. pepř, zdvojnásobila dávku česneku, přidala ořechový olej a bylo to fakt exotické..po kapce citronu mi to nečerná

  • Maruš
    Maruš |

    13. 8. 2006 19:23

    Dnes jsem viděla bylinky v oddělení zeleniny v Kauflandu.Možná budou i v jiných marketech,nebo taky někdy jsou na tržnici.Možná,že i v nějakém Garden centru.

  • ivana v
    ivana v |

    12. 8. 2006 17:33

    dobrý den,prosím Vás,kde koupím ty bazalkové listy? děkuju za odpověď

  • Michaela x
    Michaela x |

    25. 7. 2006 13:44

    mate nekdo zkusenost, jak konzervovat pesto aby nezcernalo? Takova mnamka a vzdycky mi zcerna. To kupovane ne.

  • Kytkavkbeliku
    Kytkavkbeliku |

    24. 7. 2006 12:37

    Ahoj všichni, BAZALKOVÉ PESTO je jedinečné a skvělé. Akorát jsem neměla strouhaný parmazán po ruce a tak to schytal feta sýr a je to super. :)

  • Halo
    Halo |

    18. 7. 2006 17:17

    Prosím Vas, zkuste opravdu Parmagiamo Reggiano. Dovezl jsem si jej ted z italie... Nivu prosim nee. Nebo nejaky jiny parmazan, i kdyz uz to pak neni parmazan. A taky bez rajcat, ty se do pesta taktez nedavaji...

  • Xym
    Xym |

    10. 7. 2006 07:40

    Vyborne pesto, s vyraznou aromou. Miesto parmezanu som pouzila nivu. Odporucam pouzit piniove oriesky, lepsie zvyraznia celkovu chut omacky.

  • Laja
    Laja |

    17. 9. 2004 19:21

    SKVELE, doporucujem pridat susene paradajky alebo rukolu!!! BTW, nedavat do mixera, ale do maziara (pre cesky hovoriacu vacsinu do hmozdire)...