Angrešt před úpravou důkladně umyjeme, zbavíme stopek a bubáků. Angreštová marmeláda je výborná a dobře kombinovatelná s dalšími druhy ovoce a kořením, které doplní její typickou vůni a chuť.
Angrešt se dobře doplňuje s kiwi, malinami, rybízem nebo meruňkami, mátou a limetkou. Vůni za jímavou chuť džemu dodá také vanilka, kardamon nebo hřebíček.
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem
Višně opereme a vypeckujeme. Opraný čistý rybíz a angrešt umeleme na listovacím strojku. Višně i protlaky dáme do kastrolu a asi 15 minut vaříme. Pak... více o Višňový džem s rybízem a angreštem
Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda
Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte vnitřních ochlupených semínek. Čisté slupky svařte asi 20 minut s cukrem a pak propasírujte přes cedník. Vzniklou... více o Šípková zavařenina
Postup závisí od toho, zda chcete mít v džemu kousky jahod a zda vám vadí semínka. Omyté ostružiny a jahody poduste a krátce povařte. Pak rozmixujte a... více o Ostružinový džem s jahodami
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
Červený a černý rybíz (nebo jen jeden druh) rozemeleme v kuchyňském mixéru, popřípadě v nějakém robotu, a z následné směsi necháme přes plátno vykapat... více o Rybízová marmeláda II.
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
**Na 5–7 sklenic po 200 ml:** Omyté blumy dejte do většího hrnce, podlijte vodou, přiklopte a bez míchání nechte rozvařit, asi tak 20 minut. Částečně... více o Voňavý blumový džem
Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem... více o Kompot z hroznového vína
Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte vnitřních ochlupených semínek. Čisté slupky svařte asi 20 minut s cukrem a pak propasírujte přes cedník. Vzniklou... více o Šípková zavařenina
V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není... více o Jahodová marmeláda (džem)
Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr,... více o Papriková pasta
Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.... více o Zavařování hub
Zelí a mrkev nastrouháme, papriky a cibule nakrájíme na tenké plátky. Přilijeme ocet, zasypeme cukrem, Dekem a olejem. Pořádně promícháme a necháme... více o Čalamáda II.
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny
Čerstvě nasbírané houby očistíme, pokrájíme, trochu osolíme a pokmínujeme a dusíme na sádle do odpaření veškeré vody (stejně jako když připravujeme... více o Smaženice v zavařovačce
Opláchnuté trnky povařte s trochou vody doměkka a protřete sítem. S cukrem a šťávou svařte na hustou zavařeninu.... více o Trnková marmeláda
Okurky oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli na nudličky a promícháme, zakryjeme a 2 hodiny necháme stát. Potom jemně vymačkáme, slijeme... více o Americká okurková čalamáda
Limetky škrabkou na brambory zbavte kůry (potřebujete jen tu zelenou část, ne tu bílou), můžete nakrájet na tenčí proužky. Vložte do čisté... více o Domácí limetkový extrakt
Oloupaná rajčata, cibuli a papriku nakrájíme, přidáme uvařené fazole a smícháme. Dáme do sklenic, zalijeme rozvařeným cukrem s octem, solí a olejem,... více o Fazolový salát - sterilovaný
Džem: Vypeckované višně dáme do hrnce, přisypeme cukr (nemusíme dávat celý kilogram, dle kyselosti višní) s želírfixem a za stálého míchání přivedeme... více o Višňový džem (marmeláda)
Ananas oloupeme, odstraníme středový stvol, nakrájíme na malé kousky a odvážíme. Do hrnce vložíme ananas a nalijeme jablečný mošt. Obsah sáčku Gelfix... více o Želé z jablek a ananasu
Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem
Počet květů, který je potřeba na vytvoření zavařeniny, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304... více o Zavařenina z růží
Do pečicí nádoby dáme pomeranče. Přidáme želírovací cukr, a nakonec přidáme pomerančovou kůru. Nádobu vrátíme zpět do pekárny. Zmáčkneme program číslo... více o Pomerančová marmeláda pro domácí pekárnu
Oloupaná jablka dáme do papiňáku, zalijeme vodou, uzavřeme a vaříme od doby varu 25-30 minut. Počkáme až vyjde pára, otevřeme a vlijeme pudink... více o Jablečná přesnídávka z papiňáku
Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků
Maso nakrájíme na kostičky a smícháme se sáčkem koření "Vepřová pečeně" od firmy Kotányi. Dáme do sklenic, uzavřene a sterilujeme 2 hodiny na 100 °C.... více o Vepřové maso ve vlastní šťávě
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát). Pak... více o Okurkový salát na uskladnění
Škvarky, lečo a scezené kapie umeleme na masovém strojku. Přidáme hořčici, vegetu a vejce a vše důkladně promícháme. Poté plníme do skleniček jako... více o Škvarková pomazánka sterilovaná
Opraný angrešt zbavíme okvětí a stopek a propícháme vidličkou. Zalijeme ho vodou rozmíchanou s cukrem a ponecháme 24 hodin, aby se prosladil. Pak... více o Angreštový kompot
Čisté vypeckované meruňky pokrájíme a dáme do hrnce. Oloupané vypeckované broskve také pokrájíme a přidáme k meruňkám. Zvolna zahříváme a až nám ovoce... více o Broskvovo-meruňková marmeláda