Zapečené rizoto česko-italské hospodyně

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: pippiva

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g rýže parboiled muze byt i celozrnna
    • 300
      g mleté maso - hovězí
    • 200
      g mleté maso - vepřové
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks mrkev vetsi
    • 2
      ks řapíkatý celer 2 rapiky bez listu
    • 1
      stroužek česnek
    • 200
      ml červené víno
    • 3
      lžíce rajčatové pyré 3-4 lzice
    • strouhaný parmazán nekolik lzic
    • bešamel 800 ml mleka, lzice masla, vrchovata lzice hladke mouky, sul, spetka muskatoveho orisku
    • 1
      ks bobkový list
    • fenyklová semínka 1/2 lzicky
    • bazalka cerstva, hrst listku
    • máslo
    • panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.
2
Připravíme si bešamel. Do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka), přidáme máslo, trochu muškátového ořísku, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud jemně nezhoustne. Necháme vychladnout.
3
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousek másla a osmažíme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, cibuli, celer a celý česnek). Po chvíli přidáme maso, osolíme a za stálého míchání necháme osmahnout. Musí se nám odpařit všechna tekutina, kterou maso pustí. Pak zalejeme vínem, přidáme rajčatové pyré, bobkový list, fenyklová semínka, promícháme a necháme odpařit všechnu tekutinu. Případně dosolíme, odstranime bobkovy list a strouzek cesneku.
4
V míse smícháme rýži, maso, 3/4 bešamelu, 3-4 lžíce parmezánu, lístky bazalky. Směs dáme do olejem vymazaného pekáčku, zalijeme zbytkem bešamelu, zasypeme trochou parmezánu a zapečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu cca 30 minut, povrch nám musí hezky zezlátnout. Po upečení necháme chvíli odpočinout a můžeme podávat.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • girlska
    girlska |

    27. 2. 2017 18:14

    Dělala jsem bez bešamelu a taky dobrý :)

  • pippiva
    pippiva |

    17. 7. 2013 22:29

    Pro Annu: Klidně můžete použít Carnaroli, já používám rýži Parboilet, jelikož ji mé děti preferují a to i u klasických italských risott. ;-)

  • Jitka
    Jitka |

    17. 7. 2013 17:54

    Lepší rizoto jsem nejedla, výborné!!! :-)

  • Anna
    Anna |

    8. 5. 2013 16:19

    Kdyz se jedna o risotto,nebylo by lepsi pouzivat Carnaroli?

  • Radka
    Radka |

    27. 3. 2013 17:26

    vyborne, dekuji :))

  • pippiva
    pippiva |

    30. 9. 2011 13:44

    Mate pravdu, ja jsem to opravila, ma byt 1 strouzek. ;-)

  • polmari
    polmari |

    30. 9. 2011 07:11

    sorry, neumím číst, už mi to došlo =-O

  • polmari
    polmari |

    30. 9. 2011 07:05

    Česneku je celá jedna hlavička nebo stroužek?