Zapečená cuketa /lilek s mletým masem a mozzarellou

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Mletá směs:
    • 600
      g mleté maso vepřové, drůbeží, hovězí
    • 1
      ks cibule velká
    • 3
      stroužek česnek cca
    • 1
      hrst bazalka
    • 1
      plechovka rajský protlak - 120 gramů
    • 1
      lžička cukr cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
  • Dále:
    • 1
      kg cuketa mladá neloupaná, dle potřeby, cca
    • 250
      g mozzarella
    • olej na vymazání pekáčku
    • parmezán na posypání, nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. K cibuli přidáme maso a smažíme do jeho rozmělnění (pomoci si můžeme šťouchadlem na brambory, jde to raz dva). Maso osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, hrstku pokrájených lístků bazalky, protlak a plnější lžičku cukru. Vše ještě společně smažíme do rozvonění.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Cuketu pokrájíme na plátky zhruba centimetr silné a vyskládáme jimi dno olejem vytřeného pekáčku nebo zapékací mísy. Na cuketu nasypeme polovinu mleté směsi, na kterou poklademe polovinu na plátky pokrájené mozzarelly a tu zakryjeme opět vrstvou o maličko tenčích plátků cukety. Následuje vrstva zbylé mleté směsi, vrstva mozzarelly a můžeme pekáček zaklopit.
3
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut, kdy po 20-25 minutách odklopíme a dopečeme dozlatova. Pokud zvolíme místo cukety lilek, postup přípravy zůstává stejný, vypotit ho nenecháváme, není to potřeba. Zapékat můžeme i v remosce, doba pečení je cca 40 minut.
4
Po upečení nandáme na talíře, posypeme parmezánem a podáváme. Pokrm je výborný i zastudena.

RADA: VIDEO, jak na pikantní pečenou cizrnu!

5
Kdo si chce připravit bezmasou verzi, použije sojový granulát místo mletého masa. Postup přípravy zůstává stejný

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.