Vánoční marcipánová štola

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 240
      g rozinky
    • 50
      g kandovaná pomerančová kůra Citronová a višně nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 1
      kostka droždí
    • 130
      g cukr krupice
    • 150
      ml mléko
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks vejce
    • 2
      ks žloutek
    • 200
      g máslo + na vymazání plechu
    • 1
      lžička citronová kůra Strouhané
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      g mandle
    • 150
      g marcipánová hmota
    • 3
      lžíce griotka
    • vanilková esence Pár kapek
    • moučkový cukr Na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Pak zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citronovou kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujte těsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce v rumu. Nechte asi 40 minut kynout.
2
Marcipán prohněťte s griotkou. Těsto vyválejte do dvou obdélníků. Doprostřed položte souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Vezměte těsto za delší stranu a přeložte ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrňte navrch. Uprostřed vytvořte dlaní žlábek. Stejně udělejte i druhý plát. Obě štoly položte na vymaštěný plech a nechte ještě 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřete zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň dva tři týdny odležet.
3
Podle časopisu Apetit.

Komentáře k receptu

  • Eva Hypšová
    Eva Hypšová |

    13. 1. 2012 14:56

    Nevydržely..... Jen se zaprášilo <:-) Musím je uděla dřív než na vánoce. Jinak prý rodina nemůže existovat. To ovoce a rozinky, mandle a kůru jsem vydatně namočila v rumu.,

  • Antelka
    Antelka |

    22. 10. 2010 16:27

    Dobrý den, omlouvám se, ale nepochopila jsem, kde mam udělat ten žlábek. :-( Děkuji za pomoc.

  • HANA
    HANA |

    23. 10. 2007 17:14

    Dělala jsem vloni,podle Apetitu,vydržely jenom 14 dní na rozležení a snědly se,moc dobré,letos dělám opět.