• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Valentýn
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
Napište svůj komentář k receptu

Uhlířina II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uhlířina II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • hrubá mouka
    • vejce
    • sůl
    • mléko
    • prášek do pečiva
    • cibule
    • slanina

Postup přípravy receptu

1
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit - těsto musí být dost tuhé. Když jsou brambory téměř uvařené, vykrajovat z těsta noky lžicí a zavařovat k bramborám do stejného hrnce. Společně dovařit - noky stačí vařit asi 2-3 minuty a slít. Při servírování na talíři hustě posypat osmaženou cibulkou na slanině.
2
Nemám žádné údaje o množství jednotlivých surovin, tento recept mě asi před 30 lety řekla moje babička a vždycky, když jsem se ptala, kolik čeho mám dávat, tak odpovídala, že tak akorát, podle toho, kolik lidí bude jíst. Ale jinak je to skutečně uhlířina, tak jak se kdysi jedla v Podkrkonoší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uhlířina po našem

Uhlířina po našem

Uhlířina

Uhlířina

Uhlířina III.

Uhlířina III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • adel 222 | 18. 10. 2016 15:34

    snad to bude dobré. :-D O:-) =-O <3

  • zumprlich | 19. 7. 2016 13:58

    babičky byly asi všechny stejný, nebyla váha,tak od oka ;-)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:27

    Výborné...děkuji za recept a dávám za jedna,jako ve škole :)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:26

    výborné...děkuji za recept

  • ŽANKA | 3. 12. 2013 13:38

    MOJE TCHYNE dělá taky s knedlíkama.Aje to dobrý.Ten samej postup akorad tam da ty knedlíky. :-)

  • Barča | 16. 12. 2012 16:18

    To je ono, jako naše z Podbrdska. Dokonce se to prý dělalo už dávno, když se ještě v našich lesích pálilo dřevěné uhlí. Proto uhlířina. Jenom ten prášek do pečiva nedávám. Uhlíři ho také neměli.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:05

    Uznávám, že lidé si recepty různě upravují, nemám nic proti této verzi, ale originál je jen jeden. Ale každému dle jeho gusta, přuje dobrou chuť a spolehlivě slibuju, že někdy zkusím těstoviny.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:03

    Pocházím z rodu kameníků a uhlířů. Zodpovědně říkám, že tento recept až na drobnou nianci v prášku do pečiva je skoro originál. Můj praděda celý život pracoval v kamenolomu a tvrdil, že po bramborách je brzo hlad a studí nohy, že tam musí být tvrdé knedlíky, aby na dlouho nasytily. Není pravda, že uhlířina se vařila ze zbytků, bylo to normální jídlo, které vařila ženská, když přišla z pole a muselo být vařeno za chvíli. Maso bývalo jen o víkendu (neděle) a občas jen pro tátu a matka s dětmi měla zase jen uhlířinu, která se vhodně doplní třeba kyselým zelím, které bylo v každém baráku s nakládanými panenskými jablíčky přímo v tom zelí. Chtěl bych tento recept pochválit a všem popřát dobrou chuť.

  • Tomáš | 9. 2. 2012 12:48

    Přesně takhle jí znám taky. A taky mi nikdy nikdo neřekl kolik čeho dát :D

  • standa | 24. 9. 2011 08:13

    A moje prababička z vývaru po dovaření brambor a noků udělala česnečku, do které se ještě přidaly houby a jedlo se to jako příloha k této polivce.

  • Marta | 17. 10. 2010 21:46

    Moje máma, dělá uhlířinu jen z těstovin, papriky, slaniny a cibule... Je to takové jednoduché, levné a rychlé jídlo. S bramborama, jsem ještě neměla, někdy vyzkouším :-)

  • ŠÁRKA STUDNAŘOVÁ | 19. 12. 2009 05:38

    Tak musím moc pochválit- včera jsem dělala k obědu a vážně úžasný recept. Chutné, levné, rychlé a navíc téměř žádné nádobí !

  • Marketa | 19. 6. 2008 01:47

    Moc velka dobrota. Mama delavala noky z kynuteho testa, ale tohle chutna stejne nebo mozna i lepe a je to hotove za 10 minut.

  • Martina S. | 21. 3. 2007 12:27

    Výborné, jednoduché, rychlé ... děti mi slaninu v žádném jídle nejí, ale tady jim chutnala a přidávaly si. Za jedna s několika *.

  • Jana | 19. 3. 2007 15:16

    O "přesbidlu" manžel stále "básnil", po mnohaletém manželství jsem o recept požádala tchyni, udělala jsem moc dobře - náramná pochoutka. Brambory, noky a hodne smažené cibulky na domácím sádle k tomu kyselá okurka. Je to pochoutka-chutnala i nenadálé návštěvě.

  • Marie | 30. 1. 2007 15:06

    Moje babička od Čáslavi toto nazývala "přesbidlo", místo slaniny dávala škvarky z vepřového sádla.

  • Lenka | 30. 1. 2007 12:48

    Já mám podobný recept také od babičky, v detailech se trochu liší, ale na tom nezáleží.My jen osmažíme a trochu přisolíme cibulku/bez slaniny/ a vmícháme stejně jako paní Olga do noků a brambor.Noky se dají nahradit i těstovinama, to když je méně času na vaření.A nakonec na talíři postrouhejte BALKÁNSKÝM SÝREM.Dobrou chuť!

  • olga lisáková | 24. 1. 2007 13:59

    FANTAZIE!!! Právě jsme se synem (18měs.) dojedli a oběma se nám dělali boule za ušima... Recept jsem objevila dnes a protože jsem neměla slaninu, nahradila jsem kuřecí šunkou na kostičky pokrájenou a cibulkou nepolívala, ale do brambor a noků vmíchala, čímž jsem všechno rovnoměrně omastila. Miluju tahle jednoduchá staročeská jídla! Zároveň zařazuji do kuchařky do karavanu, tam je potřeba něco rychle, nejlépe v jednom hrnci a nenáročně na suroviny. Moc díííky za recept.

  • Di | 24. 1. 2007 09:47

    Stejné jídlo se jedlo také na Ostravsku - tam uhlířina určitě patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá mouka Mléko Prášek do pečiva Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou

Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a…

Linecké cukroví DIA

Linecké cukroví DIA

Skvělá šunková pomazánka

Skvělá šunková pomazánka

Švestkové knedlíky II.

Švestkové knedlíky II.

Červené zelí II.

Červené zelí II.

Závitky s cibulovou náplní

Závitky s cibulovou náplní

Jablečný koláč (buchta)

Jablečný koláč (buchta)

Medovník s čokoládou

Medovník s čokoládou

Drobenkový koláč (řez, dort) s ovocným želé - bez vajec

Drobenkový koláč (řez, dort) s…

Doporučujeme

35 minut
Palačinky s jahodovým rozvarem

Palačinky s jahodovým rozvarem

20 minut
Sekaná se slaninou a zeleninou

Sekaná se slaninou a zeleninou

45 minut
Klasická hrachová kaše

Klasická hrachová kaše

45 minut
Koblihy s vanilkovým krémem

Koblihy s vanilkovým krémem

30 minut
Květákové makarony

Květákové makarony

120 minut
Marinovaný vepřový bůček s povidly

Marinovaný vepřový bůček s povidly

40 minut
Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z vína

Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z…

20 minut
Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Bazar
Sportovní chlapecké boty / sálovky Nike BRAVATA II Sportovní chlapecké boty / sálovky Nike BRAVATA II Více info
Sandálky CROCS Crocband II - J3 Sandálky CROCS Crocband II - J3 Více info
Sprej pro usnadnění rozčesávání Frozen II Sprej pro usnadnění rozčesávání Frozen II Více info
Škoda Octavia II 2.0TDi RS Škoda Octavia II 2.0TDi RS Více info

Poslední sledované recepty

217
Ořechové placičky s kandovaným ovocem
Ořechové placičky s…
167
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
100
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…
48
Gratinované brambory
Gratinované brambory
34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Lví dieta je údajně lékem na všechno, ale jen málo kdo ji vydrží. V čem spočívá a je opravdu zdraví prospěšná nebo se jí vyhnout?
Lví dieta je údajně lékem na všechno, ale jen…
Croissant: Francouzský půlměsíc, který září z pekáren celého světa. Vyzkoušejte ty nejlepší!
Croissant: Francouzský půlměsíc, který září z…
Nejlepší čaje na hubnutí: Tyto vám pomůžou spálit tuky a zrychlit metabolismus
Nejlepší čaje na hubnutí: Tyto vám pomůžou spálit…
Čokoládové dorty: Nad galerií 50 nejhezčích se vám budou sbíhat sliny!
Čokoládové dorty: Nad galerií 50 nejhezčích se…
Nealko drinky pro suchý únor: Zkuste Virgin Mojito, domácí limonády nebo kombuchu
Nealko drinky pro suchý únor: Zkuste Virgin…
AHA.cz Je mi ho strašně líto, zdrceně hlesl Krampol po zprávě o Lauferovi

Je mi ho strašně líto, zdrceně hlesl Krampol po zprávě o Lauferovi

Mimibazar To musíte vidět: 50 rodinných fotek, na kterých lidé vtipně parodují okamžiky zachycené v dětství

To musíte vidět: 50 rodinných fotek, na kterých lidé vtipně parodují okamžiky zachycené v dětství

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují

Blesk pro ženy Zákon přitažlivosti: Výběr sexy prádla, ze kterého se budete červenat!

Zákon přitažlivosti: Výběr sexy prádla, ze kterého se budete červenat!

Ženy.cz Hubenější, růžovější, umělejší: Co se stalo se stylem oblíbených Skandinávek?

Hubenější, růžovější, umělejší: Co se stalo se stylem oblíbených Skandinávek?

Blesk.cz Dabér Michal Jagelka na fotce staré 27 let: Pořád se cítím jako dvacátník!

Dabér Michal Jagelka na fotce staré 27 let: Pořád se cítím jako dvacátník!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle vítali dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle vítali dánští studenti jaro

Maminka.cz Příspěvky, dávky a bonusy pro rodiče. Na co máte nárok a kde o finanční pomoc požádat?

Příspěvky, dávky a bonusy pro rodiče. Na co máte nárok a kde o finanční pomoc požádat?

Blesk Horoskopy Kdo randí kvůli penězům: Jsou to tato znamení

Kdo randí kvůli penězům: Jsou to tato znamení

Abecedazahrady Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich původ a tradice s nimi spojené?

Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich původ a tradice s nimi spojené?

Další doporučené recepty:

Udon nudle
Udon nudle
Uherská pěna
Uherská pěna
Uherské zelí
Uherské zelí
Uhlířina po našem
Uhlířina po našem
Uhlířské špagety
Uhlířské špagety
Úhoř na víně
Úhoř na víně
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí