Smažené obalované václavky (bedly, hlíva)

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle počtu strávníků
    • václavky nebo bedly, hlíva ústřičná
    • hladká mouka
    • rozšlehané vejce
    • strouhanka
    • bylinky čerstvé nebo sušené
    • červená paprika sladká či pálivá
    • česneková pasta
    • koření dle chuti: houbové, grilovací...
    • olej na smažení
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Václavky (bedly, hlívu) očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se nám budou dobře obalovat a smažit (ostatní se hodí například pod maso, do smaženice, bramboračky...), ale kdo má trpělivost... :-))
2
Před obalením kloboučků v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) můžeme houby ještě dle chuti okořenit například paprikou, mletým kmínem, česnekovou pastou, kořením, bylinkami..., poté obalíme ve zmiňovaném trojbalu a v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení klademe na ubrousek okapat přebytečný tuk, osolíme a podáváme.
3
Pokud nemáme chuť a čas na obalování v trojobalu, můžeme houby namáčet do těstíčka umíchaného z: 1 vejce, cca 60 gramů polohrubé mouky, soli a koření dle chuti, 1 lžičky oleje, 50 ml piva. Houby po namočení v těstíčku ihned klademe do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova, necháme okapat od přebytečného tuku a podáváme.
4
Smažené houby podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem, salátem...
5
Lupenaté houby jsou pevnější a masitější, pro mnohé prý chuťově přijatelnější než houby s rourkami, které v měkčím stavu (babky, kozák...), prý evokují pocit kousání tlustého masa. Nemám tu zkušenost, jím obojí a s chutí. :-))
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Bambi
    Bambi |

    6. 11. 2016 15:56

    Výborný :-P