Smažené obalované václavky (bedly, hlíva)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle počtu strávníků
    • václavky nebo bedly, hlíva ústřičná
    • hladká mouka
    • rozšlehané vejce
    • strouhanka
    • bylinky čerstvé nebo sušené
    • červená paprika sladká či pálivá
    • česneková pasta
    • koření dle chuti: houbové, grilovací...
    • olej na smažení
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Václavky (bedly, hlívu) očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se nám budou dobře obalovat a smažit (ostatní se hodí například pod maso, do smaženice, bramboračky...), ale kdo má trpělivost... :-))
2
Před obalením kloboučků v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) můžeme houby ještě dle chuti okořenit například paprikou, mletým kmínem, česnekovou pastou, kořením, bylinkami..., poté obalíme ve zmiňovaném trojbalu a v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení klademe na ubrousek okapat přebytečný tuk, osolíme a podáváme.
3
Pokud nemáme chuť a čas na obalování v trojobalu, můžeme houby namáčet do těstíčka umíchaného z: 1 vejce, cca 60 gramů polohrubé mouky, soli a koření dle chuti, 1 lžičky oleje, 50 ml piva. Houby po namočení v těstíčku ihned klademe do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova, necháme okapat od přebytečného tuku a podáváme.
4
Smažené houby podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem, salátem...
5
Lupenaté houby jsou pevnější a masitější, pro mnohé prý chuťově přijatelnější než houby s rourkami, které v měkčím stavu (babky, kozák...), prý evokují pocit kousání tlustého masa. Nemám tu zkušenost, jím obojí a s chutí. :-))
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 |

    2. 10. 2017 06:09

    ...zdravím! ...pokud jste četl/a recept pořádně, obvzlášť druhý odstavec, je tam psáno o trojobalu a VOLBĚ (né nutnosti) dochucení kmínem, paprikou, bylinkami, pepřem, paprikou, česnekem (to vše ve směsi grilovacího koření najdete) jelikož né každý výbornou přírodní chuť hub akceptuje a ocení ...třetí odstavec zase dává volbu rychlejšího obalení pro méně trpělivé, která také není k zahození ...otázka je, co každý jedinec považuje za normální a vhodné, proto nabízím VOLBU (i těm co o houby s přírodní chutí moc nestojí) a nikomu nic striktně nenutím ...hezké ráno!

  • truehanz
    truehanz |

    1. 10. 2017 23:00

    Paní, zaregistroval jsem se jen kvůli Vám. Myslíte, že je vhodné, nechci řict "normální" dávat na houby HOUBOVÉ KOŘENÍ,nedejbože GRILOVACÍ KOŘENÍ? Proč máte pořád nutkání přebíjet výbornou přírodní chuť něčím takovým? Předem děkuji za odpověď

  • Bambi
    Bambi |

    6. 11. 2016 15:56

    Výborný :-P

Další doporučené recepty: