Rychle, zdravě a chutně losos

moje hodnocení:

3,7

hodnotilo: 18
doba přípravy: 15 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: knoma

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g losos závisí na apetitu strávníků
    • 1
      ks pomerančová šťáva i ze 2 v případě menší šťavnatosti
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 0,5
      dl olivový olej přibližně panák
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tento recept kdysi dávno objevila moje maminka v nějakém kuchařském časopise a uchytil se, můj partner již nechce jinou úpravu.
2
Základ je v marinádě, do které patří: olivový olej, pomerančová šťáva, citrónová šťáva, sůl a pepř. Tyto ingredience smícháme a prošleháme metličkou, stačí i trochu víc zabrat vidličkou, aby se ingredience pravidelně rozprostřely.
3
Do takto jednoduše připravené marinády namočíme očištěného a naplátkovaného lososa (může být se šupinami i bez, v případě šupin se pak kůže nejí) a necháme jej v ní ležet nejlépe 1h - 3h, v případě noze postačí i 20min, ale je lepší vydržet.
4
Losos se v marinádě zbarví směrem od proužků do bíla...
5
Marinovaného lososa vložíme buď do zapékací misky, nebo do alobalu a pak jej vložíme do rozehřáté trouby (naše na 220) na 8 - 10 min a ke konci necháme trochu opect pod grilem.
6
Během pečení můžeme lososa podlít marinádou, a nebo si samotnou marinádu vedle v krnečku svařit a hotový kousek tím pak na talíři přelít.
7
Jestli máte pocit, že bude losos kyselý kvůli citrusové marinádě, tak by neměl být, ta akorát zvýrazní samotnou chuť lososa, rychlá tepelná úprava zase umožní plátkování.
8
Podáváme buď s bramborem, či jeho úpravou, opečeným chlebem (čož je naše oblíbená příloha), prostě co hrdlo ráčí.
9
Přeji dobrou chuť.
Zařazení: Maso Rybí Slovník pojmů
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martina
    Martina |

    30. 10. 2016 14:48

    Velmi dobré, také jsme právě ochutnali a též přisladili agávovým sirupem - výborné se šťouchanými bramborami se smetanou a pažitkou. :-)

  • Ivan
    Ivan |

    30. 5. 2016 11:00

    Ahoj,právě jsem dojedl,výborné!!!Trochu sem pozměnil postup,včera jsem naložil rybku a zapomněl jsem na ni

  • Jana
    Jana |

    3. 4. 2016 18:15

    Opravdu výborné - zrovna jsme dojedli a opravdu nám chutnalo. Lososa už asi budeme pořád dělat takto :) Vůbec nebylo kyselé, měli jsme opravdu velký a šťavnatý pomeranč, který to osladil a při svařování jsme přidali malou lžičku medu.. Jen rada pro nezkušené: losos se v troubě na oko na povrchu může zdát růžový, nedopečený, ale uvnitř už může být hotový. Nesušte ho tam zbytečně, rozkrojte a omrkněte vnitřek.

  • Láďa
    Láďa |

    9. 3. 2016 21:16

    Jsem celkem mlsný a jen tak něco mi moc nevoní, ale tohle je fakt super jídlo..Recept je opravdu jednoduchý a i když jsem ho dělal poprvé tak se losos povedl na jedničku. Pravda je, že receptů na chutně upravené ryby je poskrovnu..Díky

  • jadwka
    jadwka |

    26. 9. 2015 16:43

    výborný!!!! poprvé jsem doma dělala lososa a hned taková dobrota :) super, rychlý a jednoduchý ;-)

  • dokami
    dokami |

    30. 5. 2015 13:16

    Vetsí hnus jsem jeste nejedla.malem jsme se zablili vseci. :-$

  • Regika
    Regika |

    15. 12. 2014 21:00

    Vynikající!!! Lepšího lososa sem ještě nejedla! Neměla sem doma pomeranč, tak sem místo toho použila sťávu z mandarinek... možná i proto nebyl sos nijak přehnaně kyselý, mandarinky jsou přecijen sladší než pomeranč... trošku plocholisté petrželky pro kontrast a dušenou zeleninu k tomu... luxusní! Moc děkuji za recept

  • peťula
    peťula |

    17. 9. 2014 20:23

    Poprvé jsem dělala lososa, veliká mňamka, nálev jsem svařila s lžíci medu. I děti se olizovaly. Může jen doporučit.

  • Eva K.
    Eva K. |

    12. 7. 2014 16:23

    Velmi dobré.Také dávám méně citronu.

  • Lida
    Lida |

    8. 6. 2014 15:46

    Tak rybka luxus, akorát s citronem opatrně, moc kyselé.

  • terahu
    terahu |

    8. 4. 2014 17:09

    Tak tohle byl ten nejlepsi losos ktereho jsem kdy delala.. I pritel, ktery ryby neji si pochutnaval. Davam za 1 ;-)

  • Mia
    Mia |

    3. 2. 2014 13:34

    Losos paráda, ale sosik moc kyselý i kdyz jsem se vsemozně snažila ho udělat poživatelny :-[ jako přilohu jsme měli bylinkové šťouchačky ;-)

  • Lidka
    Lidka |

    25. 1. 2014 18:07

    Výborné,snsdné na přípravu,chutné a rychlé.Doporučuji a zopakuji. Hodí se pro návštěvy. Jako přílohu jsem zvolila brambory a parikový salát. :-*

  • budajova09
    budajova09 |

    6. 1. 2014 15:17

    Vynikajúca večera :)

  • Hanča
    Hanča |

    24. 12. 2013 14:58

    Já nejím kapra tak mi maminka kupuje lososa... určitě vyzkouším dneska večer.... :)

  • Puntičkář
    Puntičkář |

    28. 11. 2013 18:55

    Ehm, chtěl jsem si přichystat suroviny a kdybych se koukal pouze na potřebné množství včetně jejich jednotek a nevšiml bych si té kurzívy, tak by si ten losos ještě naposledy zaplaval v půl litru olivového oleje. Bylo mi to nějaké divné. 5 dl = 0,5 l. Nemůžu si pomoct, patrně tam máte překlep..

  • Jitča
    Jitča |

    10. 6. 2013 14:59

    Prima recept, dnes jsem uvařila a bylo to výborné. Jen jsem měla větší porce lososa - po cca 250 g, tak jsem ho pekla trochu déle a už nedávala pod gril. S vařenými bramborami a zeleninou opravdu dobrota - určitě ještě zopakuji.

  • *
    * |

    28. 4. 2013 11:52

    *

  • kverulant
    kverulant |

    26. 3. 2013 22:01

    Olivový olej - přibližně panák - 5 dcl. Odkud jste? :-D

  • jaro
    jaro |

    23. 3. 2013 14:58

    bolo to super ..chutilo nam to

  • Bára
    Bára |

    26. 2. 2013 16:13

    Jsem zvědavá. Doufám,že nevadí že bude v marinádě déle. Neodhadla jsem čas kdy příjde muž z práce. :-$

  • Milena
    Milena |

    19. 2. 2013 12:48

    chutné a lehké jídlo, moc nám chutnalo!

  • Erika
    Erika |

    12. 2. 2013 20:29

    Vytecne...opravdu to zvyrazni chut.