Rumové koblihy

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 44
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g máslo
    • 40
      g moučkový cukr
    • 4
      ks žloutek
    • 1
      ks vanilkový cukr (Balíček)
    • 1
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      lžíce cukr
    • 30
      g droždí
    • 500
      g hladká mouka
    • 0,5
      lžíce sůl
    • 1
      lžíce tuk (Na smažení)
    • 1
      sklenice jahodová marmeláda
  • Na vál
    • 5
      lžíce hladká mouka (Na vál)
  • Na posypání
    • 1
      lžíce vanilkový cukr (Na posypání)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.
2
Do 100 ml teplého mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.
3
Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme řidší těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
4
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu.
5
Z druhé půlky vykrájíme kolečka, která položíme na náplň. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo, a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout.
6
Rozpálíme tuk a koblihy v něm usmažíme dozlatova. Upečené koblihy necháme okpapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mirka
    Mirka |

    19. 7. 2016 19:08

    No kam asi tak? ...snad do testa. ;-)

  • Lucie
    Lucie |

    6. 2. 2016 13:19

    Připojuji se s pochvalou. Koblihy se povedly a moc chutnaly. Vůbec nebyly mastné. Určitě jsem je nedělala naposledy. :-)

  • Lucie
    Lucie |

    6. 2. 2016 13:16

    Připojuji se s pochvalou. :-) Koblihy se moc povedly a chutnaly. Nebyly vůbec mastné. Určitě jsem je nedělala naposledy. :-)

  • Napalsko
    Napalsko |

    17. 2. 2015 19:33

    Jsou skvělé <:-) <:-) <:-) :-)

  • Napalsko
    Napalsko |

    17. 2. 2015 19:28

    Dneska jsem hledala v receptech po babičce a našla jsem přesně tady tento recept :-) . Babička tyhle koblihy dělávala a vždy se hned sbaštili,anii nestačili vychládnout :-). Jsou vážně moc dobré. I mně se podařili a jak manžel tak i děti,prohlásili......jsou výborné :-) <3 <:-)

  • Míša
    Míša |

    15. 2. 2015 15:39

    Já myslím, že je to úplně jasný. Lžíce cukru je do kvásku a 50g mletého je zmíněno na začátku. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Ale kde vidíte Jano ten krystalový cukr, ať hledám, jak hledám, nevím. Recept je tedy podle mě to teda jasný je.

  • Jana
    Jana |

    21. 11. 2014 10:43

    Jak je to prosím myšleno s tím curem? Lžíce cukru krupice, z níž se vezme lžička na kvásek a zbytek se utře s máslem do pěny... Kam přijde ten moučkovej? Díky

  • QTK
    QTK |

    13. 6. 2014 10:12

    Kdyby's radeji, nez delani koblih a placani tuny smajliku, se radeji ucil cestinu. Bylo by to pro tebe urcite prospesnejsi...

  • Jitka
    Jitka |

    27. 5. 2014 21:27

    Mohla bych se prosím zeptat, na kolik je to cca koblih? :)

  • Baru
    Baru |

    4. 5. 2014 14:26

    Koblihy jsou naprosto dokonalé:)!!!A to jsem je dělala naprosto poprvé.. Jen se přiznám, že jsem si práci ulehčila "robotem" na hnětení těsta. Jo a babička mi radila že je mám smažit na sádle. Nejdřív jsem se otlemovala, ale protože jsem doma stejně jiný tuk, než sádlo ( nebo rostlinný olej) neměla, tak jsem to riskla. Výsledek dokonalost.. Jsou křehké nadýchané a vůbec nejsou mastné!!! Měla jsem obavu že budou smrdět sádlem, ale vůbec nic! Už nebudu smažit na ničem jiném.. Babičky mají vždy pravdu :-D

  • Verča
    Verča |

    8. 3. 2014 19:04

    Koblihy jsou výborné, díky moc za recept.

  • Jája
    Jája |

    7. 10. 2013 21:03

    U kynutého těsta záleží na důkladném propracování, aby se do těsta dostalo hodně vzduchu, pak se s ním dobře pracuje a je nadýchané.

  • PJarunka
    PJarunka |

    5. 5. 2012 12:17

    Super první koblihy, které se mi povedly a vyzkoušela sjem už tři recepty a vždy to dopadlo katastrofálně. Ale tohle fakt super.

  • marčána
    marčána |

    26. 2. 2012 14:26

    jsou super, byla to moje koblihová premiéra a musím říct že jsem víc jak nadšená. bála jsem se že vyteče na pánvi marmelada což se stalo u jedné z 30ti.je duležité aby udělané koblihy jestě opravdu 20min kynuly. spojily se více a opatrně načechrané šup do oleje. foto v přiloze. doporučuji

  • Foebe
    Foebe |

    23. 2. 2012 22:41

    Výborné!!!

  • Taryrta
    Taryrta |

    23. 2. 2012 21:00

    Bohužel já s koblížky moc spokojená nejsem. Byly málo nadýchané a hlavně i přesto, že tam je rum (1 lžíce při 5OOg mouky mi přijde málo) byly nasáklé tukem.

  • L
    L |

    11. 2. 2012 17:26

    Vyzkoušela jsem též Vaše těsto na koblihy, byly moc dobré, nadýchané a vláčné moc všem doporučuji, chtěla bych Vám poděkovat, že recept jste dala i ostatním k dispozici a nenechala jej pouze pro sebe. Dám výbornou. Děkuji

  • Petra H.
    Petra H. |

    5. 2. 2012 22:09

    Moc děkuji za tento recept. Vyzkoušela jsem tolik receptů na koblihy, ale žádné nebyly tak vláčné. Musí ale člověk mít pevné nervy a opravdu přidat jen 1/2 kg mouky - ani o deko víc, i když je těsto řídké. Druhý den jsou pořád vláčné...Bezva...

  • Hanka -Jihlava
    Hanka -Jihlava |

    15. 8. 2011 18:19

    Děkuji za bezva recept, trochu jsem u toho zuřila,ale povedly se. Udělala jsem je bez náplně, jen pocukrované koblížky jsem polila čoko ládou Jen tak cik, cak... Moooc chunaly díky Hanka ;-)

  • nladya
    nladya |

    1. 6. 2011 11:41

    Koblihy jsou naprosto vynikající. Ze zbytku těsta vždy udělám vrtule, které obalím ve skořici s cukrem.

  • bobek
    bobek |

    2. 4. 2011 14:51

    rum se dává proto, aby koblihy nenasákly tolik tuku :-))

  • Marie
    Marie |

    27. 2. 2011 17:25

    Díky za recept. Koblihy jsou krásně nadýchané, voňavé a dozlatova usmažené.

  • bob
    bob |

    23. 2. 2011 15:36

    Realizováno, výsledek vynikající.Jen ten rum tam nebyl vůbec cítit, příště si dám raděj grog.Recept chválím.

  • lukaš
    lukaš |

    30. 1. 2011 12:04

    :'( :'( :'( :'( O:-) :-! :-$ 8-) :-* =-O :-\ :-[ :-D :-D :-D :-P ;-) :-( :-( :-) :-) :-S <:-) <3 :-| :-)) :-X ja sem dělal ty koblížky bylimoc dobre :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-!

  • jára
    jára |

    30. 1. 2011 11:58

    tak kolik jich je

  • jára
    jára |

    30. 1. 2011 10:45

    taky chci dělat koblížky a skusim je a kolik jich má bejt prosím napičte???? :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S

  • zdennyve
    zdennyve |

    17. 1. 2011 15:48

    koblížky jsem vyzkoušela ,sice se snědly ale mě se nelíbily byly tužší a málo nadýchané asi jsem někde udělala chybu!!!! a nevím kde.těsto krásně vonělo a po usmažení nebyly mastné to je plus!! musím to zkoušet dál!!!! :-)

  • My-live
    My-live |

    5. 12. 2010 10:27

    Naprosto vynikající recept, koblížky jsou nadýchané a chuťově výborné, koblížky jsem smažila ve friťáku což bylo skvělé kvůli rovnoměrnému osmažení a propečení. Ihned po vyndaní jsem je dala do talíře a obalila v moučkovém cukru - chuťově jsou tak výborné že není nutné plnit. Dávám 1***** ;-)

  • blanka
    blanka |

    22. 11. 2010 01:48

    Misto treni dejde veci do mixeru a je to rychlejsi,

  • Janča
    Janča |

    11. 11. 2010 20:18

    Skvělý recept!!!!!!!! :-)

  • Jan Krejčí
    Jan Krejčí |

    2. 10. 2010 20:50

    Tak protože jsem objevil tento recept v top receptech, kokl jsem na něj a hned se pustil do koblich. Sice jsem neměl čerstvé droždí a použil jsem balíček sušených a musím říci, že na pohled vypadají krásně. Manželka už snědla tři a říká, že jsou moc dobrý. Já sladký moc nejím, ale kousl jsem si a jsou vážně dobrý. Akorát mi manželka nadává, že ztloustne. Z tohoto množství jsem jich udělal 15. Dávám jedna. Moje první zkušenost s koblihama a hned jsou tak krásné a dobré. Potom nemá cenu zkoušet jiný recept.

  • Irena *
    Irena * |

    27. 9. 2010 14:56

    Koblihy jsem zatím dle tohoto receptu nedělala, ale určitě vyzkouším. Jen inspiraci pro originální náplň: dáváme do koblížků jednu pralinku... úžasné!

  • Karolína Oravová
    Karolína Oravová |

    25. 9. 2010 19:07

    I já musím přidat pochvalu.Koblížky jsem usmažila v poledne,do večera se po nich zaprášilo.A to mám doma docela velké mlsouny.Vyzkoušela jsem i jiné recepty,ale tyhle koblížky jsou krásně nadýchané.Plním půl koblihů marmeládou,půl nutelou,super.

  • Martina Kellenbergerová
    Martina Kellenbergerová |

    21. 6. 2009 14:24

    Tak jsem dnes koblihy vyzkoušela. Když jsem je dala smažit do oleje, byly moc tmavé (jako připálené), když jsem je dělala kratší dobu, byly vevnitř nedopečené. Kde jsem udělala chybu?

  • Anonym
    Anonym |

    29. 2. 2008 17:52

    Dnes jsem dělala koblihy a jsou prostě výborné.Krasně nadýchané,plnila jsem džemem i pudinkem.Nahoře jsem je ještě polila čokoládou.Všem doporučuji.

  • Slávka
    Slávka |

    17. 1. 2008 22:29

    Dobrý den,dnes jsem konečně našla,díky tomuto receptu,ten správný recept na koblihy.Vyzkoušela jsem tolik,,zaručených receptů",ale tento je opravdu perfektní.Koblihy jsem naplnila vanilkovým pudingem,povidly a pár jsem udělala bez náplně,pak nahoru po upečení jahodový džem a něj ze zbylých bílků s cukrem ušlehané nad párou vzniklou pěnu.Koblihy zmizely,ani jeden nezbyl.Díky za recept,dávám 1***

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    28. 11. 2007 19:13

    tak toto je skutocne velka fajnotka, starostlivo som si precitala vsetky rady a pampusky mi vysli hned na prvykrat....dakujem za recept a davam 1

  • aisha
    aisha |

    4. 11. 2007 12:02

    Suchých kvasnic dávám 7g na 500 g mouky, tak to píší na obalu suš.droždí Dr.Oetkera. Jsem také v zahraničí a řeším tu podobný problém :o)Jinak recept je báječný, koblihy jsou výborné..dávám za 1. Jen koblihy naplním až po smažení injekční stříkačkou, jde to lehce.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    9. 3. 2007 09:10

    Zuzko, těsto na okrajích nesmíte mít ani trošičku od marmelády a je lépe vykrajovat něčím tupějším, já to dělám hrníčkem nebo skleničkou. Vykrajovací kolečko je moc ostré, hrníček těsto zároveň přimáčkne. Naučila jsem se to od tchýně cukrářky. Nebo nejdříve pořádně přimáčknout kolem dokola a pak teprve vykrojit.

  • Zuzka
    Zuzka |

    9. 3. 2007 08:05

    Chtěla by jsem se zeptat: Já když dělám koblihy, tak se mě při smažení vždycky rozlepí, nevíte co dělám špatně?

  • Marcela
    Marcela |

    17. 2. 2007 17:40

    Dnes jsem vyzkoušela tento recept, je opravdu super. Moc se povedly, musí se ale opravdu nechat hodně nakynout(už připravené ke smažení), pak jsou opravdu vynikající. Děkuji za skvělý recept!Dávám 1!

  • janina
    janina |

    17. 2. 2007 13:30

    Dneska jsem je udělala,povedly se,jsou nadýchanéopravdu výborné

  • Hana vac.
    Hana vac. |

    24. 6. 2006 09:07

    Muzete mi nekdo prosim poradit,jake je to mnozstvi kvasnic suchych?Dekuji moc predem,nemam vubec predstavu.Jsem mimo republiku a tady cerstve vubec asi nemaji.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    27. 4. 2006 12:41

    Hanko, koblihy při smažení musí volně plavat v tuku. Ony se neponoří, protože jsou lehké tím vzduchem v kynutém těstě, ale plavou. Hlavně se nesmí spodkem dotýkat kastrolu nebo pánve, v tom případě přidejte tuk.

  • hana
    hana |

    27. 4. 2006 09:26

    Koblížky se smaží ponořené uplně v oleji? Včera jsem je smažila do půlky oleje a jak byly krásné když jsem je tam dala, tak po usmažení už tak nevypadaly. Jinak moc dobré :o).

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    28. 2. 2006 16:06

    Dnes jsem je smažila rovnou z dvojité dávky a byly výtečné. Opravdu nejsou mastné. Jiné už dělat nebudu, tento recept je lepší, než podle jakého jsem je dělala dosud:-) Dávám 1.

  • Martina S.
    Martina S. |

    25. 2. 2006 20:47

    Jsou skvělé. Dnes jsem je smažila, nejsou opravdu vůbec mastné. Nezbyl ani jeden. Příště musím udělat ze dvou dávek.

  • Klára Krejčová
    Klára Krejčová |

    19. 2. 2006 19:18

    Fantazie....mňám :o)) Opravdu vynikající recept. Koblížky nadýchané, naprosto skvělé. Smažila jsem je na tuku Frivissa a nejsou vůbec mastné. Doporučuji.

  • maja
    maja |

    21. 8. 2005 15:19

    Výborné

  • Renata
    Renata |

    10. 2. 2005 18:49

    vynikajici, doporucuji!!!!!!Zijeme v Chicagu, jsem rada ze tato stranka existuje. Jste best!!!