Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x.
2
Do 600 ml vařící osolené vody nasypat hnědou rýži, vařit 20 minut mírným varem, sebrat malé množství pěny z hladiny. Slít přebytečnou vodu a nechat odstát 20 minut pod pokličkou. Scezený hrách nasypat do 500 ml nové vody, přivést k varu, osolit a vařit 20 minut.
Poznámka autora receptu: Jiné názvy mohou být rizi pizi, risotto. Může být dochuceno cibulkou. Hnědá rýžei při vaření nasákne pouze omezené množství vody. Je doporučeno vařit hnědou rýži v 5 - 6 násobku vody kvůli snížení obsahu arsenu. To by bylo kolem 950 ml. Měkký hrách (rozvařený) sypat příště do vařící osolené vody. Záleží na dodavateli a sklizni. Také může být kombinováno se žlutým půleným hrachem (bez namočení, 2x vyprat, vařit z vařicí osolené vody 20 minut. Nebo s čočkou (zelenou, hnědou). Tu vařit bez namočení z vařicí osolené vody 13-15 minut až čočka klesne ke dnu.