Risalamande

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Zdravy mlsoun

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 150
      ml voda
    • krátkozrnná rýže 175mg
    • 1
      l mléko
    • 100
      g mandle - loupané
    • semínka ze 2 vanilkových lusků (nebo vanilkový cukr)
    • 4
      lžíce moučkový cukr
    • 0,3
      l šlehačka
    • kompot třešňový, jako příloha

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Den předem namočit mandle, ať jde slupka lehce sloupnout a mandle jsou bílé a křehké. V kastrole přivést vodu do bodu varu, přidat opranou rýži a za stálého míchání vařit asi 2 minuty. Přidat mléko, míchat asi 10 minut. Pak přikrýt a nechat na mírném ohni pozvolna vařit asi 1/2 hodiny, za občasného zamíchaní a přilití vody nebo mléka podle potřeby. Necháme si 1 mandli stranou, ostatní rozsekáme a přidáme s cukrem a vanilkou do kaše. Šlehačku lehce ušleháme a také vmícháme do kaše. Vmícháme celou mandli.
2
Dáme do skleněné misky a necháme schladnout v ledničce 2 hodiny. Dánové zdobí misku vánoční garandou a podávají ke štědrovečerní večeři s třešňovým nebo višňovým kompotem. Na koho vyjde celá mandle, dostane extra dárek. Chutná to i mimo vánoce.

Komentáře k receptu

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    14. 11. 2006 19:03

    Pokud chete snadno oloupat mandle, doporučuji přivést k varu cca 1/2 l vody a vroucí vodou mandle zalít, přikrýt pokličkou a nechat cca 10 minut odstát. Potom slijeme vodu a mandle jdou snadno "vymáčknout" ze šlupičky.