Rajský lilek - zdravě a chutně

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks lilek
    • sůl
    • pepř mletý
    • bazalka čerstvě natrhané lístky, dle chuti
    • 1
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • rajčata čerstvá nebo sušená - dle chuti
    • olej
    • balzamiková redukce - není nutná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 60 minut. Po vychladnutí sloupneme z lilku vrchní slupku nebo vydlabeme dužinu, kterou dáme do misky, osolíme, opepříme a vidličkou rozmačkáme. K rozmačkanému lilku přidáme rozetřený česnek, nasekanou bazalku, necelou lžíci rostlinného oleje (například olivový) a drobně pokrájená rajčata bez vnitřní dužiny se semínky, která můžeme předem spařit a oloupat. Pokud máme rádi sušená v oleji nakládaná rajčata, můžeme je dát místo čerstvých a olej z nich použít místo čistého rostlinného. Množství rajčat záleží na chuti každého, já dávám cca 2 - 3 dle velikosti. Kdo má rád balsamico, může ho také přidat nebo jím lilek přizdobit při servírování. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.
2
Podáváme ke grilovanému masu nebo zelenině, můžeme jím ochucovat těstoviny, podávat lze i jako salát s pečivem, bruschettou, toustem, bagetkou...
Použité ingredience v tomto receptu: Balzamiková redukce Bazalka Česnek Lilek Olej Pepř mletý Rajčata Sůl
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Gabina
    Gabina |

    18. 8. 2016 21:30

    Vyborny salat. Muzu vsem kdo radi zeleninova jidla a lehke salatky doporucit.

  • Štěpánka
    Štěpánka |

    9. 7. 2016 10:59

    Skvělé <3

Další doporučené recepty: