V kastrolu rozehřejeme máslo a nasypeme na něj mouku. Uděláme zápražku mírně do hněda a přidáme hrstku celého kmínu, zalijeme vodou a necháme vařit,... více o Kmínová polévka
Na zpěněné cibuli opražíme rýži (proplachovat se nemusí). Zalijeme dvakrát takovým množstvím vody, jako je rýže, přidáme zeleninu, houby sůl a vegetu... více o Pečené rizoto
Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme dusit na zesklovatělou cibuli. Podle potřeby trošku podlijeme vodou. Ochutíme mletým zázvorem a osolíme. Když je... více o Dušená mrkev II.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupu a nakrájíme na kostičky. Zeleninu bez nálevu smícháme s hořčicí a nakrájenou cibulkou. Ve větším množství oleje... více o Bramborový salát podle mámy
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a pokrájíme nadrobno, osolíme, opepříme, přidáme jemně nasekanou cibuli, na kostičky nakrájený... více o Pikantní bramborový salát
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Ze vše surovin ve vandlíku nebo velké míse zpracujeme rukama tuhé těsto, které zakryjeme alobalem a necháme kolik chceme dní - může být klidně 14 dní ... více o Perníčky VII.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát,... více o Ořechové řezy VII.
V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěný vlahý med a tuk. Lopatku mouky prosijeme se sodou bicarbonou a promícháme s kořením. Přidáme do... více o Vánoční perníčky
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Hovězí plátky trochu naklepeme, osolíme, opepříme a stočíme do ruliček. Ty klademe na pekáč jednu vedle druhé, až je dno pokryté. Nakrájíme cibuli na... více o Hovězí na majolce
Omyté brambory uvaříme s celerem ve slupce a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Slanečky nakrájíme na menší... více o Bramborový salát se slanečkem
Kotlety řádně omyjeme a poklademe do vymazaného pekáče. Kotlety z obou stran osolíme, opepříme a posypene kmínem (velice drobně). Oloupané a omyté... více o Kotlety na smetaně II.
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Maso nakrájíme na menší kousky, posypeme skořicí, osolíme, opepříme, přidáme lžíci oleje, med, solamyl a 0,5 dl koňaku. Promícháme a necháme odležet... více o Krůtí kousky se skořicí a opilou švestkou
Oloupané brambory nakrájené na kostičky uvaříme v mírně osolené vodě (bez kmínu) zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli na proužky. Dáme ji do... více o Bramborový salát ze Srbska
Těstovinová vřetena uvaříme se slané vodě do měkka, kuřecí prsíčka zprudka orestujeme na oleji pokrájená na kostičky, rajčata rovněž nakrájíme na... více o Zapékané těstoviny s kuřecím masem a hráškem
Očištěnou zeleninu a cibuli nastrouháme nahrubo na struhadle. Husí prsa rozdělíme na 8 kousků a opečeme prudce na husím sádle, podlijeme vínem s vodou... více o Husí prsa na víně
Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč... více o Vánoční husa s pečenými jablky
Z poloviny mladé husy stáhneme kůži a sádlo. Maso rozdělíme na 8 porcí. Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme... více o Husa v zelí
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou... více o Falešný humr
Na vál prosijeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme jogurt, žloutky, drobně nakrájený nebo rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme... více o Listové těsto - jogurtové
Uděláme kvásek (1dcl vody,droždí, 4lžíce mouky). Do mísy dáme mouku, sůl,kmín,fenykl a nasucho promícháme. Přidáme vykynutý kvásek a s 5 dcl vlažné... více o Pečivo - Chléb domácí (úprava Kav.)
Všechny ingredience rozšlehejte. Postavte do horké lázně. Poté šlehejte dokud nevznikne hustá pěna.... více o Šodó
Udělat kvásek-(droždí,mouka,cukr,voda),zadělá se hustší těsto a nechá vykynout. Rozdělí se na 5dílů. Vyválí se obdélník a svine se. Na plechu se ještě... více o PEČIVO-Veky na chlebíčky
Z trochu mouky, cukru a droždí uděláme kvásek. Vejce a žloutek ušleháme s cukrem v páře, přidáme mouku, kvásek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé vlažné... více o MOUČNÍKY-Koblihy ll
Zaděláme těsto s kváskem, na vále uděláme vdolečky a necháme zkynout pod útěrkou.... více o Vdolky z bramborového těsta
Vše smícháme a vytvoříme těsto, které rozdělíme na 2 poloviny a dáme ztuhnout do ledničky. Na vymazaný plech nastrouháme 1.část těsta, na kterou dáme... více o Koláč tvarohový (z drobenky)
Bílky ušleháme s částí cukru, jemně přimícháme zbylý cukr, mouku, nakrájené kandované ovoce, ostatní přísady a nakonec máslo. Pečeme ve vymazané formě... více o Biskupský chlebíček VII.
**Těsto**: Cukr, máslo,vejce, med, mléko nahřejeme nad vodní párou a třeme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před dochladnutím přidáme jedlou... více o Medovník VIII.
Ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na dobře pomaštěný plech (pečící papír) a upečeme v “mírné” troubě. Po... více o Roláda piškotová
Do zlatova upečené rybí řízky (v trojobalu) necháme naložené nejméně přes noc v tomto nálevu: 1díl octa, 6dílů vody, bobkový list svařit a horké nalít... více o Kapr naložený v nálevu
Kuře rozčtvrtit, dát do kastrolu, osolit a zalít asi čtvrtlitrem černého piva. Když je napůl hotové, okořenit jako husu (kmín-máslo) a dopéci.... více o Drůbež "Husokuře"
Pekáč vyložíme na plátky nakrájenou anglickou slaninou, nebo špekem. Jako další vrstvu poklademe naklepanými vepřovými plátky. Mírně osolíme a... více o Maso zapečené s bramborami
Rozkvedlat (rozmixovat) a lít na rozpálenou pánev, pomaštěnou máslem nebo olejem. Vrstva palačinky musí být velice tenká! Pečeme na obou stranách-... více o Omelety „Pražské“
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Syrový květák rozstrouháme na hrubém struhadle. Bílky ušleháme, přidáme žloutky a 1 lžičku mouky na 1 vejce. Osolíme a smícháme s květákem. Placičky... více o Květákové opečenky
Zpěnit cibulku, nakrájet papriky a dusit. Přidat rajčata, (salám), osolit a nakonec vejce.... více o Lečo II.
Do 0,5 l mléka zavaříme za stálého míchání 2 dl krupice. Vychladlou kaši promícháme máslem, velikosti vlašského ořechu se 4 vejci a takovým množstvím... více o Knedlíky krupicové
5 dkg másla, 3 žloutky, šp. soli a cukru – dobře utřeme. Potom přidáme prolisovaný tvaroh a 10 dkg krupice. Nakonec zamícháme tuhý sníh ze 3 bílků a... více o Knedlíky tvarohové
Brambory jemně nastrouháme, slijeme a spojíme s rohlíky na kostičky nakrájenými, 1 vejcem a osolíme. Vaříme v osolené vodě nepřikryté 10-15 minut.... více o Knedlíky "chlupaté"z rohlíků
2/3 syrových, jemně nastrouhaných a dobře vymačkaných brambor se smíchá s 1/3 ve slupce uvařených,oloupaných a prolisovaných (nebo nastrouhaných)... více o Knedlíky "chlupaté"
Cuketa dle Kavky V pánvi na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na proužky jemně nakrájenou papriku a necháme zesklovatět (cca... více o Cuketa dle Kavky
Brambory a cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Spolu s rozkrájenou uzeninou vložíme na rozpuštěný tuk a krátce osmahneme. Potom podlijeme šálkem... více o Bramborové ragú
Zelí zalijeme 1 litrem vody a uvaříme do měka. Brambory nakrájíme na kostičky. Maso nebo klobásu pokrájíme a vše vložíme do kastrolu, dolijeme 500ml... více o Polévka ZELNAČKA ll
Játra (omytá a odblaněná) rozmixujeme. Přimícháme ostatní ingredience, necháme chvíli odpočinout a lžičkou vkládáme do mírně se vařící polévky.... více o Játrové knedlíčky
Vodu nalijeme do hrnce, přidáme rozdrcený masox a uvedeme do varu. Přidáme okapané a překrájené zelí a uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostičky... více o Polévka ZELNÁ
Brokolici omyjeme a uvaříme v osolené vodě 2min, přidáme muškátový květ a bujon. Do horké polévky dáme tavený sýr a rozmícháváme. Přidáme jíšku (osmaž... více o Polévka brokolicová se sýrem
Všechny indegrience nastrouháme a smícháme.... více o Sýrová pomazánka III.
Vejce, cukr, mouku s práškem do pečiva smícháme a upečeme. Krém: 1 máslo + cukr, ušlehat, potom po troškách přidávat šlehačku, rum, kakao a pomleté... více o Piškot III.