Koleno uvaříme do měkka ve slané vodě s novým kořením. Necháme vychladnout, vyklepneme a potřeme směsí z mletého masa, soli, pepře, česneku, natě a... více o Roláda z pečeného kolena
Rajčata spaříme a oloupané povaříme s nastrouhanou mrkví a jablkem. Přidáme nasekanou petrželovou nať, cibuli, česnek, bobkový list (ten po uvaření... více o Originální protlak
Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něho zamícháme cukr a ořechy. Z těsta děláme v mokrých rukou kuličky asi 1 cm v průměru. Vždy 3 kuličky položíme těsně... více o Trojlístky
Řepu nakrájíme na tenoučké plátky. Zalijeme ji nálevem ze 2 lžic octa, 4 lžic oleje, tymiánu, soli a pepře. Necháme 30 min odležet. Ze zbytku octa,... více o Salát z červené řepy s klobásou
Papriky nakrájíme na proužky, rajče na tenké měsíčky, cibulku na kolečka. Přidáme kukuřici a promícháme. Smícháme ocet, olej, sůl, pepř a přelijeme... více o Pestrý paprikový salát
Brambory nakrájíme na plátky, přidáme sóju, na jemno nasekanou cibuli a na jemné plátky nastrouhanou okurku. Osolíme, opepříme. Promícháme s tatarkou... více o Bramborový salát se sójou
Klobásu nakrájíme na tenká kolečka, přidáme fazole, na malé kousky nakrájenou papriku, nakrájenou cibuli. Ocet ochutíme solí, pepřem a cukrem,... více o Pestrý fazolový salát
Zelí nakrájíme na jemné pásky a spaříme. Přidáme Nivu, prolisovaný česnek nebo ořechy. Jogurt smícháme s octem, cukrem, pepřem a vmícháme do salátu.... více o Newyorský salát
Maso opečeme na pánvi z každé strany asi 4 min. Potom ho osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Salát natrháme na kousky, přidáme na nudličky... více o Kuřecí salát IV.
Tuk utřeme nebo našleháme s cukrem a celými vajíčky, přidáme mouky s práškem do pečiva a mlékem. Upečeme na vymazaném plechu (používáme-li papír na... více o Pestrobarevné ovocné řezy
Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20... více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta
Ryby řádně očistit a vykuchat vnitřnosti a žábry. Hlavu necháváme. Potřít solí i uvnitř a nechat odležet v chladnu 2-3 hodiny. Před uzením trochu... více o Uzené ryby
Husu nebo kachnu rozdělíme na porce, důkladně nasolíme a necháme 1-3 dny proležet. Před uzením oklepeme sůl a udíme podle velikosti porcí doměkka 6-8... více o Uzená husa nebo kachna
Vuřty zavěsit na tyč do teplé udírny, prohřejeme a ihned zakouříme. Udíme asi 1 hodinu a ihned podáváme. Prohřát v udírně lze i točený salám a jiné... více o Uzené špekáčky nebo vuřty
Brambory očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme. Do bramborové masy přidáme nakrájenou šunku, sůl,... více o Bramborovo-šunkové pusinky
Plát masa naklepeme a osolíme. Křen smícháme s máslem a rozetřeme na maso. Svineme do rolády a převážeme. V pekáči na oleji zpěníme na kostičky... více o Hovězí křenová roláda
Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli na velmi hustou kaši. Vmícháme cukr a vanilkový cukr a horkou kaši navrstvíme na mokrou desku do výšky 1 cm.... více o Rýžové placky
Smícháme vše sypké koření. Polovinou směsi potřeme prsíčka a grilujeme po obou stranách 5 minut. Polovinu směsi společně s cukrem necháme na mírném... více o Kuřecí prsíčka v karamelu
Prsíčka nakrájíme na kostky a se švestkami a 300 g meruněk střídavě napichujeme na jehly. Olej se šťávou smícháme s chili a špetkou soli a špízy touto... více o Kuřecí špízy s ovocem
Postup je opravdu jednoduchý: vše smíchejte. Pak těsto vylijte do vymazaného pekáče (nebo pekáč můžete vyložit pečícím papírem) a upečte. Upečený... více o BABIČČIN PERNÍK
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv.... více o Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
První věc, kterou začneme je, že si připravíme marinádu. Ta vznikne smícháním všech druhů koření s olejem. Dále si vezmeme bůček a nakrájíme ho na asi... více o Křupavý bůček
Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček
Ovesné vločky opražíme na části másla. Za chvíli přidáme lžíci práškového cukru a upražíme do zlatova. Cukr na vločkách zkaramelizuje a když... více o Ovesné kuličky
Panenky omyjeme a nakrojíme na půl. Podusíme houby do měkka a zahustíme jedním vajíčkem. Rozválíme štrůdlové těsto na velký plát na něj položíme 2... více o Zapečená vepřová panenka ve štrůdlovím těstě
Na biftek použijeme stejné ingredience jako na Tatarský biftek ze svíčkové, pouze místo masa dáme vařenou na drobno nastrouhanou bramboru.... více o Tatarský biftek z brambor
Dýni omyjeme, oloupeme, jádřinec i s měkkou dužinou odstraníme, zbylou dužinu nakrájíme na kostičky. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli,... více o Dýně po čínsku
Všechny ingredience zamícháme a necháme alespoň přes noc uležet v chladničce.... více o Žampionový salát
Maso lehce naklepeme, potřeme marinádou a posypeme kořenící směsí. Necháme marinovat alespoň 3 hodiny, lépe však přes noc. Pak zprudka smažíme po obou... více o Sedlo z mopedu
Maso nakrájíme na kousky o velikosti 3x3 cm, vložíme do porcelánové misky, zalijeme olejem, přidáme bobkový list a všechno koření, dle uvážení osolíme... více o Chalupářská jehla
Kuře stáhneme z kůže, naporcujeme, zakapeme citrónovou šťávou, opepříme, osolíme, okořeníme grilovacím kořením a necháme půl hodiny odstát. Kukuřičné... více o Lupínkové kuře
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce a prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbydou jen středně... více o Prezidentský guláš
Všechno nakrájíme, česnek na tenké plátky. Necháme zesklovatět cibuli, podusíme s paprikou a žampiony, přidáme sůl, česnek a vegetu. Do hotové směsi... více o Zeleninová směs s houbami
Cibuli a pórek osmažíme na tuku. Přidáme koření a den předem namočené fazole, masox a vodu, tak, aby vše bylo ponořené a vaříme na mírném ohni do... více o Fazolový guláš III.
Brambory nakrájíme na kostičky s kostkou masoxu a necháme povařit. Zvlášť v hrnci smícháme mléko, do kterého přidáme sýry, až se teplem rozpustí.... více o Sýrová polévka II.
Na omastku orestujeme na půlkolečka krájenou cibuli. Po zrůžovění cibule přidáme pokrájená a případně i odblaněná játra. Krátce orestujeme, okořeníme... více o Játra na fazolích
Předem uvaříme brambory ve slupce a krátce povaříme brokolici, kterou můžeme při vaření mírně osolit a ochutit podravkou. Na dno zapékací mísy kápneme... více o Zapečená brokolice s balkánem
Chleba, točeňák, cibuli pokrájíme na kostky. Chlebem vyložíme spodní část zapékací misky. Na omastku necháme zpěnit cibulku, posléze přidáme točeňák,... více o Chlebodědek
Špenát rozmrazíme, ochutíme solí a pepřem. Do vychladlého vmícháme vejce, a mouky tolik, aby jsme měli husté těsto a mohli házet halušky do osolené... více o Zelené halušky s nivovou omáčkou
Vejce a cukr utřít, přidat mák, mléko a mouku smíchanou se sodou. Těsto má být hustší. Dát do vymazané a vysypané formy, uhladit na poskládat půlkami... více o Švestkový makovec
Dobře omyté kuře vytřeme uvnitř utřeným česnekem a okořeníme. Dutinu vyplníme pokrájenými syrečky promíchanými se slaninou a opět okořeníme. Přidáme... více o Kuře mnoha vůní
Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vpěchujeme do formiček úlků vysypaných cukrem. Do vpěchovaného... více o Vosí hnízda
Menší nové brambory omyjeme, i se slupkou nakrájíme na osminky a krátce (asi 8-10 minut) je povaříme. Pomazánkové máslo smícháme s bylinkami, solí a... více o Bylinkové brambory
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky
Mouku smícháme se změklou Herou, přidáme žloutky, víno a vypracujeme těsto. Z rozváleného těsta vykrajujeme drobné tvary. Pečeme na pečícím papíru v... více o Vinné cukroví
Z 0,5 l vody a 1 g krystalového cukru uvaříme sirup. Připravíme si zralé, ale tvrdé ovoce, které zbavíme nejedlých častí a pokrájíme na úhledné kousky... více o Kandované ovoce
Nahrubo nastrouhanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme lehce rozdrcené lupínky, kešu oříšky a rozinky a hmotu necháme ztuhnout. Pak z ní... více o Lupínkové hrudky
Z veky rozmočené ve vodě, mletého masa, cibule, vejce, soli, pepře, saturejky, petržele uděláme hmotu a vytvarujeme malé knedlíčky, obalujeme je v... více o Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Zaděláme kvásek v mléce, do mísy dáme mouku, vejce, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Mezitím nastrouháme sýr,... více o Slaná bábovka
Rozpuštěnou, zchlazenou heru, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme mleté ořechy, rozinky, mouku a prášek do pečiva. Když je tuhá, přidáme 3 lžíce... více o Ořechová vánočka